Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avhoppade SD-ledamoten i möte med diktatorns män

Riksdagsledamoten Mikael Jansson hälsar på talmannen i Syriens parlament, Hammouda Sabbagh. Foto: Privat
Den svenske riksdagsledamotens besök bevakades av syriska journalister.
Den avhoppade SD-toppen Mikael Jansson. Foto: SVEN LINDWALL
Utrikesminister Margot Wallström kritiserar ledamoten. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den avhoppade SD-toppen Mikael Jansson, som sitter i riksdagens försvarsutskott, reste tidigare i veckan till Syrien för att i hemlighet träffa diktatorn Bashar al-Assads närmaste män.

Där diskuterade han på eget initiativ återvandring för syriska medborgare i Sverige, kan Expressen nu avslöja.

– Det är viktigt att se själv vad som händer i Syrien, eftersom man inte kan lita på media i väst, hävdar Mikael Jansson.

Utrikesministern Margot Wallström kritiserar ledamotens möten.

– Det är olämpligt och omdömeslöst, säger hon. 

I april i år lämnade riksdagsledamoten Mikael Jansson, som suttit i riksdagens försvarsutskott sedan 2010, Sverigedemokraterna för det nystartade nationalistiska partiet Alternativ för Sverige.

En av anledningarna var att han petats från partiets riksdagslistor. 

Nu kan Expressen berätta att den tidigare partiledaren för Sverigedemokraterna på eget initiativ rest till Syriens huvudstad Damaskus för möten med några av diktatorn Bashar al-Assads närmaste män. Bland dem landets religiösa ledare, stormuftin Ahmad Badreddin Hassoun, och parlamentets talman Hammouda Sabbagh.

SD-ledaren Jimmie Åkesson, som alltså efterträdde Mikael Jansson som partiledare, säger så här till Expressen om Janssons resa:

– Jag vet inte vad han har gjort i Syrien. När man reser till den typen av länder ska man vara ytterligt försiktig med vad man gör. Jag har väldigt svårt att tro att Mikael Janssons omdöme i allmänhet är tillräckligt för att klara det. Men jag vet inte vad han har gjort där, han får svara för det själv. 

Mikael Jansson, som under resan intervjuades av flera syriska journalister, diskuterade bland annat återvandring för syriska medborgare i Sverige. 

– Jag ville se om de är mogna att ta emot sina migranter, säger han. 

Och vad kom du fram till?

– Jo, de är mogna att starta den processen. Men de har hela orter som ligger i ruiner, så det kommer att ta tid. Själva tror de att kriget är slut inom ett år.

 

Den avhoppade SD-riksdagsledamoten träffade diktatorns närmaste män i Damaskus.

Jansson ifrågasätter mediernas rapportering

Mikael Jansson hävdar samtidigt att man inte kan lita på svenska medier när det gäller rapporteringen om det som händer i Syrien.  

– Alla stormakter har propagandamaskiner. I Sverige är det bara rösten från Washington som hörs. 

Enligt Mikael Jansson var mötena med diktatorns män mycket givande. Så här beskriver han landets högsta religiösa ledare – stormuftin: 

– Den snällaste och mest ödmjuka person jag träffat. Han verkade väldigt klok.

Mikael Jansson besökte också Syriska arméns soldater i de befriade områdena utanför Damaskus, och på en blodbank i Damaskus donerade han själv en halv liter blod "för att visa sitt stöd till de soldater som slagits för sin suveränitet och självbestämmande samt till de civila som kommit emellan i kriget."

Utrikesdepartementet fick ingen information

Riksdagsledamoten har inte informerat det svenska utrikesdepartementet om sin resa. 

– Nu får vi se hur regeringen agerar – men Syrien vill de själva ha tillbaka migranter för att bygga landet. Samtidigt vill de ställa krigsförbrytarna till svars, hävdar Mikael Jansson. 

Utrikesminister Margot Wallström är kritisk till ledamotens möten. 

– Det är olämpligt och omdömeslöst. Genom att träffa representanter för den syriska regimen riskerar han att utnyttjas i propagandasyfte, säger hon och fortsätter:

– Jag har sagt det förr och säger det igen. Assad-regimen bär ansvar för hundratusentals människors död och miljontals flyktingar, en regim som systematiskt har torterat och avrättat civila. Detta har den svenska regeringen och världssamfundet återkommande fördömt.

Så sent som i juni gjorde Mikael Jansson en annan kontroversiell resa i sällskap med bland andra partiledaren för Alternativ för Sverige, Gustaf Kasselstrand. Då mötte de nationalistiska partier från hela Europa under en konferens i Moskva.  

Mikael Jansson var under åren 1995-2005 partiledare för Sverigedemokraterna. Han efterträddes sedan av den nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson.