Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

BB-ockupationens svar till S: Minus 34 procent

Socialdemokraterna rasar 34 procent efter ockupationen av BB Sollefteå.Foto: IZABELLE NORDFJELL / TT NYHETSBYRÅN
Camilla Holmberg.

De hade varnat för smällen, framfört den personligen till statsminister Stefan Löfven.

På valnatten kom beskedet från ockupationens Sollefteå  – Socialdemokraterna rasar 34 procentenheter i regionen. 

– Jag vet inte hur de ska kunna försvara detta och driva sin politik här, säger Camilla Holmberg, 50, engagerad i BB-ockupationen. 

När riksdagsvalet var en rysare och mandaten mellan blocken stod och vägde på natten mot måndagen, satt ockupanterna på sjukhuset i Sollefteå och följde rösträkningen i landstingsvalet. 

Expressen har i flera reportage skrivit om besvikelsen och ilskan mot socialdemokratin i Västernorrland, där statsminister Stefan Löfven är uppväxt – och där han är förstanamn på riksdagslistan. 

– Han har inte råd till detta enligt min uppfattning. Jag brukar ju prata med honom privat ofta och säger att han inte bara har en vårdpolitisk kris, också en demokratisk kris, sa innan valet Nils-Gunnar Molin, ordförande i föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus - och dessutom Stefan Löfvens svåger. 

Ockupationen på BB Sollefteå.Foto: Anton Gymark

Totalt ras för S

På valnatten kom beskedet. 

Vinnare i landstingsvalet i Sollefteå blev nystartade Sjukvårdpartiet som fick 33 procent och Vänsterpartiet som ökade 20 procent till 26,3 – de två partier som har lovat att återöppna BB.

 

Socialdemokraterna som har fattat besluten om att avlöva sjukhuset i Sollefteå och som för fyra år sedan hade 48 procent av rösterna i Västernorrland - mest av alla landsting i landet, rasade till 13,8. 

– Det här är ett besked om att det här är på riktigt, vi menar allvar och vi måste fortsätta. Vi kan inte se att fler barn ska födas i taxibilar och vid vägkanten. Vi måste kunna lita på sjukvården här också 2018, säger Camilla Holmberg, 50, som jobbar på Skatteverket i länet och som är en av närmare 2 800 ockupanter som har suttit pass i sjukhusentrén sedan nedläggningsprotesten startade i februari 2017.

– När Stefan Löfven var här innan valet och inte besökte ockupationen och sände signal att han inte kunde göra något blev det en extra besvikelse. 

Camilla Holmberg, trea från vänster träffade tillsammans med lokala politiker och fler ockupanter statsminister Stefan Löfven innan valet.Foto: Nils Berglund

Storstäderna stöttade ej

Dock upplever man i kamplägret ingen segerkänsla dagen efter valet.

Stödet för Sjukvårdspartiet i regionens storstäder Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik var svagt, siffran för länet totalt landade på 8,8 mot Socialdemokraternas 35,5 (–12,6).

- Det är svårt att se vad som ska hända nu. Vi får hoppas att de som har gått till val med olika löften kan samarbeta på något vis så att vi kan vi återställa våra sjukhus, säger Camilla Holmberg. 

– Hur Socialdemokraterna ska kunna försvara detta och driva sin politik här (Sollefteå) förstår jag inte.