Annie Lööf om Åkessons abortpolitik: ”Förbannad”

Annie Lööf.
Foto: TV4
Jimmie Åkesson.
Foto: TV4

I TV4:s partiledarutfrågning försvarade Jimmie Åkesson att SD vill sänka abortgränsen.

– Jag blir heligt förbannad, säger Annie Lööf.

I utfrågningens paus utvecklade hon sin ilska:

– Jag tror många som ser den här utfrågningen fick en chock. Han borde skämmas.

I dagens partiledarutfrågning i TV4 krävde programledarna Jenny Strömstedt och Anders Pihblad rakt besked om partiernas syn på sänkt abortgräns.

Sverigedemokraterna kräver det och Jimmie Åkesson utvecklade sitt partis ställning med att det finns med i partiprogrammet och att resten av Europa går åt samma håll.

SD vill sänka abortgränsen från vecka 18 i en graviditet till vecka 12.

Åkesson: Inte en jätteviktig fråga

– Vi har det med i vårt program och jag tycker att det är en rimlig avvägning. I den tolfte veckan går man i en annan fas av sin graviditet och en abort betyder då något annat än vad det betyder före den tolfte veckan.

– Sen är det klart att det inte är någon jätteviktig fråga som jag tar med mig till några regeringsförhandlingar.

Jimmie Åkesson har tidigare haft samma inställning till frågan och försökt undvika frågor med hänvisning till att det är "mer ett principiellt ställningstagande". Han har också kallat det för en "rimlig harmonisering" till andra europeiska länder.

Lööf: Han borde skämmas

Annie Lööf svarade Jimmie Åkesson direkt och jämförde det med Donald Trumps USA.

– Jag blir så oerhört provocerad när jag hör Jimmie Åkesson kränka kvinnors självständighet och rätt till sin egen kropp. Det är omodernt, det är ojämställt och det är otidsenligt.

– Jag blir ledsen och heligt förbannad över att det här är en fråga i valet i Sverige 2018.

I paus av TV4-utfrågningen säger hon till Expressen:

– Jag tror många som ser den här utfrågningen fick en chock när de såg en partiledare i direktsändning vilja begränsa kvinnors rätt till sin egen kropp. Men det här är på allvar.

– Varje dag i valrörelsen tänker jag kräva svar av Åkesson, hur kan han ha mage att försöka ta sig friheten att vilja begränsa kvinnors rättigheter? Han borde skämmas, säger Annie Lööf.

Sjöstedt: En attack på aborträtten

Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L) avfärdade gemensamt Sverigedemokraternas krav på sänkt abortgräns.

– Det vi ser nu är en attack på den fria aborträtten. När man inte vågar ifrågasätta den helt vill man skjuta veckogränsen som ett sätt att inskränka kvinnors rättigheter, säger Sjöstedt.

Jan Björklund utvecklade senare i Expressen TV:

– De tycker så och vi har en helt annan uppfattning. Det handlar om kvinnans frihet att bestämma över sin egen kropp. Vi vet hur det gick till innan dagens abortlagstiftning. Aborter skedde ändå, men med svarta marknader och stora faror för kvinnor.