Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt: Alliansen är närmare varandra nu än någonsin

Carl Bildt menar att alliansen är närmre varandra än någonsin tidigare. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Alliansens partiledare under riksdagens omröstning. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

En spricka i alliansen – så har det beskrivits sedan Liberalernas Jan Björklund upplevde att allianskollegan Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna, hade svängt i frågan om regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. 

Den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) har dock en helt annan syn på allianssamarbetet. 

– De ligger varandra närmare nu än någonsin tidigare, säger han.

Upprinnelsen till allianssprickan var när liberalernas partiledare Jan Björklund fick frågan om vad han tycker om att Kristdemokraterna är öppna för att ta regeringsmakten med stöd av SD. 

– Om det är så att något eller några partier vill börja samarbeta med Sverigedemokraterna, då spricker alliansen, sa Björklund.

Han kallade Ebba Busch Thors ställningstagande märkligt och menade att hon lovat annorlunda under hela valrörelsen – men KD-ledaren har inte alls svängt i sin inställning till SD. 

När Expressen gick igenom Ebba Busch Thors uttalanden under de senaste två åren framgick att ställningstagandet varit det samma i stort sett hela tiden. 

– Vi är beredda att pröva stödet för en alliansstatsminister, oavsett valresultat, sa hon exempelvis i SVT:s Morgonstudion i september 2017. 

 

Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Björklund: ”Det räcker inte med passivt stöd” 

Björklund fick senare frågan varför han reagerar först nu på KD:s ståndpunkt om SD.

– I det läget där alliansen är mindre än de rödgröna så räcker det inte med ett passivt stöd, om man blir tvungen att förhandla sig till det stödet. Och det var alla fyra allianspartier väldigt eniga om, att vi inte ska förhandla med Sverigedemokraterna. Jag tänker stå för det som jag sa innan valet, sa Jan Björklund. 

Men att alliansen skulle vara splittrad är inget som Carl Bildt (M) säger sig uppleva när Expressen träffar honom på den tidigare KD-ledaren Alf Svenssons 80-årsfest på söndagskvällen.

Carl Bildt tillsammans med hustrun Anna Maria Corazza och Göran Hägglund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Jag har varit med rätt länge och sett skillnaden mellan allianspartierna och de ligger varandra närmare nu än någonsin tidigare. Om man jämför med regeringsbildningen 2006 så var det väldigt mycket större skillnad i olika sakfrågor mot i dag, säger han. 

Du tror fortfarande att det går att få ihop en alliansregering?

– Ja, det tror jag. De får utse vem de vill ha som statsminister men jag tror att det blir Ulf Kristersson, och det är bra.

Under sitt tal till Alf Svensson passade Carl Bildt på att dra paralleller mellan regeringsbildningen 1991 och situationen i dag.

 

 

Göran Hägglund under Alf Svenssons 80-årsfirande. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Göran Hägglund: Det är en bökig situation

Den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund, som också fanns på plats för att fira Alf Svensson, är inne på samma linje. 

– Partierna säger att man ska hålla fast vid alliansen och jag tror att det finns en stark övertygelse bland partiledarna och inom partierna, säger han.

– Det är en bökig situation men jag tror att man klarar att lösa den.