Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråk i alliansen efter KD:s ministerutspel

Ebba Busch Thor.Foto: HANNA FRANZÉN / TT NYHETSBYRÅN
Sara Skyttedal.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I en eventuell ny alliansregering efter valet kommer KD att begära posten som jämställdhetsminister, det skriver Aftonbladet

Utspelet har enligt tidningen vållat bråk inom alliansen under måndagskvällen. 

– Att sätta Ebba Busch Thor som jämställdhetsminister är ju som att utse Jonas Sjöstedt till finansminister, säger en källa inom Liberalerna till Aftonbladet.

Kristdemokraterna kommer att kräva posten som en jämställdhetsminister vid en eventuell ny alliansregering efter valet, det skrev Aftonbladet tidigare under måndagen. Kravet innebär att partiet skulle bryta ny mark inom en alliansregering, då man tidigare aldrig haft en minister på området.  

Ebba Bush Thor kommenterade tidigare under dagen att sådana diskussioner får tas efter valet, men sa då att hon vill vara med och förändra den jämställdhetspolitik som regeringen bedrivit under den nuvarande mandatperioden. 

”Som att ha Sjöstedt som finansminister”

Men utspelet om ministerposten har rört upp en hel del känslor hos de andra allianspartierna. En källa inom Liberalerna är starkt kritisk till att Kristdemokraterna skulle vara rätt parti för jämställdhetsfrågan. 

– Att sätta Ebba Busch Thor som jämställdhetsminister är ju som att utse Jonas Sjöstedt till finansminister, säger en källa inom partiet till Aftonbladet.

Ytterligare en källa inom L menar att ett sådant scenario är "helt uteslutet". 

– Att Busch Thor skulle få den ministerposten är uteslutet. Det är 2018, inte 1918, säger källan.

Reaktionerna från allianskollegorna är i sin tur ett brott mot alliansens oskrivna regler, menar KD-toppen Sara Skyttedal. 

– Det här är ett allvarligt brott mot de koder som ju har gällt för hela allianssamarbetet under alla år. Man bryter mot en helig princip att inte ställa den här typen av ultimatum. Det har varit en princip sedan Alliansen bildades, det här är jätteallvarligt.

Ny studie: Bli av med din utmattning på 12 veckor

Svenska forskaren: ”Jag är förvånad över resultaten”