Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt sågar tjänstemännens upprop: ”S-märkt”

Carl Bildt är mycket kritisk till tjänstemännens skrivelse där de är oroliga för värdegrunden vid regeringsbyte.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hundratals opolitiska tjänstemän i Regeringskansliet kräver att den "värdegrund" som varit vägledande inte urholkas av nästa regering, skriver SvD.

Uppropet finns i en skrivelse som skickades in dagen innan Stefan Löfven, S, röstades bort.

Men förre M-ledaren Carl Bildt är mycket kritisk till skrivelsen.

”Mycket anmärkningsvärt”, skriver han på Twitter.

Skrivelsen från tjänstemännen kan uppfattas som ett avståndstagande från en kommande regering ledd av alliansen eller Moderaterna med ett eventuellt stöd av Sverigedemokraterna, rapporterar SvD, som har tagit del av hela handlingen.

– Vi har skickat brevet till vår högsta tjänstemannachef, som också är ansvarig för arbetsgivarfrågor, för att få gång en intern diskussion, så mycket mer än det vill jag nog inte säga tror jag, säger en av initiativtagarna, Pernilla Nilsson, kansliråd vid UD till SvD. 

Tilltaget möter stark kritik av Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister för Moderaterna som skriver följande på Twitter:

”Tjänstemän i regeringskansliet skall vara lojala mot den regering som den demokratiska processen enligt regeringsformen leder till. Punkt. Slut.”

https://twitter.com/CBildt/status/1044979029722497024

”S-märkt kampanjande mot en alliansregering”

I uppropet kräver tjänstemännen svar på frågor som vad som händer med regeringskansliets lojalitetsplikt mot regering och arbetsgivare om den innebär en konflikt mot ”regeringsformens bestämmelse om människors lika värde”.

Totalt har 261 tjänstemän i Regeringskansliet skrivit under uppropet. Flera är höga chefer och befattningshavare vid UD, tillsatta av den nuvarande regeringen, enligt SvD.

– Det är vi gemensamt som har tagit det här initiativet, såvitt jag vet är i princip alla departement representerade, säger Pernilla Nilsson, till tidningen.

I brevet skriver tjänstemännen att "ingen av oss är politiskt tillsatt", och att man i den rollen som tjänsteman har "en lojalitetsplikt gentemot regeringen". Oavsett vilken regering det rör sig om är det respektive statsråd som styr departementen.

Carl Bildt skriver på Twitter att: "Ingen torde uppfatta detta som annat än S-märkt kampanjande mot en alliansregering. Mycket anmärkningsvärt".

https://twitter.com/CBildt/status/1044962160517025792