Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööf misslyckades – avslutar sonderingarna

Annie Lööf meddelade att hon ger upp sina sonderingsförsök. Foto: JESSICA GOW/TT
Anine Lööf säger att samtalen har varit konstruktiva under veckan. Foto: Expressen TV
Annie Lööf ska möta talmannen och berätta hur sonderingarna har gått. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Annie Lööfs möte med talmannen drog ut på tiden. Foto: JESSICA GOW/TT
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES
1 / 7

Efter 75 minuter inne hos talmannen på torsdagsmorgonen höll Annie Lööf presskonferens – och berättade att hon haft tre möten med S och MP under veckan.

Men sonderingarna misslyckades. 

– Viljan är inte tillräckligt stark för att bryta låsningen i statsministerfrågan. 

Talmannens besked: Telefonrunda med partiledarna – och pressträff i morgon klockan 10. 

På en presskonferens efter mötet hos talmannen Andreas Norlén bekräftade Centerledaren Annie Lööf på torsdagsförmiddagen Expressens uppgifter från i går – sonderingarna har misslyckats och hon ger upp, utan att begära mer tid:

– Jag har haft ett långt och bra samtal med talmannen nu på morgonen, där jag har redogjort på djupet för de sakpolitiska diskussioner som förts.

M-ledaren Ulf Kristersson lämnar vid 14.30-tiden på torsdagen följande skriftliga kommentar: 

”I och med Annie Lööfs besked i dag får nu talmannen göra en bedömning av vilket nästa steg som är lämpligt för att komma framåt i processen för att bilda regering. Moderaternas alternativ ligger kvar på bordet, och vi kommer fortsätta arbeta konstruktivt för ett regeringsskifte.”

Samtidigt står det klart att även Liberalernas regeringsalternativ har fallit. 

"Efter dagens besked om att det inte går att bilda en samlad alliansregering med stöd över blockgränsen, behöver vi nu enas om vilka andra regeringsalternativ Liberalerna skulle kunna medverka till, för Sveriges bästa och för största genomslag för liberala reformer", skriver partisekreteraren Maria Arnholm i ett internt mejl som Dagens industri tagit del av. 

Enligt Annie Lööf, som ägnat sonderingsveckan åt att tala sakpolitik med de andra partiledarna, är Sverige i behov av en genomgripande skattereform för att klara av en global och hårdnad konkurrens och för att möta arbetslösheten.  

– Det finns gemensamma insikter kring lösningar för detta, hävdar hon.

Annie Lööf: Oenighet om arbetsmarknaden

Det finns också gemensamma ambitioner på klimatområdet, och partierna är överens om att försvaret behöver förstärkas de kommande åren, enligt C-ledaren. 

– Jag kan också till min glädje konstatera att allt fler vill förbättra villkoren på den svenska landsbygden. Ett annat område är på skolans område, där det behövs fortsatta reformer för att hålla hög kvalitet, säger hon.

– På andra områden finns tydliga skillnader.

Annie Lööf nämner arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. 

– Där finns stora ideologiska skillnader. 

Annie Lööf: "Viljan inte tillräckligt stark"

Centerledarens slutsats är – efter veckans partiledarsamtal – att "det finns en betydande beredskap och vilja att ha fördjupande diskussioner på det här området". 

– Men viljan är inte tillräckligt stark för att bryta låsningen i statsministerfrågan. 

– Det står klart att M och S bara vill rösta ja till sig själva som statsminister. 

Annie Lööf säger att hon arbetat för att alliansen ska kunna hålla ihop och hitta lösningar över blockgränsen. 

– I nuläget finns det inga förutsättningar för detta. 

– Centerpartiet säger ja till en rad tänkbara lösningar. De alternativt jag främst har prövat är tre: Det första handlar om alliansen och S, antingen i koalition eller att S ska tolerera en alliansregering. Men S är inte beredda att släppa fram en regering. 

Mötte Stefan Löfven tre gånger

Annie Lööf fortsätter:

– Mitt huvudalternativ under veckan har varit ett samarbete mellan alliansen och MP. Det kan vara en regeringskonstellation mellan alliansen och MP, det skulle kunna vara en lösning där alliansen har budgetsamverkan med MP och en tredje lösning kan vara att man har ett mer specifikt samarbete kring miljö- och klimatfrågor. 

– Ett tredje alternativ är en smal mittenregering som skulle ha sin parlamentariska bas i alliansens politik. Där har jag borrat djupare i om jag själv skulle tolereras som statsminister. Den vägen bedömer jag som stängd.

Annie Lööf ger därför upp sonderingarna och har inte begärt ytterligare tid. 

Bollen är därmed tillbaka hos talmannen Andreas Norlén. 

Statsminister Stefan Löfven ser positivt på de försök Annie Lööf gjort. 

– Det har varit positiva samtal kring sakpolitiska frågor där det finns behov av långsiktiga reformer, säger han till Aftonbladet.

– Jag kommer att konstruktivt bidra till att Sverige så snabbt som möjligt får en handlingskraftig regering, säger Löfven.

Jimmie Åkesson efter Annie Lööfs besked

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar nu beskeden från Annie Lööf:

- För att komma vidare behöver samtalen även inkludera oss, eller att talmannen så snart som möjligt driver fram ett extraval så att väljarna ges en ny möjlighet att ta ställning.

- Det har gått över två månader sedan valet, det är dags att Sverige får en ny konservativ regering och ett extraval skulle kunna uppnå det. 

Jonas Sjöstedt kommenterar Annie Lööfs besked i riksdagen. 

– Jag är inte alls förvånad. Den före detta alliansen klarade ju av att fälla Stefan Löfven med Sverigedemokraternas hjälp. Men det har ju varit uppenbart från första stund att de inte visste vad de sedan skulle göra. De har faktiskt inte haft en susning om hur de ska styra Sverige tillsammans. Det här gör ju att vi måste komma vidare på ett mer seriöst sätt och då tycker vi att Stefan Löfven bör få i uppdrag att på nytt sondera en regering och han bör få gott om tid att göra det, säger Jonas Sjöstedt, som menar att Löfven bör få åtminstone två veckor på sig att sondera. 

Han skyller det parlamentariska kaoset på alliansen. 

– Ansvaret för oredan faller helt och hållet på alliansen. Avsätter man en statsminister utan att ha något eget regeringsalternativ och sedan ägnar veckor åt att irra runt och söka lösningar utan att de finns. Då är det deras ansvar, säger Sjöstedt som menar att Annie Lööf bär det tyngsta ansvaret: 

– Hon har sagt nej till att sitta i en regering ledd av Stefan Löfven, hon har blockerat Ulf Kristersson därför att Sverigedemokraterna skulle få inflytande och hon vägrar förhandla med mig – som har nyckeln till varje form av mittenregering eller Centerregering. Ja, men då är det Annie Lööf som är problemet och då måste man ompröva något av de här nejen. 

Vid 11-tiden på torsdagen meddelade Moderaterna att de inte vill kommentera Annie Lööfs sonderingsuppdrag förrän talmannen berättat om den fortsatta processen. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund skriver i en kommentar till Expressen: 

”Vi har stöttat Annie Lööf i sina sonderingar att hitta lösningar för alliansen över blockgränsen med Miljöpartiet. Nu är det upp till talmannen att bestämma hur processen ska fortsätta."

Under veckan har Annie Lööf vid tre tillfällen mött Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för att nå en blocköverskridande överenskommelse – men i samtalen har hon mötts av kalla handen, enligt uppgifter till Expressen.

Centerledaren har också träffat Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor, däremot har hela alliansen inte varit samlad i något möte.