Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööfs besked: C röstar nej till Kristersson

Sprickan i alliansen fördjupas. Annie Lööf och Centerpartiet har bestämt sig för att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.
Foto: OLLE SPORRONG
Carl Bildt sågar Annie Lööfs och Jan Björklunds slutsatser om SD.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Bildt tycker att slutsatserna Annie Lööf dragit saknar verklighetsförankring:
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet offentliggör på tisdagsförmiddagen att riksdagsgruppen kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister, erfar Expressen. 

Beskedet kommer trots att bland andra Carl Bildt sågat Annie Lööfs slutsats att en M-ledd regering skulle sitta i knäet på SD.

– Vi har landat i att säga nej, säger Annie Lööf i Nyhetsmorgon i TV4 på tisdagsmorgonen.

LÄS MER om Annie Lööfs besked på tisdagsmorgonen här. 

I eftermiddag samlas riksdagspartierna till gruppmöten klockan 16.00. Det har spekulerats i att Centerpartiets riksdagsledamöter då ska bestämma hur partiet ska rösta på onsdag – men det beslutet är redan fattat, enligt Expressens källor. 

– Det är redan klart och offentliggörs under tisdagsförmiddagen, säger en centralt placerad uppgiftslämnare. 

Under statsministeromröstningen har partierna tre val: stödja Ulf Kristersson, lägga ned rösten eller rösta emot. 

– Vi kommer att trycka på röd knapp och säga nej till Kristersson, säger Expressens uppgiftslämnare i Centerpartiet. 

Carl Bildt, som var Sveriges statsminister 1991–1994, skrev på måndagen i sin blogg om den komplicerade regeringsprocessen och onsdagens statsministeromröstning i riksdagen – med udden riktad mot Annie Lööf och Jan Björklund: 

"Blir denna vecka historisk genom att borgerliga partier röstar not en borgerlig regering? Och vart leder i så fall utvecklingen därefter?"

Drog parallell till åren med Ny demokrati

I en intervju med Expressen TV drog Carl Bildt en parallell till åren då han själv ledde en borgerlig minoritetsregering som var tvungen att hantera Ny demokrati, som då hade en vågmästarroll i riksdagen.

– Jag ska gärna erkänna att det var lite stökigt ibland. Men det fungerade, och ingen påstod att vi satt i knäet på Ny demokrati, säger Bildt.

Han fortsätter:

– Vi hotades när Ny Demokrati gick ihop med Socialdemokraterna, på samma sätt som det nu skulle bli problematiskt om Sverigedemokraterna gick i armkrok. Men politik är att vilja och att våga, och landet måste faktiskt regeras.

”Vi sprang inte bort från det politiska ansvarstagandet”

På sin blogg utvecklar Carl Bildt sitt resonemang:

"Vi lade våra förslag och argumenterade för dem i riksdagen. När Socialdemokraterna och Ny demokrati i ett kritiskt läge gick samman sade jag omedelbart att vi var beredda att gå till nyval och ordningen återställdes därmed. Lätt var det inte alltid, och idealisk var situationen förvisso inte. Men vi sprang inte bort från det politiska ansvarstagandet, och vi gjorde nytta för Sverige genom den politik vi förde. Jag ser ingen anledning till att detta inte skulle vara möjligt i dagens läge också."

Får stöd av Batra

Förra Moderatledaren Anna Kinberg Batra delar den förra utrikesministerns analys – och spred själv under måndagen en länk till hans blogginlägg. 

https://twitter.com/CBildt/status/1061899444151615488

Den som lever får se, konstaterar Bildt i blogginlägget – och fortsätter: 

"I dagsläget tyder det mesta på att centen och liberalerna inte vill ingå i en alliansregering i minoritet och att de dessutom kommer att rösta mot en alliansregering med de partier som vill. Om de har några andra realistiska regeringsalternativ, någorlunda relaterade till vad de sade väljarna före valet, så är detta åtminstone för mig hitintills alldeles okänt."

Bildt uppmanar Annie Lööf och Jan Björklund att "göra det bästa möjliga för att få igenom den politik man anser bäst för landet."

"Det parlamentariska läget är förvisso inte enkelt, men det är det läge som väljarna gett oss."