Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beatrice Ask: Väntar på besked om talmannen

Beatrice Ask har varit en av förhandsfavoriterna för talmansrollen.Foto: HANNA FRANZéN/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

I eftermiddag samlas Moderaternas riksdagsledamöter för ett gruppmöte. Beatrice Ask (M), som varit en av förhandsfavoriterna för talmansrollen, hoppas då få besked om hur alliansen ska göra vad gäller nomineringen. 

– Jag hoppas få veta mer då, säger hon. 

Riksdagsledamoten och tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) har varit en av de personer det spekulerats i att M vill nominera till riksdagens talman. Något som väljs på måndag. Trots det uppger hon att hon fått väldigt lite information om hur Moderaternas plan ser ut. 

– Ingen aning. Vi har gruppmöte i eftermiddag, då hoppas jag få veta mer. 

Har du fått frågan om du vill bli talman? 

– Vi pratar inte om… det får de lämna besked när det kommer. Men jag är i alla fall ålderspresident. 

Kommer ni att kunna enas om en kandidat inom alliansen, om S skulle vilja se en kandidat från C?

– Det är ju precis så osäkert som du säger. Jag har ingen aning. Jag väntar på besked i gruppen i dag om vad det är och vad som händer. Men just nu vet jag inte mer än vad som står i medierna. 

Beatrice Ask: "Det var väldigt vad du frågar"

Stämmer det att ni inom alliansen fortfarande är oense om att ge SD toppositioner i utskotten? Att ni och KD vill men C och L inte vill. 

– Såhär är det. På onsdag ska vi besluta hur många platser det ska vara i utskotten. Det är först 2 oktober vi bestämmer vem som sitter var. 

Och igen. Har du fått frågan om du vill bli talman? 

– Det var väldigt vad du frågar. 

Andreas NorlénFoto: BERTIL ERICSON/TT

Enligt uppgifter till Dagens industri tidigare i veckan är den nuvarande KU-ordföranden Andreas Norlén Moderaternas mest troliga kandidat som talman. Tidigare i veckan gick Socialdemokraterna ut och sade att de inte planerar att lägga fram en egen kandidat, eftersom de vill enas om en kandidat tillsammans med alliansen. Å andra sidan, enligt uppgifter till Aftonbladet, planerar de en hemlig kandidat om planen att enas med alliansen inte håller.