Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråket om gymnasielagen: ”Nästan aldrig hört det”

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Under torsdagsmorgon möttes Tobias Billström (M) och Maria Ferm (MP) i P1 Morgon för att debattera gymnasielagen – som enligt flera domstolar är alltför bristfällig för att kunna användas.

– När vi tog fram lagstiftningen var vi tvungna att göra det skyndsamt, säger Ferm.

– Det är uppenbart att ni skulle ha lyssnat på Lagrådet, kontrar Billström.

Den omdiskuterade gymnasielagen har blivit en börda för det rödgröna blocket. Lagen, som handlar om huruvida 9 000 ensamkommande ska få stanna i Sverige eller inte, mötte under den tidiga sommaren allt kraftigare motstånd i opinionen.

 

LÄS MER: Majoritet av väljarna emot lagförslaget om afghanerna 

 

Dessutom har lagen stoppats i flera domstolar, där man menat att den är för bristfällig för att kunna användas.

– Vi kom aldrig så långt som Malmö, vi stupade redan på första meningen, sa Kirsi Laakso Utvik, chefsrådman vid Migrationsdomstolen i Stockholm, tidigare i juli.

Fatemeh Khavari är ansiktet utåt för ensamkommande i Sverige. Här på en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm.Foto: LISA MATTISSON

Billströms hårda ord: ”Orimligt”

Under torsdagsmorgon möttes Tobias Billström (M) och Maria Ferm (MP) i P1 Morgon för att diskutera den kontroversiella lagen.

– Moderaterna anser att det är orimligt att man skapar tillfälliga lagar av den här typen, som leder till rättsosäkerhet, säger Tobias Billström.

Han fortsätter:

– Dessutom har man gått ut med mycket hård kritik från Lagrådet mot den här lagen, där man använde en formulering som man nästan aldrig har hört: att ”gränsen är nådd vad gäller lagstiftning”. Ändå valde regeringen att lägga fram det här lagförslaget. Det är anmärkningsvärt. 

 

LÄS MER: Migrationsdomstolen i Göteborg vänder sig till EU-domstolen

 

Tobias Billström frågar sig hur regeringen ska effektivisera återvändandet för de ensamkommande. Pia Fridén, programledare för P1 Morgon, frågar vad som ska hända med dem.

– Då måste de återvända, så är den svenska lagstiftningen utformad. 

Tobias Billström riktar skarp kritik mot regeringen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Maria Ferm: ”Orimlig hållning”

Miljöpartiets Maria Ferm kontrar:

– Moderaterna har hela tiden varit kritiska, och det har varit en orimlig hållning, säger hon och fortsätter:

– Vi ville ta politiskt ansvar och säkerställa att dessa ungdomar skulle få den chans som de borde fått från början. Hade dessa ungdomar prövats i tid hade många fler fått uppehållstillstånd.

 

LÄS MER: Asylsökande överklagar dom om gymnasielagen

 

”Vi ville ta politiskt ansvar”, säger Maria Ferm till P1 Morgon.Foto: LISA MATTISSON

Programledare Pia Fridén frågar sedan om det inte var en självklarhet att lagen skulle innebära kritik, med tanke på kritiken från remissinstanserna. 

– Varför lyssnade ni inte på dem som kan juridik?, frågar hon.

Maria Ferm svarar:

– När vi tog fram lagstiftningen var vi tvungna att göra det skyndsamt. Samtidigt skickade vi ut förslaget på remiss, och det har varit en omfattande beredning i riksdagen. Lagrådet har fått yttra sig två gånger, och sen fattade riksdagen ett beslut. Man tyckte att lagstiftningen var tillräckligt beredd, och det fanns en tydlig majoritet i riksdagen för att också rösta igenom förslaget. 

Maria Ferm uttrycker sedan att det är viktigt att processen i Migrationsöverdomstolen går så snabbt som möjligt:

– Det här är ungdomar som redan har varit oroliga och väntat i flera år, säger hon.

Maria Ferm i debatt med Tomas Tobé (M) i Almedalen i somras. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Billström: ”Ni skulle ha lyssnat på Lagrådet”

Avslutningsvis vänder sig programledaren Pia Fridén till Tobias Billström:

– Maria Ferm vill ge ungdomarna en ny chans. De har rotat sig här och har redan kostat samhället en hel del. Är inte det rimligt?

Tobias Billström svarar:

– Även om jag i likhet med Maria Ferm beklagar att det tagit så lång tid att processa de här fallen, är det uppenbart att det inte finns någon plan B, säger han.

Tobias Billström i Almedalen i somras.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tobias Billström fortsätter:

– När Maria redogör för det här berättar hon bara hur processerna har gått till. Man måste också ta det politiska ansvaret för att den här lagstiftningen kommer på plats. Det tycker inte jag att ni gör. Det är uppenbart att ni skulle ha lyssnat på Lagrådet  och remissinstanserna och inte pressat det här förslaget genom riksdagen.