Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson till Lööf: ”Det stämmer inte”

Annie Lööf och Centerpartiet har bestämt sig för att nobba Ulf Kristersson i omröstningen på onsdag.
Foto: OLLE SPORRONG
Jan Björklund har tidigare meddelat att Liberalerna kommer att rösta nej till Kristerssons regeringsförslag – men har mött en hel del motstånd inom partiet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf säger att andra partier valt att lämna alliansen och bilda regering på egen hand.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Efter att Annie Lööf sagt att M och KD valt att lämna alliansen lämnar nu SD besked om att de kommer rösta ja till Ulf Kristersson. 

Detta efter att informella samtal förts med M och KD. 

Samtidigt säger Annie Lööf att hon inte utesluter att släppa fram Stefan Löfven:

– Vi ska inte stänga fler dörrar, säger C-ledaren i ”Aktuellt” i SVT.

Vid 17-tiden så bekräftade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet kommer rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister. 

Jimmie Åkesson bekräftar att SD röstar ja till Ulf Kristersson som statsminister.
Foto: Expressen TV

– Det är klart att vi ser ganska goda möjligheter och har ganska goda skäl att anta att vi skulle få inflytande i en regering ledd av Moderaterna och Kristdemokraterna, säger Jimmie Åkesson i Expressen TV. 

SD fört hemliga samtal med M och KD

Han berättar att antagandet om att de skulle få inflytande bland annat kommer från att de haft flera samtal med företrädare för M och KD på olika partinivåer.   

Det är dock inte samtal på partiledarnivå, enligt Åkesson. 

–  Vi har inte fullt ut fått de garantier vi önskar däremot så anser jag att vi har goda skäl att anta att vi skulle få betydande inflytande över en sådan regering i de frågor vi tycker är viktiga, säger Jimmie Åkesson. 

Annie Lööf reagerar på de "signaler" som SD-ledaren säger sig ha fått från M och KD: 

– Jag tycker det är sorgligt att de uppfattar sådana signaler, säger hon till Expressen. 

Jimmie Åkesson nämner integration och brottsbekämpning som nyckelområden och ser M och KD som naturliga samarbetspartners i ett nytt, konservativt block.  

Det är ett block som Annie Lööf inte vill tillhöra. 

– Anledningen till att Centerpartiet i morgon kommer rösta nej är ju för att vi inte vill göra oss beroende av SD eller ge dem inflytande över svensk politik. Det här är ett vägval där Centerpartiet har valt väg. Vi vill inte ingå i samma budgetunderlag, eller regering, som kräver aktivt stöd av SD för då ger vi dem inflytande, säger Annie Lööf. 

SD:s pressmeddelande.
Foto: Sverigedemokraterna

Tidigare under dagen berättade Centerpartiets ledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund att de kommer rösta nej till sin allianskamrat Ulf Kristersson som statsminister. 

Annie Lööf gav Kristersson det tuffa beskedet under ett personligt samtal på tisdagsmorgonen. 

– Ja, jag och Ulf har pratat. Jag meddelade honom under morgonen hur Centerpartiet kommer att rösta under statsministeromröstningen i morgon, säger hon. 

Beskeden innebär i princip dödsstöten för Ulf Kristerssons tänkta regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna. Chansen att han får igenom den i riksdagens omröstning på onsdagen är minimal.

LÄS MER: L-toppen vänder sig mot Björklund: Kristersson bör få chansen

Centerledarens besked bekräftar Expressens uppgifter på måndagskvällen att partiet inte tänker ge sitt stöd till Ulf Kristerssons förslagna regeringsalternativ. Man menar att en sådan regering, trots att M-ledaren hävdar motsatsen, skulle hamna i knät på Jimmie Åkesson och SD.

Strax innan klockan elva på tisdagen skrev Ulf Kristersson ett långt inlägg på sin Facebooksida:  

"I dag är en tung dag för Alliansen. Och historisk: Centerpartiet meddelar att de inte bara tackar nej till att sitta i den alliansregering som jag vill bilda och som riksdagen röstar om i morgon", skriver han. 

Han fortsätter med att skriva att morgondagens omröstning inte handlar om två partier som "nu far i väg från alliansen", utan om två partiet som ber om stöd i ett komplicerat läge. 

Om de inte står ut med att rösta ”ja” och uttryckligen ställa sig bakom den nya regeringen, så kan de i stället trycka på ”avstå” och låta oss som tror att det finns stöd för Alliansens politik, ta möjligheten att i vart fall försöka. Kunde C rösta på den gula avstå-knappen och därmed släppa fram Stefan Löfven och en S/Mp-regering tillsammans med V för fyra år sedan, borde de rimligen kunna göra det även för mig och en regering med M och Kd i morgon”, skriver Kristersson. 

Han avslutar inlägget med att konstatera att talmannen nog får tillbaka stafettpinnen efter morgondagens omröstning och spår att det blir Löfven som får nästa försök i kammaren. 

”De som då hellre vill ha en socialdemokratisk regering kommer nog få chansen att rösta på den”, skriver Kristersson. 

I vad som kan tolkas som ett svar till Kristersson skriver Annie Lööf på Twitter lite mer än en halvtimme efter Kristerssons inlägg: 

”M har presenterat 2 förslag, antingen ingå i regering eller ha ett budgetsamarbete med den. Skillnaden är i praktiken ingen, i båda fallen blir man gisslan till SD. Jämförelsen med en nedlagd röst till Löfven 2014, något som både M och KD gjorde, är därför djupt missvisande”, skriver hon. 

Annie Lööf: "Synd att Kristersson stänger dörren"

När Expressen mötte Annie Lööf på tisdagsmorgonen beklagade hon att regeringsprocessen hamnat där. 

– Jag tycker att det är synd att Ulf Kristersson stänger dörren för en möjlig alliansregering där alla fyra sitter i den.  

Är det inte ni som stänger dörren för det?

– I stället är det unikt att två partier väljer att gå fram på egen hand. Det är första gången sedan alliansen bildades för 14 år sedan. Och att man nu söker stöd för en mindre moderatledd regering med M och KD som kräver ett aktivt SD-stöd för att kunna regera. Jag menar att möjligheterna inte är uttömda för ett samarbete mellan exempelvis alliansen och Miljöpartiet. Jag säger inte att det är enkelt, för då hade vi löst det här för flera veckor sedan. Men politik är att vilja och att fortsätta ha fokus på det politiska innehållet. 

Är Ulf Kristersson statsministerkandidat när du sonderar?

– Ja, för Centerpartiet är det alliansen med Ulf Kristersson som statsminister som är vårt huvudfokus. Men vi inser också det parlamentariska läget och av den anledningen är vi beredda att ta ansvar för att sondera lösningar där alliansen kan hålla ihop och där vi finner stöd över blockgränsen. 

Innebär det att ni är beredda att hitta en annan regering där Ulf Kristersson inte är statsminister?

– Vårt fokus är att hitta bästa möjliga regering. Vår lösning är att alliansen håller ihop. 

Är du villig att lämna alliansen för en annan typ av regering?

– Nu är det ett faktum att andra partier har valt att lämna alliansen och bilda regering på egen hand, som dessutom kräver SD-stöd. Jag tycker att vi i ett första läge ska hitta en gemensam väg framåt, och det är det som är vårt huvudfokus. 

I TV4:s morgonprogram säger Annie Lööf:

– Det handlar inte om att jag inte tror på Ulf Kristersson, utan det parlamentariska läget. Vi är mindre än de rödgröna och får alliansen inte stöd över blockgränserna kommer man att bli gisslan i en utpressningssituation med Sverigedemokraterna.

Tror fortfarande det går att lösa

C-ledaren vill dock inte gå med på att det här innebär dödsstöten för alliansen, vilket många politiska bedömare menar. 

– Jag vill hålla ihop alliansen och hitta konstruktiva lösningar över blockgränsen, fortsätter Lööf.

Samtidigt menar hon att Kristerssons förslag med en M-KD-regering är en "sorglig utveckling".

"Sedan Alliansen bildades för 14 år sedan är det första gången som två partier på egen hand väljer att försöka bilda regering utan de andra två. Jag tycker att det är en sorglig utveckling. Alliansen består av fyra partier. Allianspolitik kan därför bara bedrivas om fyra partier är överens. En M-KD-regering är alltså inte, och kan aldrig vara, en alliansregering. Alliansen äger vi alla fyra gemensamt", skriver Lööf på Instagram.

https://www.instagram.com/p/BqHOOsrFPdX/

Annie Lööf tror att det går att hitta en lösning där samtliga partiledare, utom Jonas Sjöstedt, V, och Jimmie Åkesson, SD, sätter sig ner och diskuterar politiska sakfrågor.

Något konkret förslag har hon dock inte presenterat.

– Vi är sex partiledare mellan V och SD som måste prata seriöst. Vi behöver sätta oss ned och ta fördjupade samtal om hur Sverige bäst ska styras. Vi har inte uttömt möjligheten över blockgränsen för att kunna bilda en alliansregering, eller en regering där allianspartierna kan hålla ihop och få stöd av Miljöpartiet eller Socialdemokraterna, säger C-ledaren.

TT: Kan du tänka dig att blir statsminister?

– Jag tror faktiskt inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater nu. Vi behöver i stället ha fokus på det politiska innehållet. Det jag har sagt till talmannen är att jag skulle vilja ta över sonderingsuppdraget för att se om man kan hitta mellanvägar mellan Alliansen och de rödgröna, säger Annie Lööf.

Moderaterna kommenterar inte

Expressen har varit i kontakt med Moderaternas pressavdelning som hälsar att partiet återkommer när de har något att kommunicera.

Förre M-ledaren Carl Bildt kommenterar dock Lööfs besked i ett inlägg på Twitter:

https://twitter.com/CBildt/status/1062246498275127296