Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt, Persson och Svensson om politiken

Göran Persson (S), tidigare statsminister. Foto: Anna-karin Nilsson / Expressen
Carl Bildt (M), tidigare statsminister. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alf Svensson (KD), tidigare partiledare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Svensk politik är rörigare än på länge.

Här är veteranerna Göran Persson, Carl Bildt och Alf Svenssons syn på det aktuella läget.

Extraval, regeringsbildning och synen på Sverigedemokraterna – det är några av svensk politiks hetaste ämnen just nu.

De tidigare statsministrarna Göran Persson och Carl Bildt samt tidigare KD-ledaren Alf Svensson har alla uttryckt sina åsikter inom dessa områden.

 

Göran Persson (S), tidigare statsminister, tycker att Moderaterna ska pröva alternativet att regera med stöd av SD. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Synen på Sverigedemokraterna

Den tidigare statsministern Göran Persson (S) är inte främmande för en alliansregering med stöd av SD:

– För de borgerliga är det något som ligger inom räckhåll. Lyssnar man på borgerliga väljare och särskilt moderata väljare så vill dom ju ha det här samarbetet. Då tycker jag att de ska pröva det, så får vi se hur långt det går och hur långt det räcker. Sett till program, tradition och inriktning för Sverige skulle det säkert vara en fullt möjlig regering, det tror jag, sa Göran Persson i en intervju med Expressen nyligen.

Carl Bildt (M) verkar dock inte särskilt positivt inställd till Sverigedemokraterna:

– Röstar man på Sverigedemokraterna är det snarare så att det försvårar en regeringsbildning, sa Carl Bildt till Expressen några dagar före valet, och kallade en röst på SD för ”en röst i sjön”.

Alf Svensson, tidigare partiledare för Kristdemokraterna, är ännu mer fientligt inställd:

– Man ska inte ha någon uppgörelse med Sverigedemokraterna. Jag tycker att människosynen är det viktigaste. Den första frågan man ska ställa till ett politiskt parti och en partiledare är inte vad de tycker om skatter – utan vilken människosyn de har. Sen ska man dokumentera och se om de lever upp till den, och det gör inte Sverigedemokraterna när det gäller respekt för varje individs integritet och rätt. Man klassar människor i A- och B-lag, i vi och dem. Därför tycker jag inte om deras politik, sa Alf Svensson till Kvällsposten strax före valet.

Carl Bildt (M), tidigare statsminister. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Synen på regeringsbildningen

Göran Persson menar att Centerpartiet och Liberalerna innehar de riktiga vågmästarrollerna i regeringsbildningen.

– Man har låst sig så hårt på så många håll och kanter att det blir svårt att få till stånd en regeringsbildning utan att framför allt de två mittpartierna, med den valrörelse de hade bakom sig, får svårt, sa Göran Persson till Skövde Nyheter nyligen.

Carl Bildt tänker tillbaka till 90-talet – och menar att det parlamentariska läget då påminner om dagens:

”Vid regeringsbildningen 1991 hade vi faktiskt en liknande situation som i dag. Men vi bildade till slut alliansregering, förhandlade aldrig regeringens politik med Ny Demokrati, gjorde stora uppgörelsen med S och malde ner och tillintetgjorde ND”, skriver Carl Bildt på Twitter.

För Alf Svensson är det viktigt att varken Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna får styra och ställa för mycket i regeringsbildningen:

– Som Annie Lööf ofta stryker under är vi 75 procent mellan de två ytterlighetspartierna. Då hör det till demokratisk heder att man på något sätt löser det så att inte regeringsbildandet blir beroende av vare sig det ena eller det andra ytterkantspartiet, sa Alf Svensson till Expressen förra veckan.

”Den första frågan man ska ställa till ett politiskt parti och en partiledare är inte vad de tycker om skatter – utan vilken människosyn de har”, säger tidigare KD-ledaren Alf Svensson apropå Sverigedemokraterna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Synen på extra val

Göran Persson anser att ett extra val kan hjälpa svensk politik framåt.

– Jag tror att det här kan fortsätta ända fram till ett nyval, och det är kanske ett nyval som behöver genomföras för att partierna ska få mandat att göra någonting som de sa i förra valrörelsen att de definitivt inte skulle göra. Det kanske kräver ett nyval, sa Göran Persson i en intervju med Expressen nyligen.

Carl Bildt oroar sig dock för att förtroendet för demokratin kan ta skada vid ett nyval.

”Det talas om extraval. Jag fruktar det skulle leda till att många vände sig bort från politiken genom lägre valdeltagande, och det utan att ens lösa det grundläggande parlamentariska problemet. Förtroendet för demokratin skulle riskera att naggas i kanten”, skriver Carl Bildt på Twitter.

Alf Svensson tror att ett extra val kan inträffa:

– Det är inte alls omöjligt. Låsningarna som de presenteras utåt i medierna gör det väldigt svårt för partiledare att ändra uppfattning utan att bli jagade av medierna. Till slut hamnar man då i extra val. Det är inte någon större diplomatisk skola som har fått styra över regeringsbildandet, säger Alf Svensson.