Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ask pekas ut som ny talman

Per Westerberg (M).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Beatrice Ask (M).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Liberalerna eller Centerpartiet kan få den nya talmansposten, skriver DN.

Enligt tidningens källor diskuteras detta inom Miljöpartiet:

– Vi har en situation där läget är väldigt låst. Det här kan tina upp situationen, säger en centralt placerad MP-källa till Dagens Nyheter.

Det hemliga spelet om regeringsmakten intensifieras bakom stängda dörrar efter söndagens riksdagsval. På ena sidan statsminister Stefan Löfven, på den andra moderatledaren Ulf Kristersson och kolleger i Alliansen.

Mitt i detta: Sverigedemokraterna och deras ledare Jimmie Åkesson.

MP-källa: "Läget är väldigt låst"

Under tisdagseftermiddagen skriver DN att talmansposten kan hamna hos Liberalerna eller hos Centerpartiet.

Enligt tidningens källor diskuteras detta inom Miljöpartiet:

– Vi har en situation där läget är väldigt låst. Det här kan tina upp situationen, säger en centralt placerad MP-källa till tidningen.

DN skriver att det pågår en diskussion inom Miljöpartiet om att det vore en bra om Centerpartiet eller Liberalerna får talmansposten. Syftet är, enligt tidningens källa, delvis att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande. Men också för underlätta inför höstens regeringsbildning. 

Per Westerberg (M): "Inte mycket att vänta på"

Per Westerberg (M) har en lång politisk karriär och valdes till riksdagens talman 2006, en post han innehade i åtta år.

Vilka tror du är kandidater till talmansposten?

– Det finns säkert många, och ytterst är det ett läggspel till slut. Jag skulle kunna tänka mig att det är någon med rätt lång riksdagserfarenhet, gärna även regeringserfarenhet. Jag skulle kunna tänka mig Beatrice Ask (justitieminister 2006-2014), reds: anm.), men det kan vara någon annan. Det kan exempelvis vara konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M). Han har ju tillsammans med Björn von Sydow (S) återfört konstitutionsutskottet till att bli ett konstitutionsutskott – och inte ett oppositionsutskott. 

När tror du att vi kan ha en ny regering på plats?

– När den nya riksdagen samlas den 24 september klockan 11 väljer man talmanspresidium. Sedan börjar tiden löpa. Inom 14 dagar ska det vara en förtroendeomröstning om sittande statsminister, om han inte har avgått innan dess. Och den tror jag kommer ganska snabbt för det finns inte mycket att vänta på.