Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööf: Olyckligt att ge Åkesson offerkoftan

Annie Lööf talar i centrala Stockholm under lördagen Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson talar i centrala Stockholm under lördagen Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets Annie Lööf markerade kraftigt mot Jimmie Åkesson i slutdebatten i SVT. Men efteråt blev det fel, anser C-ledaren.

– Olyckligt att SVT lät Sverigedemokraterna ta på sig offerkoftan, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven "håller med Annie Lööf i sak" men aktar sig för att kommentera SVT-bråket.

Nu ser Annie Lööf fram emot att möta Jimmie Åkesson i en sista duell i kväll. 

SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalande om att invandrare har svårt att få jobb för att de inte passar in i Sverige fick snabbt mothugg i debatten.

Centerledaren Annie Lööf lät upprörd och var skarp i sin kritik.

Dagen efter, när diskussionen gått över till SVT:s behandling av Åkesson, säger Annie Lööf:

– Jag markerade tydligt för anständighet. 

- Ansiktet föll av Jimmie Åkesson, den välpolerade yta de har haft under några år visade sitt rätta ansikte. Han har alltid ett stort behov att ställa grupper mot varandra, anser Annie Lööf.

https://twitter.com/annieloof/status/1038186216167010304

Varför var det ingen annan som reagerade?

- Det får du fråga dem.

Vad säger du om att SVT inte backar och ger Sverigedemokraterna sin efterfrågade ursäkt?

- Beslutet får stå för SVT, jag tycker att det är olyckligt att man har gett Sverigedemokraterna en offerkoffa så här sista dagarna inför valdagen. Mitt bemötande mot honom, att jag slog näven i bordet var att visa med all önskvärd tydlighet att det var oanständigt det han sa. 

Finns det något i detta som kan spela SD i händerna?

- Jag tror att det är viktigt att vi i stället för att ge dem en offerkofta, faktiskt tar debatten med dem. Jag har tagit debatten med Jimmie Åkesson i stort sett varje dag, om synen på kvinnor, synen på människor, om klimatet och miljön. 

Vad har du känt för backning från dina allianskollegor efter den drämda näven i bordet?

- Jag tycker att många partiledare har agerat kraftfull efteråt, jag hade önskat att många hade agerat kraftfullt i debatten också. Men vi har stått på scen tillsammans under dagen och då fick jag tacksamma ryggklappningar.

Stefan Löfven: Mycket, mycket lågt av Åkesson

Statsminister Stefan Löfven säger att han håller med Annie Lööf men aktar sig samtidigt för att ta ställning i det efterföljande bråket mellan Jimmie Åkesson och SVT.

– Jag är Sveriges statsminister och då är det inte upp till mig att recensera vad redaktioner tar för beslut. Det tänker jag ha distans till, men i sak så delar jag helt och hållet Annie Lööfs uppfattning. Det var ett vedervärdigt uttalande. Man säger inte så!

– Men det visar att partiet har försökt klä i sig i lite vackrare skrud – och nu faller den av. Det är som jag sagt i åratal: SD är ett parti med nazistiska rötter och det visade de väldigt tydligt i går kväll, säger Stefan Löfven.

Jimmie Åkesson sa ”de är inte svenska" och "de passar inte in”. Är det de värsta du hört honom säga under den här valrörelsen eller finns det värre exempel tycker du?

– Jag vet faktiskt inte, det kommer så mycket från det där partiet. Men det där var mycket lågt. Mycket, mycket lågt.

Annie Lööf: "Ser fram emot debatten"

Centerns partiledare Annie Lööf säger att hon ser fram emot att fortsätta debatten mot Jimmie Åkesson i duellen som sänds i Expressen TV klockan 22.45 i kväll.

– Det känns bra att få avsluta den här valrörelsen om den viktiga värderingskampen. För det är på riktigt allvar, det handlar om anständighet och vilket Sverige vi ska ha på måndag och framåt. Då tar jag debatten med Jimmie Åkesson, om hur han ser på människor men också om vad jag vill se för en migrationspolitik, en migrationspolitik som förenar reglerad invandring med humanism och medmänsklighet. 

- Det är viktigt att syna Sverigedemokraternas främlingsfientliga agenda.

Kristersson: SVT ska inte recensera partier

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterar nu  SVT:s beslut om att ta avstånd från Åkessons uttalande i fredagens slutdebatt:

– Jag tycker att det var otroligt märkliga ord från Åkesson. Sådär uttrycker man sig bara inte. Ännu en gång går man över gränsen. 

– Sen vet jag inte hur SVT tänkte. Jag tycker i grund och botten att SVT inte ska vara de som recenserar partier, men det där får de reda ut, förklarar Kristersson.

 

Jimmie Åkesson, som framträder i bland annat Malmö i lördagens slutspurt, säger till Expressen att han inte kan se hur hans uttalande i SVT skulle kunna bryta mot den så kallade demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen.

– Att påpeka att invandrare som nyss kommit hit inte är svenskar kan inte vara emot demokratiparagrafen, säger SD-ledaren och fortsätter: 

– Vi pratade om invandrares problem att få jobb i Sverige, jag förklarade varför det är så. Vi är de enda som förstår att man inte byter värderingar för att man byter mark under fötterna.

–  Det är viktigt att invandrare anpassar sig och att vi möjliggör för dem att anpassa sig.

Annie Lööf om SD:s jämställdhetspolitik: ”Obefintlig”

Annie Lööf riktade i sitt tal kritik mot Sverigedemokraternas jämställdhetspolitik – som hon kallar "hemmafru-politik":

- Deras jämställdhetspolitik är obefintlig. När Centerpartiet vill se kvinnor som är chefer och företagare och ge kvinnor frihet att leva sina egna liv, vill Sverigedemokraterna inte ens att kvinnor ska ha rätt till sina egna kroppar. De vill ha fler hemmafruar, säger Annie Lööf och kommenterar att Åkessons “du är alltid så arg”-kommentar under SVT-debatten på sociala medier beskrevs som kvinnoförminskande: 

- Jag tar ganska lätt på det där. Det är klassik manlig härskarteknik. Emellanåt använder Stefan Löfven den, under denna debatt var det Jimmie Åkesson. Jag tror att han blev pressad när jag slog näven i bordet. 

- Att just jag och Jimmie Åkesson får avsluta hela valrörelsen med en slutdebatt om just vägen framåt för Sverige känns bra. Jag kommer att ta upp de viktiga värderingsfrågorna om jämställdhet, integration, migration. Där är vi varandras motpoler.

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst? 

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!