Busch Thors protest mot SVT inför debatten

KD-ledaren marscherar mot SVT huset med en grupp pensionärer.
Ebba Busch Thor menar att det är en skandal att äldrefrågan saknas i partiledardebatten.

Äldrefrågan saknas som enskilt debattämne i kvällen partiledardebatt på SVT.

Nu protesterar KD-ledaren Ebba Busch Thor mot det – genom att marschera till SVT-huset med en grupp pensionärer.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att äldrefrågan saknas när den berör två miljoner av den svenska befolkningen, det är lite av en skandal, säger hon.

Antalet äldre väljare är rekordstort i år och flera partier har redan presenterat olika satsningar som rör hur landets pensionärer ska få det bättre.

Enligt Statistiska centralbyråns beräkningar kommer det i år att finnas två miljoner röstberättigande personer över 65 år. Speciellt ökar gruppen 75 år och uppåt. Samtidigt röstar trendmässig allt fler åldringar. 2006 röstade 66 procent av alla 80-plussare medan siffran låg på 74 procent i senaste riksdagsvalet 2014.

Busch Thor: Äldrefrågorna debatteras aldrig

Men när partiledarna möts för årets första partiledardebatt i Agenda på SVT under söndagskvällen är äldrefrågan inte något av de fyra debattämnena.

KD-ledaren Ebba Busch Thor är mycket kritisk till att frågan saknas. Hon väljer därför att marschera tillsammans med en grupp pensionärer till SVT-huset för att dra uppmärksamhet till äldrepolitiken.

– Inte under hela den här mandatperioden eller i de debatter jag varit med i som partiledare så har äldrefrågorna kommit upp som ett ämne och jag tycker att det är anmärkningsvärt, säger hon.

SVT: Kan inte ta upp alla ämnen som är angelägna

Ebba Busch Thor fortsätter:

– Det är äldrefrågorna i stort - pensioner, äldreomsorg, det är synen på äldre och åldrande i Sverige som jag saknar. De äldre är över två miljoner i Sverige och jag tycker inte de verkar ha någon röst vid regeringsbordet i dag och då är det väldigt problematiskt om äldres frågor inte kommer på agendan i tv-debatterna heller.

Men SVT menar att äldrevården täcks in under debatten i och med debattämnet välfärden.

– Vi har fyra debattämnen och ett av dem är jobb och välfärd och äldrevården bör väl kunna kvala in i välfärdstemat. Välfärden är ett stort ämne och där finns det mycket att tala om. Vi har bara fyra ämnen och vi kan inte ta upp alla ämnen som är angelägna, säger David Oscarsson,  redaktör för partiledardebatten på SVT.