Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklund: Kan inte sitta i regering om S och M gör upp

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att hans parti inte kan sitta i en regering om Moderaterna och Socialdemokraterna själva gör upp om migrationspolitiken. Foto: SVEN LINDWALL
Ulf Kristersson.Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Löfven.Foto: SVEN LINDWALL

Liberalerna vill inte sitta i en alliansregering om Moderaterna och Socialdemokraterna själva gör upp om migrationspolitiken. 

Det uppger partiledaren Jan Björklund för Dagens Nyheter. 

– Det går inte, säger han till tidningen. 

I söndagskvällens partiledardebatt i SVT framgick det tydligt att Moderaternas Ulf Kristersson helst vill göra upp med Socialdemokraterna om migrationspolitiken.  

Enligt M-ledaren har de två största partierna ett särskilt ansvar för att enas om migrationspolitiken – som Kristersson i partiledardebatten kallade för "en ödesfråga". Detta eftersom migrationsfrågan splittrar både alliansen och de rödgröna.   

Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf är dock tydliga med att de vill att hela alliansen och Socialdemokraterna ska enas om en ny migrationspolitisk överenskommelse. 

På Twitter skriver Annie Lööf: 

"Sverige behöver en ansvarsfull, stabil, långsiktig migrationsöverenskommelse mellan alliansen och över blockgränsen". 

På måndagseftermiddagen säger Jan Björklund till Dagens Nyheter att hans parti inte kan ingå i en alliansregering om enbart Moderaterna och Socialdemokraterna gör upp om migrationspolitiken. 

 

LÄS MER: Annie Lööf kräver plats i migrationsförhandlingar 

 

"Regeringspartierna måste vara eniga"

Om Ulf Kristerssons inställning – att S och M ska vara basen i den migrationspolitiska överenskommelsen och att övriga partier får haka på om de vill – säger Björklund till tidningen:

– Det är svårbegripligt. Om man har en alliansregering så måste regeringspartierna vara eniga. Jag vill att Sverige ska ha en alliansregering och att Ulf Kristersson ska vara statsminister. Men regeringspartierna måste vara eniga i en sådan uppgörelse. Det fungerar inte annars. 

På DN:s fråga om han skulle kunna sitta i en regering där ett av partierna gör upp upp över blockgränsen utan övriga partier svarar Jan Björklund:

– Det går ju inte. 

L-ledaren säger vidare till tidningen att han antar att Moderaterna, genom Kristerssons uttalanden, vill signalera att uppgörelsen ska vara "så tuff som möjligt". 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018