Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Birgitta Eds livsbeslut: Hjälpa maken till makten

Foto: Montage
Efter över 25 år som tungt namn inom kommunikationsbranschen skolar Birgitta Ed om sig till präst. En dröm sedan länge, säger Ulf Kristerssons hustru, men hon gör det också för att kunna stötta maken på vägen till statsministerposten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Birgitta Ed.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Som framgångsrik entreprenör har hon haft som mål att alltid tjäna mer pengar än sin man. 

Beslutet var inte självklart och hon studsar till vid epitetet "statsministerfru" - men efter 25 år lämnar Birgitta Ed konsultbranschen, för att hjälpa sin make, moderatledaren Ulf Kristersson att erövra Rosenbad. 

– Det blir kul för Ulf att få en egen inbjudan till Nobelfesten nu, för han har ju alltid fått gå med mig, säger Birgitta Ed, som skolar om sig till präst. 

186 kronor för två kaffe och bubbelvatten. När stället vi har bestämt träff på visar sig vara stängt och vi får slå oss ner i de tjusiga sofforna med utsikt över slott och hav i Stockholms innerstad, kostar det. 

Men det är inte därför Birgitta Ed gråter, hon har besvärlig pollenallergi. 

Vi delar fifty-fifty och jag undrar om hon fortfarande är störd över att vi röstade nej till euron. 

– Nej, fast det var synd att Sverige valde att vara utanför det europeiska samarbetets kärna. 

Birgitta Ed, 49, var kampanjgeneral för Ja till EMU 2003, utan bakgrund som nationalekonom och med motsättningar i regeringen var det inte vem som helst som fick uppdraget.

Att starta eget och inte vara beroende av en chef har varit viktigt för mig.

I dag har hon hunnit bli ett tungt namn i kommunikationsbranschen, välkänd för reklamfolk och lobbyister. Hon var med och grundade byråerna Springtime och Six Year Plan, där hon i dag är en av fem delägare och senior rådgivare med krishantering och affärsutveckling som fokus.

Birgitta Ed har gillat att vara entreprenör. 

– Att starta eget och inte vara beroende av en chef har varit viktigt för mig. I grunden har det att göra med en önskan och en vilja att vara herre över sitt eget liv, att inte vara offer för omständigheter eller andra människors nycker. Det har alltid lett mig ett steg vidare.

”Det blir kul för Ulf att få en egen inbjudan till Nobelfesten nu, för han har ju alltid fått gå med mig”, säger Birgitta Ed.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ

Birgitta Ed: ”Svårt beslut”  

Men nu är den eran över, i alla fall satt på paus. 

När hennes man Ulf Kristersson i höstas sa ja till att bli partiledare för Moderaterna efter Anna Kinberg Batra inleddes processen som innebär att Birgitta Ed under sommaren lämnar Six Year Plan. 

– Det är klart att det är ett svårt beslut. Ulf sa när han tackade ja till jobbet att vi hade haft en hel helg av familjråd, och det är verkligen sant. Jag kan inte säga att vi då redan i september-oktober slog fast att "så här måste det bli" men vi var båda tydliga med att det är ett annat läge nu och att det kan bli svårt med den sortens företag som jag håller på med. 

Ur en jävsituation? 

– Kan bli. Det är inte första gången, vi har hanterat de här frågorna under många år. Är man ledande politiker i maktställning behöver man fundera kring detta hela tiden och det har vi gjort. Men nu blev det ganska tydligt, här sätter vi punkt.

Birgitta Ed och Ulf Kristersson träffades på en Muf-kurs när hon var 15 år och han 20, båda var aktiva i moderata ungdomsförbundet och hon fick "ligga på ihärdigt" för att få honom på kroken, berättar hon. 

Ulf och Birgitta har varit gifta sedan 1991.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Birgitta Ed: ”Har rest extremt mycket”

Nu har de varit gifta sedan 1991 och har tre tonårsdöttrar ihop. 

– På ett sätt är det knäppt att man ska maxa föräldraledigheten när barnen är små, det är ju inte så att man behövs mindre när de kommer i tonåren, konstaterar PR-kvinnan.

Vad var ditt starkaste argument mot att lämna jobbet?

– Det handlar mer om det liv som jag har levt de senaste 15-20 åren. Jag har varit nästan en vecka i månaden i Asien, jag har rest extremt mycket. Det behöver inte vara problematiskt ur en tidsmässig aspekt men det går inte att vara två i en familj som har den sortens ansvar, säger Birgitta Ed och tillstår att hon redan har märkt en skillnad i trycket utifrån. 

– Jag är van vid att vi är två individer, två ganska olika personligheter med gemensamma intressen men olika sfärer. Efter september-oktober kan jag inte riktigt skydda min sfär, för alla är egentligen mest nyfikna på Ulf. I längden blir det svårt för mig att förhålla mig professionellt till det jag ska göra om hälften av samtalen ska handla om vad Ulf har på agendan eller vad Ulf sa i "Aktuellt" i går. Jag har förstått att så där är det, det är inget jag kan göra något åt. 

Det är inte ett offer, det är ett val och en möjlighet.

Du är tydlig feminist och har prisats för ditt jämställdhetsarbete, just nu har du ett uppdrag för Svenska fotbollförbundet som siktar till att få fler kvinnliga ledare. Finns det något som skaver i dig över att "offra" din egen karriär för att låta mannen ta plats? Klassiskt va?

– Men vet du, på riktigt, det gör inte det. Det är inte ett offer, det är ett val och en möjlighet. Vår äldsta dotter fyller 18 den här veckan och vi var två om ansvaret från dag ett i vårt föräldraskap. Ulf var pappaledig de första sex månaderna när Siri kom, det passade bäst i vårt pussel då. Jag har inte haft körkort men tog det för tre veckor sedan, kanske det bidrog till ett mer jämställt förhållande. 

– Ulf har haft familjens körkort och varit ansvarig för alla hämtningar och lämningar till träningar och körlektioner. När barnen var pyttesmå och mammorna ringde om skjutsningar fick jag säga "Ni får ringa Ulf". För 15 år sen kanske det hade varit en grej om jag fick ta det ensamma ansvaret för barn och hem, nu är det ett gemensamt beslut och det är ju inte så att han kommer att få någon slags frisedel för resten av sitt liv. 

Birgitta Eds val

Stockholm - Peking

Kvotering - inte kvotering

Zlatan - Nilla Fischer

Gamla Moderaterna - Nya Moderaterna

Exegetik - politik

Rosenbad - Domkyrkan i Strängnäs

Ulf - Gud

Fylla 50 - riksdagsval 

Ha, så vad har ni satt för deadline?

– Det är minst åtta år från nu, men sen! säger Birgitta Ed på skämt men inte utan allvar. 

– Inte så, men vi har gemensamt konstaterat att det här kanske är Sveriges mest krävande jobb, vi har sagt okej som team. Hade jag inte jag gjort det så hade det inte blivit något. Jag är en engagerad person och har brunnit för saker i hela mitt liv och det slutar jag naturligtvis inte med men det behövde bli tydligt vad som är fokus. 

Men när du pratar om det mest krävande jobbet, innebär det att du är förbi partiledare och redan någon annanstans?

– Jag är någon annanstans. 

Statsministerfru?

Expressens reporter Malin Roos möter Birgitta Ed.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Birgitta Ed: ”Handlade om kommande åtta åren”

Birgitta Ed studsar på epitetet så kaffet skvalpar i koppen. Hon gillar det inte, det är tydligt. 

– Ja, eller åtminstone är Ulf statsminister, säger hon. 

– Det är en jättelång resa dit men det var det beslutsmötet vi var tvungna att ha. Det handlade inte om huruvida vi skulle säga ja till valberedningens möte i morgon, det var en helg som handlade om de kommande åtta åren, vad det kan få för konsekvenser för vår familj.

Som att flytta från en villa i Strängnäs med prunkande trädgård till Sagerska palatset?

– Nej, där är vi inte. Det handlar mer om roller och hur man bibehåller en familj. Hur ska vi klara att vara en familj även efter de här åtta åren? Det är det som är uppdraget. Det var den enda frågan som ett av våra barn ställde som var riktigt kritisk; "Hur vet vi att ni fortfarande är gifta när pappa inte är partiledare längre?" Hon ställde den bara till mig när vi skulle lägga oss på kvällen, jag blev väldigt tagen. 

– Jag svarade något om att ingen någonsin kan garantera något, men shit, vi har varit tillsammans i 35 år, det här kommer inte att påverka vår vilja att vilja leva ihop. Men vi måste vara varsamma och försiktiga om varandra och det som är vårt, för det är svårt. 

Vi har varit tillsammans i 35 år, det här kommer inte att påverka vår vilja att vilja leva ihop.

Alla andra skiljer sig ju, är det så farligt, undrar jag (som själv höll på att gå under) och kan inte låta bli att nämna skilsmässostatistiken för tidigare partiledare och regeringschefer, Fredrik Reinfeldt, Göran Persson...

– Det kommer inte att hända, säger Birgitta Ed. Det är inte det här jobbet värt, det tycker varken Ulf eller jag. 

Att du trots din position i PR-branschen förblivit en relativ doldis, är det för att du duckat sökljuset och vad innebär det att inte kunna göra det nu? 

– Att det inte blir lika roligt att hitta på saker eftersom andra människor hela tiden kommer fram och är på. Alla är vänliga, det är inte det, men det är bara inte kul att bli tittad på hela tiden. Det passar inte mig. 

– Är jag i Stockholm eller i utlandet kan jag gå runt i dagar utan att någon känner igen mig, däremot är jag uppvuxen och bor i Strängnäs och det kan vara en fördel nu för där är man på ett sätt aldrig anonym. Men det blir ännu viktigare att hitta platser som bara är mina eller våra, säger Birgitta Ed och tillägger att döttrarna hanterar uppmärksamheten på skilda sätt. 

– De är tre och de är olika. Någon tycker att det är spännande med uppmärksamhet, någon tycker att man behöver filter.

PR-proffset ska lobba för Gud

Namn: Birgitta Paulina Kristersson Ed.  

Född: 2 september 1968 i Strängnäs.

Bor: I en 20-talsvilla med trädgård i Strängnäs. 

Familj: Maken Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. Döttrarna Siri, 18 (just i dag) och Ellen och Signe, 14. 

Bakgrund: Sakkunnig i regeringskansliet (utrikesdepartementet och finansdepartementet) under tidigt nittiotal. Startade 1994 PR-byrån Sagt:Gjort, som genom fusion blev Springtime. Vd för Stiftelsen Sverige i Europa och kampanjgeneral för ja-sidan i EMU-omröstningen. Grundare, delägare och senior rådgivare vid affärsutvecklingsbyrån Six Year Plan. 

Aktuell: Lämnar sina uppdrag i PR-branschen för att hjälpa sin make att bli statsminister och för att skola om sig till präst. 

David Batra var känd innan han blev "gift med en partiledare", Filippa Reinfeldt hade också en karriär i offentligheten. Anitra Steen däremot blev trots tunga positioner mer "Göran Perssons fru". Är du rädd att uppfattas som fru och inte en som gjort karriär av egen kraft?

– Nej, jag ser det inte riktigt så. Jag är Ulfs fru men jag kommer ju aldrig tycka att jag bara är Ulfs fru. Alla som jag har jobbat med, våra vänner och de som känner mig kommer aldrig att se mig som Ulfs fru. Jag upplever mig därför inte som reducerad. Jag har jobbat i näringslivet i Sverige och internationellt i över 25 år och kan på riktigt komma på 50 saker som jag kan göra även fortsättningsvis. Om man tänker att karriär är något som man börjar med när man är 25, fortsätter att bygga på tills man är 75 och som går ut på att hela tiden tjäna mer pengar så kanske det blir svårt, men jag ser det inte på det sättet. 

Fast du fick väl också en hacka när du sålde din byrå Springtime?

– Man tjänar inte pengar på konsultföretag, man gör inte det. Fast ja, det ÄR en fråga för mig. Jag har i princip alltid tjänat mer än min man och nu när jag har valt att kliva av är det klart att jag tänker på hur det ska bli att inte ha en bra egen månadslön. Jag har alltid löneförhandlat med mig själv och mina kollegor så att jag ska tjäna mer än min man. Första gången var för många år sedan och vi hade en diskussion i partnergruppen. Säg att han exempelvis hade 35 000, då sa jag att jag var värd 35 500. 

– Vi är ett extremt sammansvetsat team men det är också jämlikt och det måste det fortsätta att vara. 

”Jag är Ulfs fru men jag kommer ju aldrig tycka att jag bara är Ulfs fru”, säger Birgitta Ed.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Birgitta Ed sa att hon skulle bli präst

Om någon trodde att hon klev åt sidan för att påta i prunkande rabatter, så har Birgitta Ed andra planer. 

Under året har hon börjat läsa till präst, en dröm som har funnits med länge men som efter en kris i familjen blev ett än tydligare kall. 

– Enligt mamma sa jag att jag skulle bli präst redan när jag var liten. Jag sökte för att läsa teologi 1987 direkt efter gymnasiet och var på introduktion men bestämde mig för att jobba ett tag i stället. 

– För ett och ett halvt år sedan hade vi en extrem händelse i vår familj när vi förlorade en brorson till mig, han var 24 år. I samband med det dök frågan upp igen "vad gör jag med mitt liv?" Ska jag lägga min tid på att företag ska skruva till sin Kina-strategi så att de blir lite mer framgångsrika i världen? Det är fruktansvärt roligt men spelar det i långa loppet någon roll? Efter att David dog såg jag hur jättedåligt hela min familj mådde, det är det värsta man kan vara med om. De månaderna blev det klart för mig, jag måste jobba med något som verkligen är viktigt, säger hon och tillägger att prästvigningen är "en mandatperiod bort". 

– Nu är jag i ett läge där beslutet om att jag vill bli präst inte är upp till mig längre. Jag vill detta men nu ska kyrkan säga sitt. Jag är mitt uppe i processen. 

– Jag har alltid gått i kyrkan och sjungit i kör, jag är kristen i grunden, det är en viktig del av mig och mitt liv. 

Jag vägrar att bli intryckt i ett hörn, som att jag skulle vara medlem i ett parti eller skulle vara gift med en person som har en besvärlig människosyn, för det är helt enkelt inte sant.

Hur religiös är Ulf?

– Inte särskilt. Han gick ur kyrkan som 18-åring och gick in igen som 42-åring. 

Innebär det 1-0 till dig eller kvitterat, har du gått tillbaka som medlem i Moderaterna? 

– Ha ha, ja faktiskt. Jag gjorde det dagen efter att Ulf blev ordförande. Jag hade varit utanför länge men nu var jag redo. Hur jag röstar i höst får vi se, jag röstar aldrig samma i alla tre valen. 

Varför blev inte du politiker?

– Det enkla och korta svaret är för att Ulf blev det. Det var ett livsval direkt att lägga ner engagemanget i ungdomsförbundet när han blev ordförande. Men det var ingen uppoffring, det var helt okomplicerat, det är inte så att världen består av Moderaterna eller ingenting.

Veckorna före valet 2014 länkade du till en text på Facebook som handlade om högerns nya solidariska människosyn. Det var efter Reinfeldts "öppna era hjärtan". Nu har Moderaterna krasst "stängt sina hjärtan", hur rimmar den giren med din människosyn?

– Jag är inte så bra på att argumentera i partitermer men jag tycker ju verkligen att det går att förena en människosyn där man ser till alla människors lika värde och där man ser vårt ansvar gentemot människor som är på flykt. För mig finns det ingen motsättning i ett öppnat hjärta och att ta ansvar för svåra situationer. Jag vägrar att bli intryckt i ett hörn, som att jag skulle vara medlem i ett parti eller skulle vara gift med en person som har en besvärlig människosyn, för det är helt enkelt inte sant. 

– Det handlar om utmaningar som vi måste ta hand om. 

”Det är ju inte så att han kommer att få någon slags frisedel för resten av sitt liv”, säger Birgitta Ed om beslutet att lämna sin egen
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Birgitta Ed: ”Jag är inte rådgivare”

Kanske är det första och sista gången vi hör Birgitta Ed prata partipolitik offentligt men frågan är hur stor del hon med sin bakgrund och kompetens inom krishantering och kommunikation kommer att ha i oppositionsledarens väg mot den yttersta makten. 

Är prästkappan i själva verket en strategi för att skymma det faktum att hon blir Ulf Kristerssons rådgivare?

– Nej, nej. Det är klart att jag är engagerad i det Ulf gör på samma sätt som vi pratar om saker som jag gör i min vardag, säger Birgitta Ed. Om jag utifrån mina kunskaper kan bidra till att hans jobb och vardag blir lite lättare så är det toppen. Men jag är inte rådgivare, jag är fru. 

Läser du hans tal innan?

– Ja.

Ändrar du dem?

– Nej. 

Men du vet hur man får in en artikel på DN-debatt. 

– Den kompetensen har hundratals människor i Sverige. Det unika som jag kan ge är att det här är en person som jag älskar och respekterar och inte är rädd för. Kan jag bidra med något så är det att säga som det är när andra kanske inte vågar. 

”Det är klart att jag är engagerad i det Ulf gör på samma sätt som vi pratar om saker som jag gör i min vardag”, säger Birgitta Ed.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Birgitta Ed: ”Hoppas han kommer hem i tid”

Dyrt kaffe ska drickas med andakt men nu är koppen tömd och Birgitta Ed ska vidare till nästa möte. 

Samma dag som vi ses träffar Ulf Kristersson Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att prata migration, Kina och svårigheterna att få ihop en regering. 

– Just det, han är i Berlin, säger Birgitta Ed och tillägger lugnt: 

– Hoppas han kommer hem i tid, det är han som hämtar från gympaträningen.