Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf om att vilja bli statsminister

”Jag tar det här på största allvar och av den anledningen tänker jag inte göra någon analys nu, den analysen ger jag talmannen på torsdag”, säger Annie Lööf.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
”Jag har sagt hela tiden att oavsett vilken regering som kommer till stånd så är det naturliga att det största partiet har statsministerposten”, säger Anders Ygeman (S) till Aftonbladet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nu uttalar sig Annie Lööf för första gången om sitt pågående sonderingsuppdrag.

Hon säger att hon haft många konstruktiva möten de senaste dagarna, att hon vill hålla ihop alliansen – och att hon själv kan tänka sig att bli statsminister.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman avfärdar Lööf som statsminister:

– Oavsett vilken regering som kommer till stånd så är det naturliga att det största partiet har statsministerposten, säger han till Aftonbladet.

Annie Lööf mötte ett väntande pressuppbåd under tisdagseftermiddagen, när hon var på väg till Centerns gruppmöte i riksdagshuset. Hon fick frågor om det pågående sonderingsuppdraget, som pågått sedan i torsdags i förra veckan.

Det här är första gången hon uttalar sig sedan hon fick uppdraget. Hon säger att hon hållit ett flertal möten med de andra partiledarna och att hon fortsatt inte för några diskussioner med varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

Hon säger att utgångspunkten fortfarande är att hålla ihop alliansen och att hitta samarbeten över blockgränsen.

– Jag vill att alliansen ska hålla ihop. Jag har ju haft ett flertal möten under de här dagarna med de fem partier som jag nu för samtal med, säger Lööf.

”Tar det här på största allvar”

Centerledaren säger att hon har haft flera konstruktiva samtal under de fyra dagar hon haft sonderingsuppdraget.

Annie Lööf fick bara sju dagar på sig att sondera, vilket dock kan förlängas på torsdag om hon ber talmannen om längre tid. Stefan Löfven och Ulf Kristersson fick båda 14 dagar för sina sonderingsuppdrag.

– Jag tar det här på största allvar och av den anledningen tänker jag inte göra någon analys nu, den analysen ger jag talmannen på torsdag, säger Annie Lööf.

Hon fick uppdraget att sondera möjligheterna för en ny regering efter att Centerpartiet och Liberalerna röstat nej till Ulf Kristersson som statsminister i en historisk omröstning i förra veckan.

LÄS MER: Ulf Kristersson röstas ned som statsminister

"Har alltid goda samtal"

Hon säger nu att stämningen mellan Centerpartiet och Moderaterna är god, men vill inte gå in på vad som diskuterats under sammanträdena den senaste veckan.

– Vi har alltid goda samtal. Syftet med det här är att hitta en lösning för alliansen med förankring över blockgränsen. 

När hon formellt fick uppdraget av talmannen i torsdags sa Annie Lööf att hon ville pröva en ny taktik i sina sonderingar, och i stället för att diskutera regeringsbildningen börja med att diskutera sakpolitiskt innehåll.


LÄS MER:
Martin Ahlquist: ”Det skulle vara en riktig skräll”


Annie Lööf fick på tisdagseftermiddagen även frågan om hon själv kan tänka sig att bli statsminister.

– Ja, i sonderingsuppdraget ligger också ansvaret att kunna bli statsminister, säger Lööf.

Hon tillägger att en statsminister måste tolereras av riksdagens kammare.

– Det har ju Stefan Löfven och Ulf Kristersson blivit varse, säger hon.

”Oavsett vilken regering som kommer till stånd så är det naturliga att det största partiet har statsministerposten”, säger Anders Ygeman (S) till Aftonbladet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Strax efter Annie Lööfs uttalande meddelade Anders Ygeman att Socialdemokraterna inte är intresserade av att ingå i en regering med Annie Lööf som statsminister:

– Jag har sagt hela tiden att oavsett vilken regering som kommer till stånd så är det naturliga att det största partiet har statsministerposten, säger han till Aftonbladet.