Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Interna ilskan mot Jan Björklund

Stefan Löfven (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jan Björklund lutar nu allt mer åt att vilja gå över till den rödgröna sidan – för att rädda sitt eget skinn. Det menar flera tunga L-källor. 

Detta uppges väcka stor ilska inom partiet, då en stor del i riksdagsgruppen i stället vill rösta ja för Ulf Kristersson på onsdag. 

– Han kommer ge sken av att han vill ha en alliansregering "ända in i kaklet", men så är det inte, säger en tung L-källa.  

På måndagen meddelade talmannen Andreas Norlén (M) att M-ledaren Ulf Kristersson kommer att få testa stödet som statsministerkandidat i riksdagen i nästa vecka. Ulf Kristersson deklarerade då att han fortfarande vill ha en regering enligt 3-2-1-modellen, vilket innebär att ett eller flera allianspartier ingår i regeringsunderlaget. Eftersom denna modell kräver stöd från SD meddelade L-ledaren Jan Björklund redan på måndagen att de inte vill ingå i en sådan regering. Han meddelade dessutom att de kommer att rösta nej i en votering. 

Splittringar inom L:s riksdagsgrupp

Utåt är fortfarande Jan Björklunds "mest spännande alternativ" en regering bestående av alliansen och MP. Men enligt flera tunga L-källor till Expressen har Jan Björklund nu också blivit allt mer öppen för att gå över till det rödgröna blocket. 

– Det finns signaler som tyder på det, säger en tung L-källa om att partiledaren skulle närma sig de rödgröna. 

– Han kommer ge sken av att han vill ha en alliansregering "ända in i kaklet", men så är det inte, säger en annan initierad L-källa.  

Detta är något som väckt ilska inom delar av partiet, eftersom en stor del av riksdagsgruppen föredrar att – till skillnad från Björklund – i stället rösta ja till Ulf Kristersson i nästa vecka. 

Kan vilja köra över riksdagsgruppen med partirådet

Enligt en av uppgiftslämnarna inväntar Jan Björklund mer eller mindre bara besked från C-ledaren Annie Lööf för att de ska kunna gå över till de rödgröna gemensamt. 

En annan berättar att L, utöver beslutet att rösta nej till Kristersson på onsdag, redan har tagit ett beslut om att rösta nej även för Löfven om han skulle få chansen efter Kristersson. Det innebär att det först är vid en tredje eller fjärde omröstning som ett eventuellt blockbyte skulle kunna ske. Då kommer Björklund troligtvis att behöva vända sig till partirådet, vilket han redan öppnat för. Partirådet består bland annat av 65 lokala ombud och står över både partistyrelsen och riksdagsgruppens beslut. 

Att Jan Björklund vill ta upp frågan i partirådet handlar om att han är osäker på om han har med sig riksdagsgruppen på den rödgröna linjen och att han därmed tror att han har större chanser bland liberaler ute i landet att få igenom den, menar en tung L-källa. Dels eftersom de lokala företrädarna är vana med blocköverskridande styren, dels för att det för dem inte skulle få samma konsekvenser för dem som för riksdagsledamöterna. 

Enligt uppgifter till SVT bedriver partisekreteraren Maria Arnholm, som uppges stödja Björklund i svängen mot de rödgröna, just nu en kampanj för att övertyga företrädare ute i landet om att det är rätt väg att gå. 

– Det pågår nu en kampanj där Maria Arnholm nu reser runt i landet för att övertyga medlemmarna om att partiet ska kunna söka samarbete med Socialdemokraterna. Och ett sådant beslut skulle sedan kunna fattas vid partirådet senare i höst, säger en högt uppsatt källa inom L till SVT. 

DETTA HAR HÄNT

25 SEPT. Obligatorisk statsministeromröstning, Stefan Löfven röstas bort med 204 röster mot 142.

2 OKT. M-ledaren Ulf Kristersson får sonderingsuppdraget av talmannen Andreas Norlén. 

12 OKT. Ulf Kristersson skriver ett uppmärksammat inlägg på Facebook där han presenterar sin så kallade 3-2-1-lösning – en alliansregering utan alla fyra allianspartierna.

14 OKT. Kristersson ger upp försöken att bilda regering, efter att C och L sagt nej till hans regeringsförslag.

15 OKT. S partiledare Stefan Löfven får sonderingsuppdraget av talmannen.

29 OKT. Även Löfven kastar in handuken och ger upp försöken att bilda regering. Talmannen tar befälet och presenterar fyra möjliga regeringsbildningar. Förslagen är: En samlingsregering med alla partier utom SD och V, en mittenregering S, MP, C och L, en alliansregering plus MP samt en alliansregering i "någon form". 

30 OKT. Talmannen inleder gruppsamtal med partiledarna om tänkbara regeringar.

5 NOV. Talmannen Andreas Norlén meddelar att väljer han att ta upp ett regeringsförslag för omröstning – och det är en regering under ledning av Ulf Kristersson som riksdagen får ta ställning till.

7 NOV. Talmannen meddelar att omröstningen ska ske den 14 november.

Mån om hur han ska bli ihågkommen

En av de främsta anledningarna till att Björklund vägrar vika sig i frågan att släppa fram Kristersson i dagsläget, trots stort internt tryck åt andra hållet, uppges vara att han är medveten om att hans dagar som partiledare kan vara räknade. Därmed är han mån om att han inte ska minnas som den L-partiledare som både drog ner partiets väljarstöd och dessutom svek löftet om att han aldrig skulle medverka till att ge SD inflytande, vilket han till och med lovat sina barn. En bild som bekräftas av flera L-källor är också den om att han vill säkra en ministerpost, vilket Expressen tidigare rapporterat om. 

Ytterligare en person med insyn i L bekräftar bilden om Björklunds närmande mot de rödgröna, men lägger samtidigt stor vikt vid att mycket har att göra med hur Annie Lööf agerar de närmsta veckorna. Källan menar också att det är uppenbart att Jan Björklund allra helst velat ha en alliansregering. 

– Jag har svårt att se att han vill gå över till de rödgröna redan nu. Det är snarare att han tar det steget när det kommer till en punkt där det står mellan extraval och det. Det är i det läget man kommer att värdera det. Om Annie Lööf får statsministerposten är det lösningen på allt. 

– L och C har följts åt länge. Jag tror att Lööfs agerande i slutändan kommer att påverka hur L agerar. 

Lööf utesluter inte att bli statsminister

Annie Lööf har inte gett något besked om hur C kommer att rösta, men har varit desto tydligare i att C inte vill ingå en regering som kräver SD-stöd. På onsdagen sade Annie Lööf till TV4 att det är "osannolikt att vi byter hållning" vad gäller att rösta nej till Kristersson, som partiet vid ett tidigare tillfälle tagit beslut om. 

Om C och SD lägger ner sina röster eller röstar ja för Ulf Kristersson i nästa vecka räcker mandaten för att han ska tolereras som statsminister. Vad L röstar är i detta läge därmed mindre relevant för utgången. 

Stefan Löfven har tidigare sagt att han är öppen för ett samarbete med C och L. Annie Lööf har dock sagt att hon inte kan tänka sig att sitta i en regering med Stefan Löfven som statsminister, men inte uteslutit möjligheten för att hon själv i något läge skulle kunna vara statsminister. 


Liberalernas partiråd

Partirådet fattar beslut i de frågor som överlämnas dit av landsmötet (partiets högst beslutande organ) eller partistyrelsen. 


Partirådet består av partistyrelsen, 65 ombud utsedda av förbunden, och två ombud från ungdomsförbundet. 


De sammanträder minst en gång per år under de år landsmöte inte hålls samt när partistyrelsen beslutar det. 


När Jan Björklund första gången gav besked om att man inte vill ingå eller släppa fram en regering bestående av Kristerssons 3-2-1-modell sade han också att det vid ett senare tillfälle kan bli en fråga som kan komma att tas upp i partirådet.