Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Söder: Samer och judar är inte svenskar

Centerpartiets ledare riktar vass kritik mot Björn Söder, SD, efter hans uttalande om att judar och samer inte är svenskar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Enligt Björn Söder kan minoritetsgrupperna samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar vara svenska medborgare – men det gör dem, enligt honom, inte till svenskar.
Foto: ANDERS GRÖNLUND/KVÄLLSPOSTEN

Annie Lööf, C, riktar skarp kritik mot riksdagens andra vice talman Björn Söder, SD.

Söder anser att exempelvis judar och samer inte är svenskar – och en hätsk debatt har brutit ut.

Som medborgare i Sverige är man svensk", svarar C-ledaren – och får medhåll.

Centerpartiets ledare Annie Lööf kritiserar Sverigedemokraterna och Björn Söder i alla sina kanaler: Twitter, Facebook och Instagram.

Hon skriver:

”Problemet med Sverigedemokraterna är inte bara deras historia, utan deras uppdelning av människor sker även nu idag. I deras högsta ledning.”


LÄS MER: SD: Obligatorisk förskola för barn till utrikes födda 


Annie Lööf kritiserar Björn Söder

Hon fortsätter:

”Jag har många vänner som är judar. Men de är inget annat än mina svenska vänner. Som medborgare i Sverige är man svensk, alldeles oavsett om man tillhör en av våra nationella minoriteter eller ej. Valet i höst är ett värderingsval. Det är på allvar. Det är på riktigt.”

https://www.instagram.com/p/BkDr1h2h4x0/?hl=en&taken-by=annie_loof

Kritiken kommer efter att Björn Söder kommenterat ett tv-klipp på Centerpartiets Facebooksida. Där skriver han att minoritetsgrupper i Sverige inte är svenskar.

”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!”, skriver Söder.


LÄS MER: Svaret – efter Hanif Balis utspel om SD-samarbete 


Centerpartiets svar:

”Att en vice talman så uttryckligen påstår att människor som är medborgare i Sverige inte bör betraktas som svenskar är mycket anmärkningsvärt.”

Bråk om minoritetsgrupper i Sverige

Nu har ett hetsigt bråk tagit fart.

I sociala medier uttrycker flera personer sin kritik mot Söder.

Själv står han fast vid sin kommentar – en åsikt som även var uppe på tapeten under 2014. Han menar att man ska skilja på svenskt medborgarskap och svensk nationstillhörighet.

Enligt Björn Söder är det upp till varje individ hur man definierar och identifierar sig.
Foto: ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN

Enligt honom kan minoritetsgrupperna samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar vara svenska medborgare – men det gör dem, enligt Söder, inte till svenskar.

– De har erkänd minoritetsstatus för att de inte är svenska.

Är man inte svensk om man är svensk medborgare?

– Nej det behöver man inte vara. Om jag blir japansk medborgare innebär inte det att jag är japan. Man skiljer på nationsbegrepp och medborgarskap.


LÄS MER: Åkesson anklagade Löfven för ”falskt skryt” i ny debatt


Björn Söder: ”Är upp till varje individ”

Björn Söder säger samtidigt att han tycker att alla svenska medborgare har samma rättigheter och skyldigheter.

– Där gör Centerpartiet en blunder. De vill få det att framstå som att jag anser att minoritetsgrupper inte har samma rättigheter och skyldigheter.

Riksdagens andre vice talman fortsätter:

– Det handlar om hur individer definierar och identifierar sig och samer definierar sig som en egen folkgrupp. De är därför de har en särställning i Sverige. Sen är det upp till varje individ, det finns de som kanske identifierar sig mer som svenskar.


LÄS MER: Annie Lööfs utspel under Järvaveckan 


Centerpartiet skriver i sitt svar till Björn Söder på Facebook:

”Är det SD:s officiella hållning är det ännu ett i raden av tecken på att det är ett parti bygger sin ideologi och människosyn på etnicitet, och inte på alla människors lika rätt och värde”.

Sven-Erik Buchts vrede på Facebook

En annan som riktar kritik mot Söder är Roger Haddad, Liberalernas rättspolitiske talesperson.

”Återigen agerar vice talmannen Björn Söder omdömeslöst om våra nationella minoriteter som i allra högsta grad är en del av Sverige. Söder verkar inte ha lärt sig läxan från dec 2014 när han fällde liknande uttalanden om bland annat judar”, skriver han.

https://twitter.com/RogerHaddadLib/status/1007696873484845056

Och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S, säger i en film på Facebook att han är förbannad:

– Björn Söder tycker att minoritetsgrupper i Sverige inte är svenskar. Vilket skitsnack! Jag tillhör själv minoritetsgruppen tornedalingar och känner mig lika mycket svensk för det. Och det är många med mig som känner så, säger han.


LÄS MER: Val 2018 – allt om valets viktigaste frågor 


https://www.facebook.com/svenerik.bucht/videos/1280494415416215/