Busch Thors drag för att ge Kristersson makten

Ebba Busch Thor har backat om möjligheten till familjeåterförening, enligt uppgifter till Expressen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
KD-ledaren har under ett möte med de andra alliansledarna framfört att tidpunkten är fel.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thors svängning kan öppna för Ulf Kristersson som statsminister.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Oenigheten i migrationspolitiken har bildat en tydlig spricka i Ulf Kristerssons försök till regeringsbygge.

Enligt vad Expressen erfar har Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna, som gick till val på att återinföra möjligheten till familjeåterförening, backat i alliansdiskussionerna kring en regeringsförklaring – och framfört att tidpunkten är fel. 

– Som vanligt kommenterar vi inte vad som sägs på mötena med partiledarna. Om frågan gäller vår syn på migrationsfrågan så är den alltjämt densamma, meddelar Sarah Hummerdal presschef hos Kristdemokraterna. 

Migrationspolitiken har under hela den gångna mandatperioden vållat oenighet och slitningar i båda de politiska blocken. 

Vänsterpartiet vill inte ha den strama migrationspolitik som Socialdemokraterna genomförde i regeringsställning och Miljöpartiet som gjorde upp med S om skärpningen där nyanlända miste rätten till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd, betonar att partiet har gått till val på att arbeta för humanism när den tillfälliga lagen upphör. MP anser att familjer ska ha rätt att återförenas och att svårt utsatta eller sjuka personer med stark anknytning till Sverige ska ges möjlighet att stanna.

Tuffa samtal för Ulf Kristersson 

På allianssidan där Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har bråda dagar efter att ha fått uppdraget från talmannen Andreas Norlén att sondera möjligheterna att bilda en ny regering, har oenigheten i migrationspolitiken splittrat allianssamarbetet ytterligare. 

När allianspartiledarna träffades i fredags för att för första gången diskutera sakinnehållet i en regeringsförklaring och Ulf Kristersson efter mötet signalerade att det "finns väl kända problem på vägen", var det enligt en källa till Expressen migrationsfrågan som åsyftades.

När det gäller migrationen var alliansens fyra ledare ense om att förlänga nuvarande regler sedan 2015 års överenskommelse samt tillsätta en bred parlamentarisk utredning om framtida lagstiftning och politik. I diskussionerna om familjeåterförening däremot var oenigheten än större.

Moderaterna som har sagt klart nej till familjeåterförening och i valrörelsen i stället öppnat för ytterligare skärpningar i migrationspolitiken har haft en majoritet emot sig med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, som gick till val på att återinföra möjligheten till familjeåterförening och uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter.

Ebba Busch Thor: "Tidpunkten är fel"

Nu har Ulf Kristerssons försök att bilda regering fått Ebba Busch Thor att backa, enligt Expressens uppgiftslämnare.

Enligt vad Expressen erfar tog Centerpartiets Annie Lööf vid mötet i fredags upp kravet på att underlätta familjeåterförening, Jan Björklund instämde men Ebba Busch Thor ska ha framfört att hon ansåg att tidpunkten var fel och att frågan skulle tas upp av utredningen.

– Som vanligt kommenterar vi inte vad som sägs på mötena med partiledarna. Om frågan gäller vår syn på migrationsfrågan så är den alltjämt densamma, skriver Sarah Hummerdal, presschef för KD i en kommentar. 

Till Ekot säger Ebba Busch Thor att samtalen mellan alliansledarna går bra, men att hon inte vill dela med sig av några detaljer kring mötena. 

– Det enda sättet att komma framåt i ett ganska svårt parlamentariskt läge är att partiledarna har förtroendefulla samtal sinsemellan. Det är precis det vi har just nu. Jag fortsätter verka för en alliansregering och ser fortsatta öppningar för det, säger hon i Ekot.  

Hon får frågan om vad som är hennes andrahandsalternativ i regeringsfrågan, men vill inte svara på det.  

– Jag är inte i det läget att det är intressant eller aktuellt att spekulera i några ytterligare alternativ. För oss kristdemokrater är det fortsatt en alliansregering som gäller.

Sverigedemokraterna som vill ha kortare uppehållstillstånd och ytterligare skärpta krav på familjeåterförening har tidigare sagt att man kommer att rösta nej till Ulf Kristersson om Alliansen kräver familjeåterförening.

Expressen har varit i kontakt med SD som avböjer att ge någon kommentar. 

I morgon tisdag klockan 15 ska Ulf Kristersson avge en delrapport till talmannen.

Partierna om begränsningen av familjeåterförening:

Socialdemokraterna: Personer med tidsbegränsade uppehållstillstånd med flyktingstatus ska få återförenas med familj, men med flera inskränkningar och ett kraftigt försörjningskrav för de flesta. 

Miljöpartiet: Vill ge familjer rätt och möjlighet att återförenas, införa permanenta uppehållstillstånd och särskilt värna sjuka och unga.

Vänsterpartiet: Var emot begränsningarna från regeringen. 

Centerpartiet: Vill inte genomföra begränsningarna. Försörjningskravet ska utökas men i mindre omfattning än i regeringens förslag.

Liberalerna: Rätten till familjeåterförening ska finnas kvar för barnfamiljer.

Kristdemokraterna: Ville i valrörelsen inte heller genomföra begränsningarna. 

Moderaterna: Stödjer regeringens förslag.

Sverigedemokraterna: Vill utreda att helt stoppa familjeåterförening i Sverige.