Iskalla svaret från C och L på Sjöstedts hot

Jan Björklund skrattade till när han fick frågan om ett hemligt avtal mellan Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven.
Foto: Expressen TV

Jonas Sjöstedt hävdar att det finns en hemlig uppgörelse mellan V och S.

Han talar om "ett papper ni aldrig kommer att få se". Men C och L avfärdar V-ledarens utspel som tomma hot.

– I sak är det ju helt betydelselöst, säger Eskil Erlandsson, C.

Liberalernas ledare Jan Björklund avfärdar det med ett skratt:

– Nej. Något hemligt avtal tror jag inte finns.

Vid sin pressträff på onsdagen meddelade Jonas Sjöstedt att hans parti avser att släppa fram Stefan Löfven genom att trycka på gul knapp i omröstningen på fredag.

Under frågestunden utvecklade Sjöstedt vad det är för överenskommelse han har med Löfven.

– Den innebär att vi har klargjort tydligt ett antal punkter mellan oss som bägge har accepterat. Den kommer inte att publiceras, utan det är en intern överenskommelse.

– Det finns ett papper som ni aldrig kommer att få se.

Björklund skrattade åt papperet

När det senare blev Liberalernas Jan Björklunds tur att träda in i riksdagens presscenter fick han frågor om Sjöstedts uppgift att han nu har en överenskommelse med statsministerkandidaten Stefan Löfven.

En reporter frågade: 

– Vet du vad det står i det här hemliga avtalet mellan Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt?

Björklund skrattade till.

– Nej. Något hemligt avtal tror jag inte finns.

Liberalernas riksdagsledamot Johan Pehrson tar uppgiften om det nämnda avtalet med ro.

– Att det finns ett hemligt avtal mellan V och S, inlåst i något skrivbord, är tydligen viktigt för dem. De får väl ta fram det och titta på det då och då. Värdet på detta är väldigt lite, säger han.

Johan Pehrson avfärdar även hotet från Sjöstedt om att en misstroendeförklaring ska kunna stoppa de liberala reformerna av arbetsrätt och hyresregleringar.

– Misstroendelöfte har alla politiska partier haft varje dag i sedan riksdagens start, det är lite som att säga att solen går upp i morgon. Vi förstår inte vad han pratar om. Det är klart att han kommer att rösta emot moderna hyror och modern arbetsrätt.

I Centerpartiet tolkar ledamöterna i riksdagsgruppen Sjöstedts utspel som tomma hot.

Riksdagsledamöterna Linda Ylivainio och Eskil Erlandsson tror inte Jonas Sjöstedt har någon chans med sitt misstroendehot.

– Jag känner mig trygg över det Stefan Löfven förklarade efter talmansrundan, och jag är inte orolig över något hemligt avtal, säger Linda Ylivainio, riksdagsledamot och ledamot i Centerns partistyrelse.

Eskil Erlandsson, riksdagsledamot och Centerns talesperson i landsbygdsfrågor säger att han inte ser värdet i avtalet Sjöstedt talar om.

Angående misstroendelöftet är Eskilsson lika iskall.

– Om de som är i ren opposition nu ska förenas så måste ju Jonas Sjöstedt gå ihop med Jimmie Åkesson och SD. Och det är närmast utopiskt att tro att de skulle göra.

Stefan Löfven: En helt annan fråga

Stefan Löfven vill inte avslöja om det finns något papper där en överenskommelse mellan honom och Jonas Sjöstedt nedtecknats.
Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även Stefan Löfven fick under sin pressträff frågor om papperet men gav inget tydligt svar.

– Vi har en överenskommelse mellan fyra partier. Det är den som gäller. Sedan har vi fört samtal med Vänsterpartiet utifrån relation mellan våra två partier. Det rör inte överenskommelsen, utan överenskommelsen ska levereras.

Om samtalen med Sjöstedt sade han:

– Hur de antecknas eller på annat sätt präntas ner, det är en helt annan fråga, och det rör inte det här överhuvudtaget.


Detta är V-klausulen

Uppgörelsens om att V inte får ha något inflytande på den politiska inriktningen, vilket såväl Löfven som Björklund och Centerledaren Annie Lööf hävdar ska förstås som att det är fritt fram för S att tala med V om allt som inte rör budgeten, eller de 73 punkterna i överenskommelsen med MP, C och L. Enligt Jonas Sjöstedt gäller klausulen inte längre.