Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtta L-ledamöter varnar: Åkessons dröm kan bli sann

Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor (KD).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åtta liberala riksdagsledamöter går i en debattartikel i Expressen nu ut och visar sitt stöd för Ulf Kristersson i en framtida statsministeromröstning, vilket skulle innebära att partiet svänger i frågan. 

Om Liberalerna inleder ett samarbete med Socialdemokraterna skapas med all sannolikhet det konservativa block Jimmie Åkesson önskar”, skriver de. 

På måndagen, efter att Liberalerna haft möten med både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S), gick en rad tunga L-toppar ut och menade att L bör ändra sig i frågan om Ulf Kristersson vid en statsministeromröstning. Bland annat sade Robert Hannah (L) att man ”blivit brunsmetad” om man varit på Kristersson-sidan i den interna konflikten som varit inom partiet.  

Nu går ytterligare liberaler ut med samma uppmaning. I en debattartikel i Expressen, där även de liberaler som gick ut på måndagen finns representerade, skriver åtta liberala riksdagsledamöter att partiet nu bör släppa fram Ulf Kristersson som statsminister – men det ska inte ske villkorslöst, menar undertecknarna, som bland annat består av riksdagsledamöterna Johan Pehrson (L), Allan Widman (L) och Gulan Avci (L), Mats Persson (L), Juno Blom (L), Robert Hannah (L), Bengt Eliasson (L) och Helena Gellerman (L). 

Johan Pehrson, Liberalerna.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Gulan Avci, Liberalerna.
Foto: © LENA LARSSON / © LENA LARSSON
Mats Persson, Liberalerna.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna splittrade i frågan

Totalt består Liberalernas riksdagsgrupp av 20 personer, vilket innebär att de som nu går ut är i en minoritet i gruppen. 

Om Liberalerna inleder ett samarbete med Socialdemokraterna skapas med all sannolikhet det konservativa block Jimmie Åkesson önskar. Det skulle göra svensk liberalism väsentligt svagare”, skriver de. 

Om Ulf Kristersson inte håller sitt ord att inte samarbeta med Jimmie Åkesson ska de rikta ett missförtroende mot honom, menar undertecknarna.

En moderatledd regering ska inte förhandla med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Om en regering lägger fram förslag som strider mot liberal ideologi och inskränker individens grundläggande fri- och rättigheter ska Liberalerna säga nej och då rikta misstroende mot regeringen. Liberaler kan exempelvis aldrig acceptera inskränkningar i aborträtten eller fri media”.

Ungdomsförbundets ordförande Joar Forsell (L), som också är riksdagsledamot, stöttar S-falangen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Skapt beslut tas på söndag

Som tidigare känt är Liberalerna splittrade i frågan och på söndag ska ett skarpt beslut tas i frågan. På måndagen gick bland annat ungdomsförbundets ordförande Joar Forsell (L), som också är riksdagsledamot, ut och stöttade S-falangen. Även Anna Starbring (L), partiets sjukvårdspolitiska talesperson och partistyrelsemedlem stöttar S-falangen, och menar dessutom att L bör sätta sig i en regering med S. 

Liberalerna står inför ett viktigt beslut i regeringsfrågan. Jag menar att Liberalerna inte ska nöja sig med ett budgetsamarbete, vi bör ta plats i en mittenregering”, skrev hon på sin Facebooksida på måndagen. 

DEBATT: Samarbeta inte med S – gör Kristersson till statsminister