Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Många undrar vad tusan som händer nu”

FÖRVÅNAD. ”Vi agerade ju allihop på ett sätt som handlade om att förändra verkligheten i valrörelsen”, säger KD-ledaren som är överraskad av allianskollegernas utspel om S-ledd regering. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
GER INTE UPP. ”Borgerliga har aldrig varit så nära varandra som vi är i dag”, säger Ebba Busch Thor som tror att C och L kommer tillbaka till alliansen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

KD-ledaren Ebba Busch Thor trodde inte att Annie Lööf och Jan Björklund skulle öppna på det sätt de gjort mot Socialdemokraterna. 

– Det är uppenbart att man gläntat på dörren för ett annat samarbete, säger hon.

Sedan Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) öppnat för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister hänger Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) lösare än på länge.

I en intervju med Expressen berättar nu Ebba Busch Thor om farhågorna att bli sviken av de egna.

Vad är du som mest orolig för just nu? 

– Jag är egentligen inte så oroligt lagd av mig, utan jag försöker spela bollen där den ligger och utgå från den verklighet som finns och göra det mesta av det. Men det är klart att jag ser att det är väldigt många väljare och medborgare som undrar vad tusan som händer nu, med rätta, säger hon och fortsätter:

– Vi ser ju också att förtroendet för politiker och för politiska företrädare minskar. Det där ska man vara lite noggrann med, för det gör ofta att människor i stället börjar söka sig efter mer extrema alternativ när de inte känner att de andra levererar. 

Jag trodde att verkligheten skulle komma ikapp på ett annat sätt

Hur säker är du på att Centerpartiet och Liberalerna inte släpper igenom Löfven som statsminister? 

– Det finns en anledning till att jag verkligen säger ”kom hem till alliansen” och jag menar verkligen det. Alliansen behöver bestå av alla fyra partier. Jag tror att Sverige haft nog av Stefan Löfven som statsminister och vi behöver inte fyra mer år av honom.

Ebba Busch Thor till Annie Lööf: ”Kom hem till alliansen”

Om du skulle träffa Annie Lööf och prata mellan fyra ögon. Vad skulle du säga till henne inför voteringen om Löfven? 

– Dels har vi regelbunden kontakt, även genom den här turbulenta tiden, men min uppmaning i morgon och i dag – och om det inte kommer något nytt besked – är: Kom hem till alliansen!

”Förra gången det skedde ett budgetsamarbete mellan ett borgerligt parti och Socialdemokraterna – då var det också tolv år av socialdemokratiskt styre som följde”, säger Ebba Busch Thor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

För att komma hem behöver man väl ha lämnat, har de lämnat alliansen? 

– Det är uppenbart att man gläntat på dörren för ett annat samarbete när man säger att man är beredd att släppa fram en socialdemokratisk statsminister igen. Nu hör jag att det markeras tydligt att det här inte är en fråga om en förhandling och att man inte vill ingå i en regering, men om man är genuint övertygad om att en borgerlig är det bästa för Sverige så bör man inte släppa fram Stefan Löfven för fyra år till. 

”Det tror jag gynnat SD”

På valnatten, kunde du se att ni skulle befinna er i en sådan här situation då? 

– Jag trodde faktiskt inte det. Jag trodde att verkligheten skulle komma ikapp på ett annat sätt. Vi agerade ju allihop på ett sätt som handlade om att förändra verkligheten i valrörelsen. Men när valdagen väl kommer och man fått ett valresultat, då har man det att förhålla sig till. 

Ebba Busch Thor under sitt hösttal. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Förra gången det skedde ett budgetsamarbete mellan ett borgerligt parti och Socialdemokraterna – då var det också tolv år av socialdemokratiskt styre som följde. Så det skulle – tror jag – få väldigt långtgående konsekvenser för alliansen, men framför allt för Sverige och möjligheten till en annan politisk inriktning. 

Vad jag förstår kallar sig SD inte ens för ett konservativt parti

Du säger att besluten under denna höst handlar mycket om vissa partiers image. Tror du verkligen att det är image och inte värderingarna som styr? 

– Jag riktar det kanske inte i första hand till ett enskilt parti, utan ser det snarare som en övergripande trend i politiken och samhällsdebatten i stort. Det fastnar lite i att en önskad bildsättning av en enskild företrädare, ett parti eller en organisation får gå före det politiska innehållet och det tror jag gynnat SD under de senaste mandatperioderna. Att en del partier medvetet valt att låta bli att ta en del obekväma diskussioner, till exempel kopplat till integration, för att man varit rädd för en brunsmetningskampanj från till exempel vänstern.

”Borgerliga har aldrig varit så nära varandra som vi är i dag”, säger Ebba Busch Thor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jimmie Åkesson (SD) trycker på att ni, M och hans parti ska bli ett konservativt block. Hur påverkar det er image? 

– Man får se till att hålla fokus på sin egen ideologi och sin egen politik. Vad jag förstår så kallar sig SD inte ens för ett konservativt parti. De är ju mer ett nationalistiskt parti och vi vilar på en kristdemokratisk grund. Det är inte aktuellt för oss.

– För oss är någon typ av borgerlig samling som är aktuellt och den består mellan borgerliga konservativa och borgerliga liberaler ihop med kristdemokrater. Det finns en del som skiljer oss, men borgerliga har aldrig varit så nära varandra som vi är i dag. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!