Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööf stenhård – nobbar Löfvens invit

Annie Lööf nobbar Löfvens invit om att samarbeta. Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven vill bryta upp alliansen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven planerar att spela ut alliansen inifrån.

Statsministern sätter press på ledarna för L och C – för att de ska svika samarbetet och bilda regering med S.

Samtidigt kommer uppgifter inifrån alliansledarnas stängda möte:

Annie Lööf ska under mötet ha lämnat tydligt besked om att ett samarbete med Löfven är otänkbart.

– Vi litar fullt ut på hennes besked. I dag var hon tydligare än vad hon var i valrörelsen, säger en person nära en av alliansledarna.

Jan Björklund uppges däremot vackla i sin lojalitet.

Utåt försöker alliansen framstå som enad. Ebba Busch Thor, Jan Björklund, Annie Lööf och Ulf Kristersson säger alla att regeringen och statsminister Stefan Löfven måste avgå, och att de ska ersätta. Målsättningen är, säger alla fyra alliansledarna, att Kristersson ska bli statsminister.

Under valnatten besökte kvartetten SVT:s valstudio där de fortsatte trycka på sitt krav på Löfvens avgång, och under måndagen har de varit tillsammans på en hemlig plats i Stockholm för att ”diskutera” hur de ska ta ”Sverige vidare”.

Kristersson har, via Instagram, lagt upp en bild på sig och alliansledarna:

”Träffade i dag mina allianskollegor för att diskutera hur vi nu tar Sverige vidare efter valet. Konstruktiva samtal, men mycket arbete återstår. Alliansen kommer gemensamt söka mandat för att forma en ny regering”, skriver Kristersson intill bilden.

Även Jan Björklund och Ebba Busch Thor har använt bilden i sociala medier.

https://www.instagram.com/p/BnjB7jJlSQg/?hl=en&taken-by=kristerssonulf

Löfvens plan för att spräcka alliansen

Men alliansen är inte fullt så enad i verkligheten, erfar Expressen.

Stefan Löfven har bjudit in Annie Lööf och Jan Björklund till ett blocköverskridande samarbete efter det dramatiska valresultatet.

Miljöpartiets framtid i regeringen ses som osäker efter katastrofsiffrorna 4,3, och Löfven vill bryta den ”fördummande” blockpolitiken. Det ska han göra genom att spräcka alliansen inifrån, är planen.

I alliansen har C och L varit helt emot att bilda regering med något som helst stöd från SD, medan M och KD är mer öppna för att stöttas passivt av Jimmie Åkesson.

Det är där Löfvens inviter kommer in.

– Stefan Löfven vill bryta upp alliansen, då drar han undan benen på Ulf Kristersson. Det kommer inte att gå att ha en regering på samma sätt under den här mandatperioden, säger statsvetaren Anders Sundell.

”Han svajar mer nu”

Under alliansledarnas två timmar långa möte, som hölls i Stockholm på måndagseftermiddagen, diskuterades Löfvens inviter, och enligt vad Expressen erfar var C-ledaren då tydlig med att det är otänkbart.

– Vi litar fullt ut på hennes besked. I dag var hon tydligare än vad hon var i valrörelsen, säger en allianskälla.

Liberalernas partiledare Jan Björklund var dock inte lika kategorisk och vägrade att stänga dörren definitivt.

– Han svajar mer nu än vad han gjort tidigare, och det är förstås oroande, konstaterar en alliansföreträdare som står en av partiledarna nära.

Björklund: Vet inte om Lööf har en annan linje

Efter ”Agenda” i SVT på måndagskvällen säger Björklund i Expressen TV:

– Vi vill ha en alliansregering från Liberalernas sida, men vi kommer inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

På frågan om han har samma inställning som Annie Lööf säger L-ledaren:

– Vi vill båda avsätta den rödgröna regeringen, så att en alliansregering ska tillträda.

– Så uppfattar jag det, jag vet inte om hon har någon annan linje. Jag uppfattar att vi säger ungefär samma sak: Att vi ska ha en alliansregering och inget samarbete med Sverigedemokraterna.

På frågan om hur stämningen är i alliansen säger han:

– Den är god.

Göran Persson: Ligger hos L och C

Redan under valnatten vacklade Björklund. När SVT:s Anna Hedenmo och Mats Knutson, i SVT:s  frågade om han kan tänka sig att stödja Löfven som statsminister i en blocköverskridande regering svarade L-ledaren:

– Om … vi … min utgångspunkt är att Ulf Kristersson ska vara statsminister. Men det är precis den här typen av frågor vi måste diskutera i den här partikonstellationen.

Både ex-statsminister Göran Persson, S, och tidigare försvarsminister Mikael Odenberg, M, är överens om att det är Liberalerna och Centerpartiet som har pressen på sig. Det är C och L som är de riktiga vågmästarna, menar veteranerna:

– Makten över den här processen kommer att ligga hos L och C, säger Göran Persson i ”Studio ett” i Sveriges Radio.

Odenberg:

– Jag håller helt med om att bollen hamnar i knät på Liberalerna och Centerpartiet.

Alliansledarna har löpande telefonkontakt

En av allianspartiledarnas närmaste medarbetare fick för en tid sen i uppdrag att boka en diskret lokal för måndagens alliansmöte, enligt vad Expressen erfar, och bara en handfull nyckelpersoner i varje parti fick i förväg information om platsen.

Orsaken var att journalister till varje pris ska hållas ovetande.

– Platsen är fortfarande hemlig eftersom det kan bli aktuellt att ha möte där igen, säger en allianskälla.

Enligt uppgifter till Expressen kommer samtliga alliansledare att träffas vid flera tillfällen de närmaste dygnen. Partiledarna har också löpande sms- och telefonkontakt i olika konstellationer.

– Det finns en beredskap för att snabbt reagera på det som kommer från Sveavägen 68, säger en uppgiftslämnare som står en av partiledarna nära.

Sveavägen 68 är Socialdemokraternas partihögkvarter.

Uppgifter: Lööf kan kräva statsministerposten

Ingen av alliansledarna anser att det är bråttom att kommunicera nya besked eller att ta några nya initiativ.

– Vi har nu ett fönster på några dygn innan alla röster verkligen är räknade, och under den tiden kommer det att vara ganska tyst, säger en person med insyn.

Enligt en person med högt uppsatt position i M känner man sig inom partiet trygga med både L och C i alliansen. Om Annie Lööf skulle hoppa över blockgränsen och ge sitt stöd till S skulle en svårare svekdebatt uppstå inom C, än om hon sitter i en alliansregering som får ett passivt stöd av SD.

– För att Lööf ska hoppa över blockgränsen krävs det något så starkt som att man får statsministerposten.

”Jag tänker stå i mitten av svensk politik”

Det är inte första gången Löfven har sträckt ut en hand till Lööf och Björklund. Både statsministern och vice statsminister Isabella Lövin, MP, har återkommande – inför och efter valet – sagt att blockpolitiken är död. Redan våren 2017, efter att Lövin rakt ut svarat ”ja” på frågan om hon kan tänka sig att sitta i regering med L och C, öppnade statsministern för det.

– Jag tänker stå i mitten av svensk politik. Här finns vi tillgängliga också vid ett besvärligt valresultat, sa Löfven då.

Våren 2017 var Löfven tydlig med att han hellre ser ett samarbete med C och L, än ett mer bundet samarbete med Vänsterpartiet. 

Även i Almedalen i somras var Löfven vidöppen med att han kan tänka sig ett samarbete med L och C.