C-ledaren Annie Lööf hade högst förtroende bland väljare för ett år sedan. Foto: SVEN LINDWALLC-ledaren Annie Lööf hade högst förtroende bland väljare för ett år sedan. Foto: SVEN LINDWALL
C-ledaren Annie Lööf hade högst förtroende bland väljare för ett år sedan. Foto: SVEN LINDWALL
Men sedan Ulf Kristersson tog över Moderaterna har C-ledaren rasat tio procentenheter enligt Demoskops förtroendeundersökning. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNMen sedan Ulf Kristersson tog över Moderaterna har C-ledaren rasat tio procentenheter enligt Demoskops förtroendeundersökning. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Men sedan Ulf Kristersson tog över Moderaterna har C-ledaren rasat tio procentenheter enligt Demoskops förtroendeundersökning. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööfs förtroenderas – tappat 10 procentenheter

Publicerad

Ulf Kristersson, M, behåller greppet i förtroendetoppen bland partiledarna, enligt Demoskop.

Annie Lööf, C, har däremot tappat tio procentenheter sedan Moderaterna fick ny partiledare i oktober 2017.

– Det kan säkert finnas ett samband med hur konkurrensen mellan olika partiledare ser ut, säger Michael Arthursson, Centerns partisekreterare.

Opinionsinstitutet Demoskop kollar varje månad av vilken partiledare som har störst förtroende i väljarkåren.

I maj är Ulf Kristersson fortsatt den ledare väljarna har störst förtroende för. Statsminister Stefan Löfven, S, är tvåa och ligger två procentenheter bakom M-ledaren.

Lööf har rasat efter Kinberg Batra

Annie Lööf ligger kvar på en oförändrad tredjeplats. När undersökningen gjordes hade hon precis meddelat att Centern släpper igenom nya lagen om ensamkommande.

FÖRTROENDET FÖR PARTILEDARNA

Ulf Kristersson (M): 39 procent ganska eller stort förtroende

Stefan Löfven (S): 37 procent ganska eller stort förtroende

Annie Lööf (C): 34 procent ganska eller stort förtroende

Jonas Sjöstedt (V): 32 procent ganska eller stort förtroende

Jan Björklund (L): 28 procent ganska eller stort förtroende

Jimmie Åkesson (SD): 27 procent ganska eller stort förtroende

Ebba Busch Thor (KD): 18 procent ganska eller stort förtroende

Gustav Fridolin (MP): 15 procent ganska eller stort förtroende

Isabella Lövin (MP): 12 procent ganska eller stort förtroende

 

Källa: Demoskops underökning bland 1048 intervjuade personer.

Samtidigt är det värt att notera att Lööf tappat tio procentenheter sedan oktober 2017.

Då svarade 44 procent i Demoskops mätning att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende för Annie Lööf.

I början av maj 2018 är det bara 34 procent som känner samma förtroende för C-ledaren.

– Vi tycker det är ett fantastiskt styrkebesked att trots den hårda hetskampanjen mot Annie Lööf i samband med frågan om ensamkommande, så är förtroendet i maj obrutet. Det är väldigt starkt, säger Michael Arthursson partisekreterare i Centern.

Men ändå, tio procentenheter bakåt sedan oktober?

– Under flera år från 2013 gick förtroendet för Annie Lööf spikrakt uppåt och många utropade Annie Lööf som ny statsministerkandidat. Vi försökte tona ned det. Nu är det en bild där tre partiledare har högre förtroende, det är Annie och ledarna för de två största partierna.

Peter Santesson, analyschef på Demoskop, tror att Annie Lööfs stora förtroendetapp kan hänga ihop med den hårdare konkurrensen från Ulf Kristersson.

 

LÄS MER: Ny mätning: De är viktigaste valfrågorna 

 

M-ledaren Anna Kinberg Batra avgick i oktober 2017 efter vikande opinionssiffror både för henne själv och partiet,Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra var impopulär och borgerliga väljare såg då hellre Annie Lööf som en tänkbar statsministerkandidat. I juli 2017 var det vara 17 procent som hade stort förtroende för Kinberg Batra - mot 43 procent för Annie Lööf.

Michael Arthursson, C, håller med om att det låga förtroendet för Kinberg Batra kan ha pumpat upp Lööfs siffror.

– Det kan säkert finnas ett samband med hur konkurrensen mellan olika partiledare ser ut. Men om vi ser framåt med fyra månader till valet, då är det Annie Lööf, Kristersson och Löfven som ligger i topptrion.  Det är en bra position för oss, säger partisekreteraren.

Viktigaste fråga: Invandringen

Demoskop har även undersökt vilka sakfrågor väljarna tycker är viktigast just nu, och vilket parti man har störst förtroende för i de olika sakfrågorna.

Viktigaste politiska frågorna just nu

1. Invandring (1)

2. Sjukvård (2)

3. Integration (4)

4. Lag och ordning (3)

5. Miljö (6)

6. Skola och barnomsorg (5)

7. Sveriges ekonomi (7)

8. Jämställdhet (8)

9. Jobb (9)

10. Försvar (10)

 

Källa: Demoskops underökning bland 1048 intervjuade personer.

Inom parentes finns frågans placering vid mätningen i april månad.

Invandringen ligger kvar överst som den viktigaste frågan. Sjukvården är tvåa och integrationsfrågan är den tredje viktigaste frågan för väljarna i maj.

Däremot har frågan om lag och ordning gått tillbaka tre månader i rad. Nedgången skulle kunna tolkas som en uppgiven tillvänjning hos allmänheten, menar Peter Santesson på Demoskop.

När det gäller vilket parti man litar på mest i sakfrågorna stärker SD greppet i det som rör invandring och integration.

 

SE ÄVEN: Hela #Duellen2018 med Ulf Kristersson och Stefan Löfven  

 

Alliansen står enad - men visade upp en splittrad sida i frågan om 9 000 ensamkommande från Afghanistan.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Både S och M tappar i förtroende i dessa frågor som ligger högt på dagordningen för väljarna. 

Splittrade i kontroversiell fråga

– En tänkbar bakgrund är att både regeringssidan och allianspartierna har visat sig inbördes splittrade i den kontroversiella frågan om undantagsregler för ensamkommande från Afghanistan, vilket kan väcka frågetecken för hur S och M:s möjligheter att hantera dessa frågor i regeringsställning, säger Peter Santesson vid Demoskop i en kommentar till maj-siffrorna.

 

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Frågor: 1. ”Hur stort förtroende har du för…?”

2. ”Vilken av följande politiska frågor tycker du är viktigast just nu?

3. Vilket parti tycker du har bäst politik inom…?”

Undersökningsperiod: 3-8 maj 2018.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt     telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 048 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs allt om valets viktigaste frågor på Expressens valsajt.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag