Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf vill ha en kvinnlig statsminister

C-ledaren Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf gästar fredagens Skavlan.
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT

Annie Lööf tycker att Sverige behöver en kvinnlig statsminister.

– Rent teoretiskt skulle det kunna vara jag, säger Lööf i fredagens avsnitt av "Skavlan".

Centerns partiledare menar dock att hon skulle behöva större stöd.

Annie Lööf har tagit en paus i regeringsförhandlingarna för att vara med i fredagens avsnitt av "Skavlan". I tv-programmet, som redan har spelats in, berättar Centerns partiledare att det är dags att Sverige får en kvinnlig statsminister. I pratprogrammet frågar norrmannen Fredrik Skavlan om det inte är konstigt att Norge haft två kvinnliga statsministrar, men att Sverige inte haft någon än. 

– Verkligt, säger Lööf i SVT-programmet. Jag tror inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater just nu utan nu behöver vi nog ha mer fokus på blocköverskridande samtal och lösningar, men jag hoppas att jag under min livstid och min dotter under sin livstid får vara med om att Sverige också får en kvinna på den yttersta posten. Det vore väldigt viktigt för jämställdheten, säger Lööf och får applåder av studiopubliken.

I smakprovet som SVT lagt ut inför fredagens avsnitt frågar Fredrik Skavlan om Annie Lööf skulle kunna bli Sveriges första kvinnliga statsminister. 

– Rent teoretiskt skulle det kunna vara jag eftersom jag är partiledare och är liksom ledare på det sättet, säger Lööf som dock reserverar sig för att henne stöd är för svagt.  

– Alla partiledare är ju sugna på att bli statsminister så klart, men man måste ändå krasst konstatera att jag leder ett 8,6-procentigt parti och ska man kunna få kraft i sin politik och i sin regering då behöver man ha några procent mer och därför har jag en annan statsministerkandidat, men jag ska göra vad jag kan för att få genomslag för min politik, säger hon.

Annie Lööf har under de pågående regeringsförhandlingarna varit tydlig med att Ulf Kristersson är hennes förstaval som statsminister. 

Hon nobbade dock Moderatledarens regeringsförslag och hotade att rösta nej till en M+KD-regering. Lööf öppnade då samtidigt för att sitta i en S-ledd regering om hon fick med sig flera allianspartier.

Efter den första veckan i Löfvens sonderingsrunda slog hon dock igen den dörren, och meddelade nyhetsbyrån TT: 

”Vi kommer inte bryta oss loss från alliansen för att sitta i en S-ledd regering. Centerpartiet vill säkra långsiktigt stabila reformer som är bra för Sverige. Det vill vi göra genom att hålla ihop alliansen och söka blocköverskridande lösningar som kan accepteras av partier på båda sidor blockgränsen.”

Nästa avsnitt av Skavlan finns på SVT play från klockan 17 i morgon fredag.