Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avhopparna får nya toppjobb av Löfven

Annie Lööf (C) säger att det är anmärkningsvärt att S nu placerar ut olika höga tjänstemän på toppositioner. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven har på kort tid förlorat statssekreterare efter statssekreterare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

På tre månader har sex av Stefan Löfvens högsta tjänstemän meddelat att de lämnar regeringskansliet.

Fyra av dem går till nya välbetalda toppjobb som de fått av – regeringen. 

– Stefan Löfven och Socialdemokraterna tar ut förlusten i förskott, med rätta, säger Centerledaren Annie Lööf. 

– Hade jag varit regeringschef så skulle jag tycka att det var väldigt besvärande, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Expressen har vid flera tillfällen uppmärksammat det faktum att Stefan Löfven på kort tid förlorat statssekreterare efter statssekreterare – de högsta chefstjänstemännen i departementen. 

Fyra av dem har dock fått nya välbetalda toppjobb av Stefan Löfven. 

Alliansledarna reagerar starkt.

– Det är ju anmärkningsvärt att de nu placerar ut sina olika höga tjänstemän på toppositioner, säger Centerledaren Annie Lööf, och statsministerkandidaten Ulf Kristersson fortsätter: 

– Varför ledande statstjänstemän i regeringen väljer att lämna regeringen några veckor före valet tänker jag inte spekulera i. Det kan bara de själva veta. Men hade jag varit regeringschef så skulle jag tycka att det var väldigt besvärande att människor väljer att sluta, och att de själva medverkar till att människor lämnar skeppet före valet. 

”Hade jag varit regeringschef så skulle jag tycka att det var väldigt besvärande att människor väljer att sluta”, säger Ulf Kristersson (M). Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Busch Thor: ”Åsa Regnér misslyckades”

Liberalernas partiledare Jan Björklund konstaterar samtidigt att Löfvens statssekreterare "lämnar det sjunkande skeppet" och KD-ledaren Ebba Busch Thor påminner om att även Åsa Regnér, tidigare barn-, äldre- och jämställdhetsminister, lämnat regeringen. 

– Dels därför att hon misslyckats med att få kommunerna att bygga tillräckligt med äldreboendeplatser, men också på grund av nedskärningarna och jakten på barn i behov av assistans. 

– Det viktiga nu är att alliansen inte tar ut segern i förskott. 

Åsa Regnér utsågs i våras av FN:s generalsekreterare António Guterres till vice chef för UN Women – en kandidatur som regeringen stod bakom. 

Bland statssekreterare som lämnar inom kort finns Oscar Stenström som arbetat hos EU- och handelsminister Ann Linde. Han tillträder som ny ambassadör i Santiago de Chile åtta dagar efter riksdagsvalet. 

Oscar Stenström (till vänster), som också arbetat för tidigare S-ledaren Håkan Juholt, blir nu ambassadör. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nya generaldirektören tillträder efter valet

Charlotte Svensson, i dag statssekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, blir ny generaltulldirektör och chef för Tullverket. Hon tillträder den 15 oktober, fem veckor efter valet. 

Civilminister Ardalan Shekarabis statssekreterare Annelie Roswall Ljunggren utsågs i maj till ny generaldirektör och chef för Statskontoret – ett jobb som hon redan tillträtt.

 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?

 

Vice statsminister Isabella Lövins statssekreterare Ulrika Modéer har utsetts till assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprograms avdelning för externa relationer och påverkansarbete. 

Socialminister Annika Strandhälls statssekreterare Therese Svanström har lämnat Socialdepartementet för ett jobb som kanslichef på fackförbundet Unionen.

Hultqvists närmaste man går till kungen

Försvarsminister Peter Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand meddelade nyligen att han lämnar regeringen för att bli förste adjutant till kung Carl Gustaf.  

Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo kommenterade nyligen statssekreterarnas avhopp så här: 

– De har blivit erbjudna mycket bra arbeten och det är naturligt att mycket kompetenta personer är attraktiva på arbetsmarknaden. 

Försvarsministerns statssekreterare Jan Salestrand börjar hos kungen. Foto: TT / TT

Moderatledaren Ulf Kristersson har inga synpunkter på att Stefan Löfven gett flera av sina statssekreterare nya toppjobb. 

– Nej, det är sannolikt en blandning mellan väl kvalificerade och andra, men jag tycker att om man strax före valet gör såna förändringar, då antyder det att regeringen har en del problem. 

En tidigare S-tjänsteman konstaterade efter det fjärde avhoppet – tidigare i somras:

– De som kan lämnar nu innan valet, och de som är kvar muttrar lite att ”råttorna lämnar sjunkande skeppet”.

  

VALET 2018: Allt om valets viktigaste frågor