Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööfs utspel under Järvaveckan

Måndagen är Centerpartiets dag under politikerveckan i Järva.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
För att skapa en mer jämlik integration vill Centerpartiet lagstifta om lika utbetalning av försörjningsstöd till alla vuxna inom ett hushåll.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet lyfte fram förslag för ökad jämställdhet i integrationen under sin dag på politikerveckan i Järva. 

Partiet vill bland annat lagstifta om jämlik utbetalning av försörjningsstöd till båda föräldrarna i en familj. 

– Många kvinnor har i dag inte kontroll över sin ekonomi på grund av att det är mannen som får utbetalningen av försörjningsstöd, säger C-ledaren Annie Lööf. 

Måndagen var Centerpartiets dag under politikerveckan i Järva i nordvästra Stockholm och vid 19 på kvällen ställde sig partiledaren Annie Lööf i talarstolen. En stor del av sitt tal ägnade hon åt att lyfta fram jämställdhet och integration. 

– Det gör mig så innerligt förbannad att människors förutsättningar i livet så uppenbart påverkas av vilket kön man har, sa hon i sitt tal.

Jämlikt försörjningsstöd 

För att skapa större jämställdhet i integrationen vill Centerpartiet lagstifta om lika utbetalning av försörjningsstöd till båda föräldrarna i en familj. 

Man vill även införa krav på aktivering för att få försörjningsstöd och satsa 40 miljoner per år på så kallade integrationsförskolor där föräldrarna ska läsa SFI – svenska för invandrare – medan barnen går i förskola i samma byggnad.

– Vi vet att försörjningsstödet ofta betalas ut till mannen i familjen trots att biståndet ska gå till hela familjen. Makt åt den ena betyder beroende för den andra och att kvinnor hamnar i ekonomiskt beroende till mannen, säger Annie Lööf på en pressträff innan talet på Järvaveckan. 

Krav på aktivitet

Kravet på aktivering för att få försörjningsstöd är ett sätt att underlätta för både män och kvinnor att komma in i det svenska samhället, menar Annie Lööf. 

– Det kan handla om att man gör sig anställningsbar genom att gå SFI, det kan handla om arbetsträning eller andra arbetsförberedande kurser. Helt enkelt att bryta barriärer för att komma in i samhället, säger Annie Lööf som trycker på att kommuner redan nu kan kräva aktivitet för försörjningsstöd. 

Om man inte är aktiv kan försörjningsstödet komma att dras in. 

– Det kan innebära att man får sitt försörjningsstöd indraget om man vägrar delta på olika aktiviteter. Det är ett grundfundament att man vill gå från utanförskap in i någon form av aktivitet och försörjning, säger Annie Lööf.

Satsar på integrationsförskolor

Centerpartiet ställer sig bakom Liberalernas och Moderaternas förslag om språkförskolor för barn till nyanlända, men vill samtidigt se en utveckling där man erbjuder SFI-undervisning till föräldrar i anslutning till förskolan. 

– Vi vet att många kvinnor som har läst SFI och blir gravida inte kommer tillbaka till SFI-undervisningen efter föräldraledigheten. Vi vill samordna och underlätta för samarbete mellan SFI och förskolan, säger Annie Lööf under pressträffen. 


Här kan du se tv-klipp från tidigare tal från Järvaveckan: