Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björklund pressas internt – för att släppa fram Kristersson

Jan Björklund Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBY/
Stefan Löfven Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL

Då Stefan Löfven (S) väntas misslyckas i statsministeromröstningen på fredagen vänds  återigen blicken mot Ulf Kristersson (M). 

Och inför en ny, kommande omröstning höjs nu rösterna inom Liberalerna. 

Under torsdagskvällen fattade L i Örebro län beslut om att de vill släppa fram Ulf Kristersson om möjligheten ges igen. 

– Det vi konstaterat är att L kanske får agera i opposition de närmsta fyra åren och att det då vore det bästa att inte rösta ner Ulf Kristersson, säger förbundsordförande Ulrica Solver-Gustavsson (L). 

I den första statministeromröstningen om Ulf Kristersson valde både Liberalerna och Centerpartiet att rösta nej. Detta eftersom man skulle göra sig beroende av Sverigedemokraterna. I stället öppnades dörren mot Stefan Löfven. Något som skapat stora sprickor inom partiet, vilket Expressen tidigare rapporterat om. Till de som vill samarbeta med S har bland annat partiledaren Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm pekats ut. 

Men nu, inför en eventuell ny omröstning av Kristersson, höjs flera röster om att L ska ompröva tidigare beslut.

Flera förbund vill stödja Kristersson

Sedan tidigare har bland annat Skåne gått ut och sagt att man tycker att Liberalerna ska ändra den rådande partilinjen och på tisdagen kunde Dagens industri berätta att även Liberalerna i Jämtland och Liberalerna i Skaraborg nu följer den linjen.

– Det går inte att säga nej en gång till, sa Pär Löfstrand, ordförande för Liberalerna i Jämtland, till Di.  

– Vi vill inte ha en socialdemokratisk regering, vi vill ha ett skifte, sa Pär Johnson, ordförande för Liberalerna i Skaraborg till Di. 

Nu är det klart att ytterligare ett förbund vill att man ska släppa fram Ulf Kristersson: Liberalerna i Örebro, det distrikt som bland den tidigare partisekreteraren Johan Pehrson (L), som sedan i höstas sitter i riksdagen igen, ingår i. 

– Det vi konstaterat är att L kanske får agera i opposition de närmsta fyra åren och att det då vore det bästa att inte rösta ner Ulf Kristersson, säger Ulrica Solver-Gustavsson (L), förbundsordförande för Liberalerna i Örebro. 

Även om läget skulle vara detsamma som när ni röstade om honom sist? 

– Ja, är alternativet ett nyval vet vi inte om vi vinner eller förlorar för det. Jag tycker att alla partier bör fundera ett varv extra nu. Budgetförhandlingarna föll ju på att C sa nej och våra mandat räcker inte. Och vi tänker inte sätta oss i en regering som är beroende av SD och V. 

Per-Åke Fredriksson är förbundsordförande för Liberalerna i Gävle, som ännu inte tagit ett beslut. Han själv vet däremot vad han tycker: 

– Alla har väntat på det här partirådet som aldrig blir av. Däremot har jag min uppfattning klar och den är att vi skulle ha släppt fram Ulf Kristersson som statsminister, säger han. 

– I de diskussioner vi haft här är det ingen som tvärsäkert sagt det ena eller det andra. Inställningen från de flesta har väl varit att vi avvaktar och ser. Men nu när den här lösningen ihop med Socialdemokraterna gått i väggen tror jag de flesta inser att vi måste ha en regering på plats och att Kristersson är det alternativ vi ser som möjligt.

Partiledaren Jan Björklund säger så här om den ökade, interna pressen:

Vad har du för kommentar till att flera av Liberalernas länsförbund nu säger att de vill att ni ska släppa fram Ulf Kristersson som statsminister?

– Ja, om den frågan ställs av talmannen här i en omröstning så kommer vårt partiråd att få ta ställning till det. Och i det partirådet så ingår ju alla länsstyrelser, så då kommer de att ta ställning till det.

Är det inte dags att sammankalla partirådet nu, det har ju varit nära ett antal gånger nu?

– Ja, vi sammankallar ju det i det läget talmannen ställer det förslaget. Om förslaget ställs så kommer partirådet att sammankallas. 

Enligt vad Aftonbladet erfar har det den senaste tiden lobbats rejält internt även inom C för att de ska ställa sig bakom M-ledaren vid en ny statsministeromröstning. 

Det ska enligt tidningen röra sig om två olika spår – dels att man måste hålla ihop alliansen som varit en enhet i 14 år, dels att det går att komma runt SD-frågan, även om Kristersson släpps fram. 

Tanken inom partiet är att C skulle fungera som en garant för att SD inte skulle få något inflytande i en minoritetsregering eller ett budgetsamarbete i riksdagen med en smal M-regering. Om SD fick inflytande skulle C avbryta samarbetet och fälla Kristersson. 

Öppen strid inom L

Samtidigt har det pågått en öppen strid mellan två olika falanger i L, där ena sidan står på partledare Jan Björklunds sida och anser att det är omöjligt att sitta i en regering som tar stöd av SD medan andra sidan stöder ett alternativ där Ulf Kristersson är statsminister.

– Vårt ställningstagande ligger kvar, som vi deklarerat tidigare. Vi vill inte att SD ska ha något inflytande i regeringen. Just nu har vi inget annat att ta ställning till, vi får se vad talmannen kommer fram till, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för Liberala förbundet i Stockholms län, till Aftonbladet.