Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thors besked - är ”mest orädd” för att regera med SD-stöd

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor intervjuas på sitt rum i riksdagen av Expressen TV och Niklas Svensson
Foto: Fredrik Sjöshult
Alliansen efter att ha vunnit statsministeromröstningen ihop med Sverigedemokraterna.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ
Jimmie Åkesson
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att hon är "mest orädd" för att regera med SD-stöd och pekar på hyckleri i Annie Lööf och Jan Björklunds ologiska agerande:

Först tog alliansen stöd av SD i talmansvalet och statsministeromröstningen men nu hotar Lööf och Björklund att rösta nej till Ulf Kristersson för att inte riskera SD-stöd.

I en lång intervju i "Bara Politik" i Expressen TV drar KD-ledaren ändå slutsatsen att Kristerssons regeringsförslag till slut kommer accepteras av Lööf och Björklund.

Regeringsförhandlingarna fortsätter nu med att Stefan Löfven sonderar en regeringsbildning under två veckor. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor avvisar hans inviter över blockgränsen men gick ändå till Sagerska huset för ett möte under tisdagen. 

– Det är en fråga om hyfs. När någon bjuder in till ett möte tycker jag att det är lämpligt att man kommer, säger hon.

Vad är det som är viktigt för Kristdemokraterna?

– Det handlar om vårt stora engagemang i sjukvårdsfrågan och vända den allvarliga kris som så många har drabbats av. Nu är det ungefär 130 000 patienter som får vänta på operation eller specialistvård.

Vad tror du om Stefan Löfvens möjligheter att lyckas med sitt sonderingsuppdrag?

– Jag tror just nu att de är ganska små. Vi har så sent som för bara några veckor sedan prövat stödet för Stefan Löfven och då var det 204 riksdagsledamöter som röstade nej och jag bedömer att det styrkeförhållandet har inte ändrats.

Ebba Busch Thor: ”Jag kände mig besviken”

När Expressen TV och "Bara Politik" träffar henne för en längre intervju i riksdagen berättar hon om besvikelsen i helgen.

Hon hade hoppats att Centerpartiet och Liberalerna skulle nappa på Ulf Kristerssons förslag på hur alliansen skulle gå vidare i en regeringsbildning med ett eller flera allianspartier i regering, att den regeringen skulle driva alliansens politik och att de allianspartier som nu valde att stå utanför skulle fortsätta samarbeta i riksdagen.

– Jag kände mig besviken och ledsen därför att vi i den här veckan kunde pröva möjligheten att ge Sverige en ny riktning och genomföra den reformagenda som alliansen gått till val på. Det är klart att jag känner en stor besvikelse. Vi hade kunnat ha en ny regering på plats den här veckan om alla hade velat, säger KD-ledaren i "Bara Politik" i Expressen TV

Ebba Busch Thor medger att det finns en spricka i alliansen som enligt henne handlar om under "vilka omständigheter en regering kan tillträda" - i praktiken om alliansregeringen kan acceptera stöd av Sverigedemokraterna.

Alliansen i samband med statsministeromröstningen där Löfven röstades bort med hjälp av SD-stöd.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Efter helgens bakslag anklagar KD-ledaren andra partier för hyckleri genom att agera ologiskt i frågan om SD-stöd.

– Jag måste säga att det är otroligt svårt att förklara för väljarna att man har en situation där jag säger att Ulf Kristersson är min statsministerkandidat men jag kommer att rösta nej till honom om hans namn prövas i kammaren.

– Jag kommer inte att bli så nervös över hur ett annat parti i kammaren röstar att jag avstår från att rösta för den jag tror vore bäst som statsminister, eller avstår från att rösta för den politik som jag tror behövs i Sverige.

Har Annie Lööf och Jan Björklund misslyckats med att förklara vad de menar?

– Jag bara konstaterar att det är väldigt svårt för väljarna att hänga med i vad det är som händer. För uppenbarligen var det inga problem hur Sverigedemokraterna röstade när vi skulle rösta om talman.

– Andreas Norlén hade inte blivit talman om inte alla allianspartier och ett annat parti som är tillräckligt stort, i det här fallet Sverigedemokraterna, röstat för honom. Vi hade inte heller kunnat fälla Stefan Löfven som statsminister om inte hela alliansen och Sverigedemokraterna röstat emot honom.

Du menar att Centerpartiet och Liberalerna byter fot när det passar?

– Jag får ha respekt för att det är deras linje men jag menar att den är svår att förklara för väljarna.

Annie Lööf har antytt att Ulf Kristersson inte gjorde tillräckligt i sina försök (i den första sonderingsrundan, red anm) att övertyga Stefan Löfven. Vad säger du om att hon drar den slutsatsen?

– Hon lyfter fram att man behöver vara envis och jag menar att vi varit envisa i kontakterna.

Hur kan det komma sig att du och Annie Lööf hamnar i så helt olika positioner i flera frågor?

– Jag kan bara redogöra för hur jag tänker och konstaterar också att i flera större delar hamnar jag och Annie Lööf lika. Men sen får man ha respekt för att vi är olika partier.

Litar du på Centerpartiet och Liberalernas partiledare?

– En del frågar hur stressad jag är över att Löfven skulle lyckas locka över dem med något köttstycke. Det är jag inte. Jag vet vilka besked vi gett till varandra om att hålla ihop alliansen.

Om Jimmie Åkesson kommer upp hit till KD:s kansli och vill prata med dig - öppnar du dörren?

– Jag har alltid hälsat artigt på Jimmie Åkesson och vi har hamnat bredvid varandra i alla möjliga sammanhang. Det är klart att jag pratar med alla politiska företrädare som jag stöter på men jag sätter mig inte ner och förhandlar om politik hur som helst.

Du har ju öppnat för att gå i opposition i stället för att ingå i en samlingsregering med Stefan Löfven. Har du och KD något att vinna på det?

– Om Kristdemokraterna skulle sätta sig i en regering under Stefan Löfvens ledning försvåras möjligheterna att göra det jag tror är rätt och riktigt för Sverige och i ett sånt läge bör man ta det tråkiga men riktiga beslutet att gå i opposition.

”Det finns en önskan att pröva andra alternativ”

Enligt Ebba Busch Thor kommer regeringsbildningen ta lång tid men till slut tror hon att Ulf Kristerssons förslag - som förkastades av Lööf och Björklund i helgen - kommer bli verklighet.

– Jag noterar att både Annie Lööf och Jan Björklund säger att det inte var aktuellt då men att det kan bli aktuellt igen – samtidigt som det finns en önskan att pröva andra alternativ.


Ebba Busch Thor intervjuas på sitt rum i riksdagen av Expressen TV.
Foto: Fredrik Sjöshult

I den senaste mätningen av partiledarnas förtroende från Expressen/Demoskop rankades Ebba Busch Thor tvåa bland partiledarna - bara en procentenhet bakom Ulf Kristersson. För sju månader sedan låg hon i botten av förtroendemätningen och sedan dess har hennes förtroendekapital tredubblats.

– Det gjorde mig väldigt glad och tacksam. Det är inget vanligt jobb jag har. Det är ett förtroendeuppdrag som bygger på att jag har medlemmarnas förtroende men också att man söker förtroende från väljarna.

Vilken är din egen förklaring till den här "Buscheffekten"?

– Det är jättesvårt att analysera sig själv. Jag kan bara säga vad jag jobbat för och ambitionen har varit att vara en rak och orädd röst för de stora problem som finns i verkligheten och drabbar många.

Demoskop säger att många SD-väljare uppfattar att du är den allianspartiledare som är mest öppen för en regeringsbildning som inkluderar ett SD-stöd - är det korrekt?

– Jag är väl mest orädd för att tillträda med ett stöd i riksdagen som även inkluderar Sverigedemokraterna. Sen vet Sverigedemokraterna vår hållning i frågan om förhandling.

– Jag tror att det uppskattas att man är rakryggad och står för sin politik och inte börjar göra märkliga ringdanser för att man tänker mer på vem personen eller partiet bakom knapptrycket är, utan att det är politiken och vilken skillnad man kan göra som är i centrum.  

Ulf Kristersson är en procentenhet före dig i mätningen. Vad ska du göra för att gå om honom?

– Nyckeln till hela Kristdemokraternas vändning och framgång i det här valet har varit att vi vaccinerat oss emot att fokusera på siffror. Jag hämtar givetvis energi och kraft från de här förtroendemätningarna men kommer inte stirra mig blind på dem, säger Ebba Busch Thor i "Bara Politik" i Expressen TV.

LÄS MER: Ebba Busch Thors partiledarförtroende har tredubblats