Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf om LSS-politiken: ”Det vänder sig i hela kroppen”

”Ett samhälles anständighet bedöms efter hur vi behandlar de allra mest utsatta i samhället”, säger Annie Lööf (C) i debatten med Lena Hallengren (S) i Aktuellt.Foto: Skärmdump/SVT
Barn-, äldre-, och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S).Foto: Skärmdump/SVT

Kritiken mot regeringen har varit kraftig efter de senaste dagarnas rapportering om att boenden byggs för barn som förlorat rätten till personlig assistans. 

– Det vänder sig i hela kroppen på mig när föräldrar tvingas lämna sina barn på barnboenden, sa Annie Lööf (C) i en debatt mot barnminister Lena Hallengren (S) i Aktuellt. 

Det är SVT Nyheter som har rapporterat att allt fler barn förlorar rätten till personlig assistans. I går kom nyheten om att flera kommuner bygger heltidsboenden för barn som förlorat rätten till personlig assistans dygnet runt. 

Frågan om lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS, har varit en av valrörelsens mest aktuella frågor. Den debatterades under tisdagskvällen i SVT:s Aktuellt av Centerpartiets ledare Annie Lööf och barn-, äldre-, och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). 

Efter att kostnaderna för LSS ökat så har Försäkringskassan med stöd av vägledande domar stramat upp beviljandet av personlig assistans. 

”Vi ska inte ha barnboenden i Sverige”, svarar Lena Hallengren Annie Lööf.

Annie Lööf om LSS: Sverige har råd 

– Ett samhälles anständighet bedöms efter hur vi behandlar de allra mest utsatta i samhället. Sverige har råd att hjälpa dessa barn som behöver hjälp med andning och sondmatning, säger Annie Lööf i Aktuellt. 

– Det vänder sig i hela kroppen på mig när föräldrar tvingas lämna sina barn på barnboenden, när vi behöver bygga barnboenden för att staten sviker.

 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

 

Lena Hallengren svarar Annie Lööf: 

– Vi ska inte ha barnboenden i Sverige. 

Lena Hallengren säger att det inte handlar om pengar utan att det handlar om hur lagstiftningen ser ut. 

– Vi måste ha en lagstiftning som ger dem rätt, och kommunen har inte rätt att neka någon det de har rätt till. Kommunen har ett ansvar i de fall som staten inte ger personlig assistans. 

 

VAL 2018: Allt om valets viktigaste frågor 

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Fem svenska kvinnor som lever drömliv i Medelhavet

Tog steget – och valde bort svenska vintern: ”Det är det bästa jag har gjort”

Studien visar: Fel att gå 10 000 steg om dagen

Forskaren: ”Viktiga och bra resultat”