Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Riksdagen stänger inte för jullov

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
C-ledaren Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Om ingen statsminister röstats fram inom en vecka kan den pågående regeringsbildningen bli en extra seglivad process. 

Detta då riksdagen går in i ett flera veckor långt juluppehåll. 

Samtidigt meddelar Stefan Löfven att han inte planerar för någon julledighet – och enligt talmannens pressekreterare Anna Ström finns det inga formella hinder att ha statsministervoteringar även under juluppehållet.

”Om förslaget faller kommer talmannen att arbeta vidare”, skriver hon i ett mejl. 

På fredagen röstar riksdagen om Stefan Löfven (S) som statsminister, trots att det mesta talar för att han inte kommer att lyckas. Något han själv också konstaterat. Om så blir fallet går bollen återigen över till talmannen Andreas Norlén (M), som då kommer att ha två kvarvarande försök på sig att ta fram en statsminister. Om han inte lyckas med det blir det extra val.

Samtidigt närmar sig julen och dess helgdagar, vilket kan dra ut på processen ytterligare. 

På torsdagen meddelade Stefan Löfven (S) att han nu inte planerar för någon julledighet och att orsaken är regeringskrisen. 

– Nu är det Sverige som gäller först och är man då partiledare, inte minst statsminister, om än i en övergångsregering, så är det Sveriges bästa som går först inte ens egen julledighet, sade han till TT och passade också på att ge en känga till Jimmie Åkesson (SD) som åkt på semesterresa med familjen: 

– Jag noterar att några kan åka till Thailand. Nej, det gäller att få en regering på plats, nu är det Sverige som gäller först. 

Stefan Löfven (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Hoppas kunna fira jul med sin familj”

C-ledaren Annie Lööf, som under regeringsförhandlingarna varit en mycket central person, hoppas ändå kunna fira jul med familjen, meddelar hennes pressekreterare Hannes Hervieu.

– Vi har fullt fokus nu på att kunna ge Sverige en ny regering, men självklart hoppas Annie Lööf kunna fira jul med sin familj. Exakt hur processen ser ut framåt avgör talmannen.

I riksdagens kalender är det däremot snart tomt eftersom det traditionsenliga juluppehållet snart träder in. Inför uppehållet brukar talmannen ha en avtackning i kammaren, vilket i år sker den 21 december, alltså på nästa fredag. Från och med då är inga utskottsmöten, debatter eller voteringar i riksdagen inplanerade. Den första planerade aktiviteten sker först den 15 januari 2019.

Men det är bara ”på papperet”.

Enligt talmannens pressekreterare Anna Ström innebär det nämligen inte att riksdagen stänger för jullov och det finns inte heller några formella hinder för att ha en votering, exempelvis om en statsministerkandidat, under juluppehållet.

”Riksdagen stänger inte för jullov eller liknande, även om inga aktiviteter är planerade i kammare eller utskott. Men med det sagt är det ju ändå en period med helger som står framför oss”, skriver hon i ett mejl.  

Talmannen kommer arbeta vidare

Om riksdagen röstar nej till Stefan Löfven statsminister på fredagen kommer talmannen då att informera om vad nästa steg blir, meddelar Anna Ström.

”Om förslaget faller kommer talmannen att arbeta vidare med regeringsbildningen. Han kommenterar ett steg i taget i den här processen och det går alltså inte att i dag säga något bestämt om planeringen framåt då allt är beroende av utfallet på fredag och sedan av eventuella kommande åtgärder”.

Det händer nu

14 december: Omröstning om Stefan Löfven som statsminister. Om Stefan Löfven inte röstas fram väntas talmannen komma med besked om vad nästa steg blir.

17-21 december: Om Stefan Löfven inte röstas fram som statsminister den 14 december skulle en ny omröstning kunna ske redan denna vecka, då troligtvis om Ulf Kristersson som statsminister.

21 december: Avtackning i riksdagen inför juluppehållet.

15 januari: Riksdagens juluppehåll är slut.

16 januari: Partiledardebatt i riksdagen.