Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Strandhäll: Begler varnades flera gånger

Socialminister Annika Strandhäll gästar onsdagens ”Bara politik” i Expressen TV.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fick sparken med omedelbar verkan i slutet av april.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sparkandet av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler såg ut att komma från ingenstans.

Nu säger socialminister Annika Strandhäll, S, att Begler varnades flera gånger vid möten under 2017 och 2018.

Till slut fick hon sparken.

– Hon hade säkert velat fortsätta som generaldirektör, säger Annika Strandhäll i ”Bara politik” i Expressen TV.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler sparkades med omedelbar verkan i slutet av april.

Socialminister Annika Strandhäll, S, har försvarat beslutet med att det inte fungerat med övergången för de som utförsäkrats från F-kassan till Arbetsförmedlingen.

Men det har väckt kritik – från flera håll. Försäkringskassan, alliansen och Vänsterpartiet är alla kritiska till agerandet att göra sig av med Ann-Marie Begler.

– Nu när generaldirektören verkligen har jobbat med det som regeringen faktiskt har sagt, att man ska vara tydlig med att ge bifall och avslag på rätt sätt, då avskedas generaldirektören. Det förefaller för oss vara väldigt, väldigt konstigt. För mig är det jättekonstigt, har Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet, sagt.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fick sparken med omedelbar verkan i slutet av april.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ann-Marie Begler varnades vid flera möten

I onsdagens ”Bara politik” i Expressen TV frågas Annika Strandhäll ut om beslutet att sparka Ann-Marie Begler. Där berättar ministern bland annat att Ann-Marie Begler varnades flera gånger innan hon faktiskt kom att avskedas.


LÄS MER: Annika Strandhäll: Bäst att sparka Begler först efter valet


Flera möten hölls under 2017 och 2018, säger Annika Strandhäll i ”Bara politik”. Där varnades Begler – utvecklingen behövde bli bättre.

– Det handlar om samtal som pågått hela 2017, hur man styr en myndighet. Det har varit samtal där det har lyfts kritik. Det handlar om myndigheten och samverkan och samordning, och också om särskilda samtal där jag träffat Begler och Arbetsförmedlingens generaldirektör, säger Annika Strandhäll i ”Bara politik” i Expressen TV.

Strandhäll: Saknades förtroende

Inför avskedandet hölls bland annat ett möte mellan Ann-Marie Begler, Annika Strandhäll, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, och Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

”Vi kom till en punkt där vi var tvungna att bestämma oss”, säger Annika Strandhäll.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Mitt uppdrag är att styra min myndighet, och vi kom till en punkt där vi var tvungna att bestämma oss. Vi kom fram till att det ömsesidiga förtroendet inte fanns, då meddelade jag att jag hade för avsikt att tillsätta en ny ledning, säger Annika Strandhäll i ”Bara politik” i Expressen TV.

Ann-Marie Begler sparkades ”öga mot öga”

Sen hölls ett möte mellan endast Begler och Strandhäll, där beskedet lämnades.

– Hon reagerade så klart med en viss besvikelse. Hon hade säkert velat fortsätta som generaldirektör, det har jag respekt för. Men det är mitt uppdrag att fatta även svåra beslut och meddela dem. För mig är det självklart att jag gör det öga mot öga, både när kritik ska framföras och när sådana svåra beslut ska framföras, säger Annika Strandhäll i ”Bara politik”.

Strandhäll: Entydiga signaler om Begler

Vidare säger socialministern att kritik mot Ann-Marie Begler kom från flera håll: Svenskt Näringsliv, föreningen Sveriges Företagshälsor, hälso- och sjukvården, Läkarförbundet och Arbetsförmedlingen.

– Vi har inte fått den kvittens som vi velat, människor har inte fått det stöd de upplever att de behövt. Jag har fått entydiga signaler från externa aktörer att man upplever att samarbetet inte fungerar, säger Annika Strandhäll.


LÄS MER: Strandhäll krävs på besked: Varför sparkades Ann-Marie Begler? 


– Man kan säkert alltid fundera över om man kan hantera saker på ett annat sätt. Men det som är viktigt för mig är inte att utmåla Begler som en dålig person. Hon har gjort sitt uppdrag väl, hon är en erfaren statstjänsteman ... men jag ville se en ny inriktning.

Tisdagen den 29 maj har riksdagens socialförsäkringsutskott bjudit in Annika Strandhäll för att förklara varför Ann-Marie Begler sparkades.

Begler: ”Nu blåser de politiska vindarna”

Begler själv har inte velat uttala sig om situationen, men i en avskedsvideo sa hon, efter beskedet att hon sparkats, att hon tyckt om att arbeta på Försäkringskassan, och:

– Det finns kritik mot Försäkringskassan, det kommer alltid finnas kritik mot Försäkringskassan. Det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna, vilket jag då personligen får erfara.

Annika Strandhäll säger att beslutet inte har med det kommande valet att göra.

Kvällens ”Bara politik” i Expressen TV

19.00-19.07: Ardalan Shekarabi (S), civilminister 

Han är den i S-regeringen som – genom att punktmarkera Jimmie Åkesson – ska locka tillbaka de väljare som lämnat S för SD. I kvällens utfrågning berättar han hur.

19.07-19.22: Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister 

Frågas ut om den kritik som riktats mot henne efter att hon sparkat Försäkringskassans generaldirektör. Hon ger också svar på vad hon och regeringen gör konkret för att lyfta vården – en av de viktigaste valfrågorna enligt väljarna. 

19.22-19.30: Kristina Axén Olin

Hon var andra vice ordförande för Moderaterna när allt plötsligt föll. Tio år senare gör den tidigare M-toppen comeback och kandiderar till riksdagen. I kvällens avsnitt berättar hon om varför det är värt det.

”Bara politik” sänds klockan 19 på onsdagskvällen på Expressen TV.