Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt pressar Kristersson att lösa regeringsfrågan

Den nuvarande M-ledaren Ulf Kristersson tillsammans med sina företrädare Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Ulf Adelsohn. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Carl Bildt pressar nu Ulf Kristersson att ta över regeringsmakten med hjälp av ett passivt stödparti – och han avfärdar tanken på en blocköverskridande överenskommelse med Socialdemokraterna.

Samtidigt visar Expressens kartläggning av Kristersson och alliansens sakpolitiska prioriteringar i regeringsförhandlingarna att de öppnar för att SD:s röster kan köpas:

Migration och ekonomi, trygghet och vård i det så kallade samhällskontraktet har Kristersson angett som högsta prio och det sammanfaller med Åkessons fokus.

Regeringsförhandlingarna har kritiserats för att likna spelet ”vem tar vem” med partiledare som rusar mellan möten i riksdagens kulvertsystem. Hemlighetsmakeriet med kryptiska kommentarer har lämnat fältet fritt för spekulationer om olika bokstavskombinationer till regeringsbildningar.

Expressen har kartlagt spelet bakom spelet – de sakpolitiska diskussionerna som ska mynna ut i en regeringsförklaring som Ulf Kristersson ska kunna lägga fram som statsminister i en alliansregering utan att han röstas ned i riksdagen.

 

 

– Vi tenderar att glömma bort det politiska innehållet när vi diskuterar regeringsfrågan. Jag kommer att söka mandat för att bilda en regering som har förutsättningar att göra något åt de stora saker som vi diskuterade före valet, säger Kristersson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har sagt att han kommer rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister om läget inte förändras.

Kristerssons tre fokus i regeringsbildningen

Men han har också varit tydlig med att försäkringar inom politiken är avgörande för SD – och signalerar att SD:s röster är till salu utan att det kommer ställas krav på exakta samtalsformer eller plats i en regering.

– Det viktiga är politikens innehåll, inte vem jag fikar med, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson under första samtalet hos talmannen Andreas Norlén. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Ulf Kristerssons sonderingar för att bilda en regering har fokus på tre reformområden:

• Samhällskontraktet – vård, trygghet och polis är exempel på områden som allianspartierna pekat ut som särskilda problemområden. Moderaterna har krävt ytterligare 10 000 poliser de kommande sex åren, sänkt gräns för utvisning av dömda och en hårdare kriminalpolitik på flera punkter.

• Förbereda svensk ekonomi inför en kommande lågkonjunktur. Moderaterna gick till val på bland annat ett nytt jobbskatteavdrag, bidragstak och sänkt skatt för pensionärer.

• Migration och integration. I valrörelsen har M förordat en ”stram migrationspolitik”, ökade krav för att nyanlända ska få ta del av svensk välfärd och bidrag samt krav på att lära sig svenska.

Samma prioriteringar som Sverigedemokraterna

– De tre kommer att vara hörnpelare i vad en ny regering måste kunna göra något åt och ta tag i om det ska vara värt att bilda en ny regering, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson efter fredagens alliansmöte. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sammanställningen av hans prioriteringar i regeringsförhandlingarna visar att de sammanfaller med Jimmie Åkessons viktigaste områden.

I valrörelsen har Sverigedemokraterna haft fokus på vård och trygghet, förbättringar för pensionärer, fler poliser och hårdare straff.

Åkesson konstaterade i SVT:s partiledarutfrågning inför valet att SD:s skattepolitik ligger närmast Moderaternas och han har sagt att M:s migrationspolitik ”är en miniminivå som partiet skulle kunna acceptera”.

 

 

För att Ulf Kristersson ska bli vald till statsminister krävs att han inte får fler än 175 nej-röster emot sig i en statsministeromröstning. I klartext innebär det att Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna måste lägga ned sina röster för att han inte ska gå samma öde som Stefan Löfven till mötes och underkännas som statsminister.

Bildt påminner om att han regerade med passivt stöd

Moderatveteranen Carl Bildt har under den senaste veckan delat med sig av sina erfarenheter som utrikes- och statsminister. Hans budskap på Twitter har varit att han lyckades regera landet under en mandatperiod med en minoritetsregering som hade passivt stöd av Ny demokrati.

Carl Bildt (M), Bengt Westerberg (FP), Olof Johansson (C), Alf Svensson (KD) och Ny demokratis partiledare Ian Wachtmeister och Bert Karlsson i SVT:s studio efter valet 1991. Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG / DN

Bildts regering behövde aldrig ta aktivt stöd av Ian Wachtmeister och Bert Karlsson påpekar han:

”Vid regeringsbildningen 1991 hade vi faktiskt en liknande situation som i dag. Men vi bildade till slut alliansregering, förhandlade aldrig regeringens politik med Ny Demokrati, gjorde stora uppgörelsen med S och malde ner och tillintetgjorde ND.”

https://twitter.com/CBildt/status/1047036077125582849

Carl Bildt har också helt avfärdat tanken på blocköverskridande överenskommelser och att alliansen ska kunna regera med stöd av Socialdemokraterna:

”Om så Alliansen erbjuder Socialdemokraterna löntagarfonder före jul kommer Socialdemokraterna att rösta nej till en Alliansregering. Så är det.”

https://twitter.com/cbildt/status/1044166888211845120

Enligt Sveriges Radio försökte Ulf Kristersson lyfta de politiska sakfrågorna under mötet med Stefan Löfven i torsdags för att på så vis hitta en blocköverskridande lösning utan att behöva luta sig mot passivt stöd från Sverigedemokraterna.

Men Löfven ska ha varit kallsinnig till det eftersom han inte vill prata sakpolitik om det ska leda till att alliansen bildar regering, enligt Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach. 

Ebba Busch Thor på väg till ett möte med alliansens partiledare i fredags. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har ungefär samma prioriteringar som Ulf Kristersson i arbetet med att få en ny regering på plats.

Hon uppger att kortare vårdköer, en lösning på poliskrisen och situationen med en kvarts miljon äldre som klassas som fattigpensionärer är hennes tre prioriterade frågor nu.

– Vi fortsätter att arbeta för en ny regering. Vi kristdemokrater prioriterar välfärdslöftet, säger Ebba Busch Thor.

Jan Björklund på väg till fredagens alliansmöte. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jan Björklund meddelar att hans prioritering i regeringsförhandlingarna är samma som alliansen tidigare gett uttryck för på DN Debatt och Annie Lööf väljer att lyfta fram sin tolkning av alliansens prioriteringar.

– Alliansen har gemensamt pekat ut ett antal områden som är viktiga. Det handlar om bostadsmarknaden, arbetsmarknaden, skattesystemet och migrationen. Det är viktiga områden för Sverige och det är där som alliansen vill ha fokus, säger Annie Lööf.

– Det är alltid politiken vi har fokus på, slår hon fast.

Även Carl Bildt har i veckan poängterat vikten av innehållet i politiken och en regerings reformambitioner:

”Denna den 4 oktober 1991 tillträdde en borgerlig fyrpartiregering med en klar och tydlig reformagenda. Det var möjligt då, och det är möjligt nu.”

https://twitter.com/CBildt/status/1047765774939639808

 

 

Alliansen med Annie Lööf, Ulf Kristersson, Jan Björklund och Ebba Busch Thor. Foto: OLLE SPORRONG