Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristersson: ”40 års arbete prövas nu”

Liberalernas partiledare Jan Björklund tror att M och KD kan ge SD inflytande för att nå regeringsmakten. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
På onsdag ska riksdagen rösta om Ulf Kristersson som ny statsminister. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYR?N

Jan Björklund tänker rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister då han anser att det ger SD inflytande. 

L-ledaren tror att både M och KD är beredda att ge SD inflytande för att nå regeringsmakten. 

– De är beredda att ta risken, säger han till DN. 

Nästa vecka ska riksdagen rösta om Ulf Kristersson som Sveriges nya statsminister. 

Men såväl Annie Lööf (C) som Jan Björklund (L) har meddelat att de kommer rösta nej till M-ledaren som ny statsminister mot bakgrunden av deras inställning till Sverigedemokraterna. 

Beskeden innebär att sprickan i alliansen djupnar – och Jan Björklund menar att alla fyra partier har en skuld att bära. 

– Jag tänker inte spekulera i att alliansen ska spricka. Jag vill att Alliansen ska hålla samman. Och det som nu driver isär oss är att vi gör olika bedömningar om SD. Alla har ett ansvar och alla har en skuld. Men jag tänker inte låta den spricka, säger han i intervju med Dagens Nyheter. 

Jan Björklund: M och KD beredda att ge SD inflytande

Jan Björklund upprepar att Liberalerna inte vill ge Sverigedemokraterna något inflytande. Han säger också att han tror att detsamma gäller även för Moderaterna och Kristdemokraterna, men tillägger:

– De är beredda att ta risken för att få regeringsmakten. Bedömningen skiljer sig åt. Det har inte gått att enas.  

Skulle majoriteten rösta emot Ulf Kristersson vill Jan Björklund att talmannen går vidare med regeringsalternativet alliansen och Miljöpartiet. 

Ulf Kristersson vill däremot inte skuldbelägga ett eller annat parti för sprickan i alliansen. 

– Det är 40 års arbete som nu prövas i skarpt läge. För mig är det mycket större än vems fel det är. Det här är definierande för svensk politik, säger han till DN.

Ulf Kristersson om allianssprickan

Ulf Kristersson menar att allianspartierna inte längre är överens om att de vill regera tillsammans. 

– Det beror ytterst på att vi gör helt olika bedömningar av vad som inträffar när ett parti som vi inte samarbetar med i avgörande delar vill rösta på vår politik, och i andra delar inte vill rösta på vår politik.

Jan Björklund har tidigare uppgett att han tror Ulf Kristersson känner stor press inifrån partiet för att samarbeta med SD – något som tillbakavisades av M-ledaren. Till DN säger han att det vore ett ”stort misstag” att ge SD den makten. 

– Ulf Kristersson säger att han inte ska förhandla, det som då inträffar är att det blir en väldigt instabil regering eftersom alliansen har 143 mandat och de rödgröna 144. Om högerregeringen tillträder nästa vecka ska riksdagen redan den 12 december rösta om riksdagens budget. Om de förlorar så sjunker regeringens auktoritet väldigt mycket.