Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanif Bali öppen för att M ska kunna samarbeta med SD

Hanif Bali öppnar för att M ska samarbeta SD.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson, SD:s partiledare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Under onsdagskvällen besöker riksdagsledamoten Hanif Bali (M) ”Bara Politik” i Expressen TV – och öppnar upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag skulle inte ha några problem att göra upp i frågor där vi är särskilt nära varandra, till exempel migrationspolitiken, säger Hanif Bali.

Onsdagens sändning av ”Bara Politik" på Expressen TV sänds från Järvaveckan utanför Stockholm – och en av besökarna är riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Moderaten ger bland annat sin syn på det eventuella samarbetet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna – en av valets ödesfrågor.

Sverigedemokraterna har gått om er i två opinionsundersökningar. Vad måste ni göra för att inte bli omkörda?

– Vi måste vinna trovärdighet i migrationsfrågan. Det gör vi genom att inte ”flippfloppa”, utan hålla fast vid våra åsikter.

Det är ganska nära till valet?

– Vi har inte tappat jättemycket från valet till nu, så det är helt okej jobbat. De har ökat väldigt mycket på bekostnad av S den här mandatperioden, och ökade mycket på bekostnad av oss mandatperioden innan, säger Hanif Bali innan han fortsätter:

– Stålbadet kommer nästa mandatperiod, när det gäller att genomföra de här åsikterna, nämligen att hålla fast vid vår migrationspolitik.

”Vi har sagt till Socialdemokraterna att vi vill göra upp i migrationspolitiken, men de tackar nej, nej och nej. Då tunnas alternativen ut”, säger Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bali: Inte omöjligt SD blir största parti

Hanif Bali menar att det ”inte är omöjligt” att Sverigedemokraterna blir största parti i valet. Samtidigt går han emot sin partiledning – och säger att han är öppen för samarbete med Jimmie Åkesson (SD).

– Jag är en sån person som inte tror att jag blir fascist av att prata med en sverigedemokrat. Jag blir inte bonde för att jag pratar med en centerpartist. Man kan avgöra vilka saker man är redo att gå med på, och vilka saker man inte är redo att gå med på, säger han och fortsätter:

– Jag skulle inte ha några problem att göra upp i frågor där vi är särskilt nära varandra, till exempel migrationspolitiken.

Expressen har sökt Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer för en kommentar, som via sin presskontakt hänvisar till att återkomma under torsdagen.

https://twitter.com/beckmansasikter/status/1006943688579219456

LÄS MER: Gustav Fridolin lovade att ändra på sig för att få förnyat förtroende


Hanif Balis känga till S: ”De tackar nej, nej och nej”

Samtidigt riktar Hanif Bali i ”Bara Politik” en känga mot Socialdemokraterna. 

– Vi har sagt till Socialdemokraterna att vi vill göra upp i migrationspolitiken, men de tackar nej, nej och nej. Då tunnas alternativen ut. Som jag ser det nu är det inte jättestor skillnad mellan SD:s migrationspolitik och vår.

Är det troligt att det blir så eller är du hyfsat ensam i partiet om att tycka så?

– Jag vet inte, det beror helt på valresultatet. Ju starkare M är, desto lättare blir det att tvinga med sig andra partier. Men blir det ett sådant läge där det är totalt parlamentariskt kaos med hoppande majoriteter och sånt, och Socialdemokraterna fortsätter leka svåra, då tror jag att det ansvarsfulla är att se till att utfallet är viktigare än vem som är med vem.

Hanif Bali kritiserar också det politiska klimatet – och kallar det för ”Paradise Hotel”, då han menar att bråk och tjafs har tagit överhanden.

– Fokus ligger på vem som pratar med vem, vem som delar kopiator med vem, i stället för innehållet. Hur ska vi maximalt genomföra det politiska innehåll som vi går till val på?

Vill fokusera mer på sakfrågor än regeringsbildningen

Mycket tyder på att det blir svårt att bilda regering i höst, oavsett vilket parti som vinner. Hanif Bali anser dock att den politiska debatten bör handla mer om sakfrågorna än regeringsbildningen.

– Fokuset borde ligga på de politiska sakfrågorna, så får människor välja: ”Alla kommer behöva förhandla, vem vill jag ska ha flest antal mandat för att få igenom sin vilja?”, säger han och fortsätter:

– Det viktiga är: ”Okej, de här håller jag med mest. Vilka är redo att genomföra det här?” Så röstar man på dem, så försöker de politikerna genomföra det. Det tror jag är mycket bättre än vilka som tycker det är okej att prata med någon annan.

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson gästade också ”Bara politik”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON