Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bodström: Talmannen har gjort ett misstag

Thomas Bodström. Foto: TT
Talmannen Andreas Norlén (M). Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Talmannen borde ha en lägre profil och inte ge sken av att det är samtalen hos honom som kan få partierna att komma överens om en regering. Det menar den tidigare S-justitieministern och advokaten Thomas Bodström. 

– I själva verket har han inte så mycket att komma med, säger han om Norlén. 

På måndag kommer talmannen Andreas Norlén (M) ge besked om vad nästa steg blir i den än så länge komplicerade regeringsbildningen. I veckan satte flera av partiledarna press på honom och menade att det är dags att gå med ett skarpt förslag till kammaren för votering. 

– Jag sa "vi måste sluta träffas så här", inledde till exempel KD-ledaren Ebba Busch Thor sin presskonferens efter mötet med talmannen i måndags. 

Även Ulf Kristersson (M) tryckte i måndags på vikten av att nu gå till kammaren med ett skarpt förslag efter en månad som sonderingar som "inte gett någonting". 

– Jag tror att vi börjar närma oss en viss punkt där en viss frustration från allmänheten börjar infinna sig över hur lång tid det kan ta innan vi kommer till ett läge där vi börjar pröva alternativ i ett skarpt läge, sade han. 

Samtidigt riktas nu hård kritik mot talmannen, som är jurist i grunden och som av denna anledning bland annat ansetts som extra lämplig för uppdraget, från den tidigare S-toppen och advokaten Thomas Bodström. 

– Jag tycker att talmannen har gjort ett misstag när han gett sken av att han ska kunna lösa det. I själva verket har han inte så mycket att komma med. Det ligger på partierna och jag tycker därför att han ska ha en lägre profil. Det är ett antal partier som har det yttersta ansvaret att få till en regering. Ärligt talat bryr de sig nog inte så mycket om de där träffarna hos talmannen. 

Bodström: "vore dumt" av talmannen att gå till kammaren

Till skillnad från Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor tycker Bodström inte att Andreas Norlén ska testa ett något förslag i kammaren – om inte finns något som man på förväg vet kommer att gå igenom det vill säga. 

– Nej det tycker jag inte. Jag tycker inte att han ska lägga fram ett förslag som inte är realistiskt. Makten ligger hos partierna i riksdagen. 

– Det blir väl så, men jag tror att det är ett misstag. Det vore dumt. Alla partier känner nog att pressen ökar och det finns en naturlig deadline när budgeten ska röstas fram. Jag skulle bli otroligt förvånad om man inte löst detta själva före det. 

Bodström säger att han tror att partierna redan nu förhandlar med varandra, helt oavsett talmannens inbjudningar.  

– Ja, jag tror att det pågår en hel del riktiga förhandlingar hos partierna nu. Retoriken har förändrats fullständigt. Jag tror att alla partier utom V och SD förhandlar. Partierna får ju kritik från folk de möter på gatorna om att detta tar för lång tid. 

Han menar att det vore oklokt av talmannen att gå till kammaren. 

Hägglund: Problemet är de låsningar som skapades före valet

Göran Hägglund, tidigare KD-ledare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund är av en helt annan åsikt vad gäller talmannens arbete. 

– Jag tycker att han skött sig utmärkt. Vi har ett mycket svårt parlamentariskt läge. Att vi får vänta på en ny regering beror på partierna, inte på talmannens förmåga. 

På frågan om han tycker att det tagit för lång tid säger han: 

 – Alla önskar att vi snabbt ska få en regering på plats. Problemet är inte talmannen eller vad partierna gjort efter valet. Problemet är de låsningar som skapades före valet och det kommer nog att ta ett tag innan de kan dyrkas upp.

Hannah: Större chans att öppna låsningar med skarpt förslag

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L), vars parti tidigare lämnat beskedet att de inte skulle släppa fram Kristersson i en omröstning med rådande läge, tycker att det är dags att gå till kammaren nu – trots att det inte finns något förslag som självklart skulle gå igenom. 

– Vi har testat två sonderingar nu. Ett skarpt förslag till kammaren har en större chans att öppna upp de låsningar som partierna har än vad en till sondering har, säger han. 

Robert Hannah (L), riksdagsledamot. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Likt Göran Hägglund berömmer han Norléns insats hittills. 

– Norlén har skött sig utmärkt och det märks på sättet han har lett samtalen att han är utbildad jurist. Partierna ska komma överens med varandra - inte med Norlén.

KD-toppen: Dags att pröva Ulf Kristersson

Även KD-toppen Sara Skyttedal tycker att Norlén skött sitt uppdrag "mycket väl". Hon tycker förvisso att detta tagit för lång tid, men menar att det inte är hans fel. Även om L och C inte ändrar sig i frågan om att släppa fram en regering bestående av ett eller flera allianspartier bör den testas, menar hon. 

Sara Skyttedal (KD).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det är dags att pröva Ulf Kristerssons stöd i kammaren. 

Om talmannens förslag på statsminister inte röstas igenom i riksdagen görs ett nytt försök. Detta har hittills aldrig inträffat. Fyra gånger kan det testas innan det blir nyval.