Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Billström efter rymningarna: ”Det ska inte vara möjligt”

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Foto: MIGRATIONSVERKET

Tidigt på torsdagsmorgonen rymde tre personer från Migrationsverkets förvar i Kållered – en fritagning som genomfördes med yxa.

Nu rasar Tobias Billström (M) mot att det kunde ske:

– Det ska inte vara möjligt att avvika från de här förvaren. 

Under den tidiga torsdagsmorgonen kom larmet: Två personer har slagit sönder en ruta på Migrationsverkets förvar i Kållered för att frita en person på insidan. Samtidigt passade två andra på att smita, enligt polisen.

 

LÄS MER: Tre personer har rymt från förvar 

 

Moderaternas kritik

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen samt migrationsminister mellan 2006 och 2014, är kritisk.

– Vi kan inte ha svängdörrar på vare sig förvar eller fängelser. Den senaste tidens rymningar visar att både Migrationsverket och Kriminalvården måste förstärka sitt säkerhetsarbete, säger han.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tobias Billström åsyftar massrymningen från Kållered i april, då 14 personer rymde från ett uppbrutet fönster i en datasal. Han pekar även på tillfället då åtta personer flydde från förvaret i Flen.

 

LÄS MER: Massrymning – 14 flydde från förvaret 

 

– Det här pekar på att man behöver förstärka säkerhetsarbetet, och det vill Moderaterna göra. Vi vill satsa mer på både Migrationsverket  och Kriminalvården  – och se över myndigheternas rutiner, säger Billström och fortsätter:

– Migrationsverket har tidigare krävt fler och bättre verktyg för att kunna säkerställa säkerheten. Det handlar om kroppsvisitation efter besök och möjlighet att söka igenom den förvarstagnas rum. Vi behöver överväga om det finns fler verktyg för att förhindra framtida rymningar.

Billström: ”De ska lämna Sverige”

Tobias Billström efterlyser nu besked från regeringen kring hur man ska sätta stopp för rymningarna.

Varför anser du att det här är allvarligt?

– Det ska inte vara möjligt att avvika från de här förvaren. Där sitter människor som fått beskedet att de inte får vistas i Sverige. De vistas här olagligt och de ska lämna Sverige, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018