Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklunds ord – då får Sverige en statsminister

Jan Björklund mötte pressen efter dagens möten med Stefan Löfven och Ulf Kristersson.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gulan Avci, riksdagsledamot och partiets talesperson i integrationsfrågor, vill släppa fram Kristersson.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Robert Hannah, riksdagsledamot och partistyrelsemedlem, vill också släppa fram M-ledaren.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Även L-toppen Mats Person håller med om att Kristersson är rätt man för statsministerposten.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Jan Björklund kommer Sverige ha en regering nästa vecka.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Jan Björklund bör regeringskrisen lösas nästa vecka, skriver Aftonbladet.

Nu kliver flera tunga liberaler fram och vill att partiet ändrar sig och släpper fram Ulf Kristersson som statsminister. 

Samtidigt uppges Moderaternas förhandlingar med Centerpartiet ha lossnat.

– Ulf gav intryck av att vara hoppfullt optimistisk, säger en M-källa till Expressen.

Liberalernas partiledare Jan Björklund uttryckte på måndagen hoppfullhet inför regeringsbildningen:

– Det är min uppfattning att omröstningen som sker nästa vecka, där bör regeringsfrågan lösas, säger han till Aftonbladet.

Tidigare samma dag hade partistyrelsen och riksdagsgruppen haft möte, och enligt Björklund har man fört ”fördjupande diskussioner” med både Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Något beslut ska dock inte ha tagits.

– Det gör vi på partirådet på söndag. I dag har vi gästats av båda statsministerkandidaterna och fått möjlighet att höra hur de ser på det politiska läget. Jag för ju samtal med dem hela tiden men nu har alla riksdagsledamöter och partistyrelseledamöter fått lyssna på de båda, säger Liberalernas partiledare till Aftonbladet.

På lördag ska partistyrelsen ta ställning – för att sedan rekommendera en statsministerkandidat till partirådet på söndag.

Jan Björklund mötte pressen efter flera möten på måndagen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tunga liberalerna: Släpp fram Kristersson

För Expressen kliver nu flera tunga liberaler fram som vill att partiet ändrar sig och – till skillnad från sist – nu i stället släpper fram Ulf Kristersson som statsminister. 

Robert Hannah, riksdagsledamot och partistyrelsemedlem, säger att man ”blivit brunsmetad” om man gått åt Kristerssons håll. 

– Men det här är inte ett val mellan SD och S, det är ett val mellan S och M och jag litar på vad Kristersson säger om SD. Jag är inte rädd att fälla honom annars i så fall. Det viktigaste är att vi löser de samhällsproblem som finns. 

– För all ära till borttagen värnskatt eller ett ändrat hyressystem, men det är inte det som avgör Sveriges framtid.

Robert Hannah, riksdagsledamot och partistyrelsemedlem, vill släppa fram Kristersson.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Vad tror du att det kommer att landa i på partirådet? 

– Det är bara gudarna som vet. Jag tror inte att någon vet det faktiskt. 

Även Mats Person, ekonomisk-politisk talesperson, riksdagsledamot och partistyrelsemedlem, säger att han vill att L ska släppa fram Ulf Kristersson: 

– Han beskrev på ett bra sätt att det behövs borgerlig politik för att lösa de samhällsproblem vi ser i dag. Jag välkomnar att Ulf Kristersson var tydlig med att politiken ska förankras i mittfältet i svensk politik så att SD och Vänsterpartiets inflytande begränsas, säger han. 

 

Mats Person håller med om att Kristersson är rätt man för statsministerposten.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledamoten: ”Tycker vi ska släppa fram Kristersson”

Gulan Avci, riksdagsledamot och partiets talesperson i integrationsfrågor, sitter i Liberalernas partistyrelse och deltog på de båda mötena samt det efterföljande partistyrelsemötet. Hon säger nu att hon själv tycker att Liberalerna ska släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. 

– Det var ett bra möte, det var bra att båda kom så att man fick möjlighet att ställa sina frågor. Jag har blivit än mer övertygad efter att ha ställt mina frågor. Jag tycker att vi ska släppa fram Ulf Kristersson. 

 

Gulan Avci.Foto: © LENA LARSSON / © LENA LARSSON

Till Löfven ställde Gulan Avci (L) bland annat frågan om förhållningssättet till Vänsterpartiet och LO, vilket S-ledaren ska ha svarat på. 

– Jag tycker att jag fick ett bra svar. Jag menar att oavsett vilken konstellation det blir, av de två alternativ som finns på bordet, så kan man begränsa ytterlighetspartiernas inflytande och makt. 

Kommer du att rösta mot partiet om det beslutar att i stället släppa fram Stefan Löfven? 

– Det är en fråga som jag känner att jag inte vill svara på. Jag tycker att det är schyst innan ett beslut tagits. Men jag kommer driva min linje ända fram.

Hur stark upplever du att din linje är inom partiet? 

– Jag vill bara prata för mig själv. Andra får svara på vad de tycker. Det är också av respekt för den långa diskussion vi haft under hösten.

 

Gulan Avci (L) vill inte släppa fram Stefan Löfven.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Källa: Kristersson mer optimistisk

Centerpartiet uppger till Expressen att de inte har något nytt att kommunicera just nu. Samtidigt uppger en M-riksdagsledamot för Expressen att låsningarna i regeringsbildningen håller på att lösas upp till Ulf Kristerssons fördel – just efter nya samtal som förts med C.

Ulf Kristersson med Moderaternas presschef Cherine Khalil i november.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Strax efter lunch i lördags ska Moderaternas riksdagsgrupp och partistyrelse ha haft en gemensam telefonkonferens, i vilken partiledaren ska ha informerat om att det läge som sett väldigt svårt ut tidigare nu såg betydligt ljusare ut.

Centerledaren Annie Lööf i riksdagen strax före jul.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Ulf gav intryck av att vara hoppfullt optimistisk. Detta grundade sig framför allt på de samtal som förts med C, säger M-riksdagsledamoten.

Luf stöder Löfven

Alla liberaler håller inte med om att Kristersson är den rätta statsministerkandidaten. Liberala ungdomsförbundets ordförande Joar Forssell säger till Aftonbladet att man hellre ser Löfven:

– Vi hade helst sett att L ingick i en alliansregering. Men det är helt avgörande att SD, vars politik faktiskt hotar den liberala demokratin, inte får inflytande med hjälp av våra väljares mandat, säger han och fortsätter:

– Från ungdomsförbundets sida menar vi att L bör vara öppna för att sitta i en blocköverskridande regering med S. Det för att få igenom mer liberal politik och garantera att S inte förhandlar med V.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Joar Forssell vill se Stefan Löfven som statsminister.Foto: SVEN LINDWALL

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd, håller med:

– Sverige behöver en stabil regering som kan värna den liberala demokratin, utan beroende av extremistpartier. Jag vill se ett mittensamarbete med L, S, MP och C. Bästa sättet att ta ansvar och få makt är att ingå i regeringen, säger hon till Aftonbladet.