Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklunds öppning till S och Mp: ”Kan bli tvunget”

Jan Björklund gästade radioprogrammet P4 Extra.
Foto: LISA MATTISSON
Sråkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin (Mp) med Stefan Löfven (S).
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Partiledare Jan Björklund (L) gästade under tisdagen radioprogrammet P4 Extra, och ställer sig öppen för ett samarbete med de rödgröna efter valet. 

Sverigedemokraterna är däremot inte ett alternativ. 

– Det vore ett olyckligt steg att ta, säger han. 

Med drygt en månad kvar till valet intervjuar P4 Extra samtliga partiledare. Först ut är Liberalernas partiledare Jan Björklund, som är öppen inför ett samarbete över blockgränsen. 

– Det kan hända att det blir tvunget. Om alliansen blir största block ska alliansen bilda regering. Skulle valutgången bli mycket mer komplicerad måste vi samarbeta i nya konstellationer, säger han till P4 Extra

Enligt Jan Björklund kan i så fall Alliansen regera i samförstånd med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

– Hellre det än att vi tar in Sverigedemokraterna i samarbetet, det vore ett olyckligt steg att ta. Det kommer inte att ske med Liberalernas hjälp, säger han. 


LÄS MER: "SD:s svar om Pride: 'Är helt vansinnigt'" 


I juliundersökningen från Demoskop visade väljarsiffrorna på 21,0 procent för Sverigedemokraterna. 

– Om en av fem röstar på dem kommer de att få väldigt många mandat i riksdagen och på så sätt ett inflytande. Men vi kommer samarbete med de partier som står oss nära, och inte heller med Vänsterpartiet eftersom de står så långt ifrån oss, säger Jan Björklund. 

Liberalerna: "För dålig klimatpolitik"

Jan Björklund att skolan är valets viktigaste fråga. 

– Vi måste lyfta lärarlönen – vill vi ha bättre lärare måste skolan konkurrera med bättre löner och anställningsvillkor, säger han. 

Enligt Jan Björklund måste skolan återförstatligas och även återgå till en mer traditionell, katederledd undervisning. Och klassrummen ska vara mobilfria. 

– Vi är i behov av stora reformer. 


LÄS MER: "Partierna som plockar hem var tredje väljare" 


På frågan ifall Liberalerna har varit för dåliga i sin klimatpolitik har Jan Björklund ett kort svar: "Ja.". Enligt partiledaren måste Sverige minska utsläppen och jobba mer genom EU – där man som enda parti vill införa en gemensam, europeisk koldioxidskatt. 

Liberalerna är även för ett svensk medlemskap i Nato, och Jan Björklund menar att den största anledningen är Putin och Ryssland. 

– De rustar upp kraftigt och beter sig aggressivt. Ett medlemskap i Nato skulle öka vår trygghet mot Ryssland, säger han.