Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan mellan Andersson och Bah Kuhnke: ”Ovärdigt”

"Det är uppenbart att många har gett upp kampen för medmänsklighet", skriver Alice Bah Kuhnke, MP, på Instagram.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Magdalena Andersson, S.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Magdalena Andersson säger att barnfattigdom i Sverige visar på behovet av en stramare migrationspolitik.

Nu kommer skarp kritik - från ministerkollegan Alice Bah Kuhnke, MP.

 Det är ovärdigt att ställa barn mot varandra, säger Alice Bah Kuhnke.

– Jag höjer mig över att kritisera mina kolleger, svarar Magdalena Andersson, S.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har varit oense om migrationspolitiken under mandatperioden. Nu har den skiljelinjen blivit tydlig än en gång - inför öppen ridå.

I en intervju i DN under tisdagen sa finansminister Magdalena Andersson, S, att barnfattigdomen i Sverige är ett avgörande skäl för att flyktingpolitiken stramats åt under mandatperioden. 

Barnfattigdomen är enligt DN koncentrerad till utrikes födda.

– Sverige ska inte ta emot fler människor än vi klarar av. Vi vill inte ha ett samhälle med ökade klyftor, särskilt gäller detta i fråga om barnen som får sina framtida livschanser begränsade. Det märks tydligt när bostäderna inte räcker till, utan vi får ökad trångboddhet, liksom när skolorna har svårt att klara sin uppgift, säger Magdalena Andersson till DN.

"Gett upp kampen för medmänsklighet"

Uttalandet får skarp kritik från flera håll. Och upprörde särskilt en ministerkollega sedan 2014 i den rödgröna regeringen, kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP.

På Instagram skriver hon bland annat:

"Det är uppenbart att många har gett upp kampen för medmänsklighet och internationell solidaritet. Men jag vägrar. Jag kommer att fortsätta".

https://www.instagram.com/p/BjW5K_6BqtN/?taken-by=alicebahkuhnke

När Expressen når Magdalena Andersson, S, om kritiken säger hon så här om Alice Bah Kuhnke, MP:

– Det får stå för henne. Jag höjer mig över att kritisera mina kolleger, säger finansministern Magdalena Andersson.

Tycker du att det är lågt att kritisera en kollega på det sättet?

– Jag säger bara att jag inte agerar på det sättet.

Vad gör det här för regeringssamarbetet att ni kritiserar varandra öppet på sociala medier?

– Jag har inte kritiserat någon öppet på sociala medier.

Men din kollega har det, och vad gör det för samarbetet?

– Jag fortsätter att arbeta på. Jag står över sådant här.

Hon tillägger sedan att hennes kamp för internationell solidaritet, som ministerkollegan Alice Bah Kuhnke ifrågasätter på Instagram, är anledningen till hennes politiska engagemang.

– Jag känner mig väldigt trygg i mina värderingar. Jag har varit politiskt aktiv i hela mitt liv. Att kämpa för internationell solidaritet är orsaken till att jag aktiverade mig politiskt överhuvudtaget. Det kommer jag att fortsätta kämpa för under hela återstoden av livet, säger Magdalena Andersson.

Bah Kuhnke: "Ovärdigt att ställa barn mot varandra"

Alice Bah Kuhnke utvecklar senare kritiken mot ministerkollegan. Hon kallar uttalandet om barnfattigdom från Magdalena Andersson för "ovärdigt".

– Det är ovärdigt att ställa barn mot varandra, säger hon.

Enligt Alice Bah Kuhnke har liknande meningsskiljaktigheter varit vanliga i regeringen under de senaste fyra åren - men att det skett en tydlig retorisk förändring den senaste tiden från Socialdemokraterna.

– Det här är första gången som Magdalena Andersson ställer de mest utsatta barnen mot varandra, på det här tydliga sättet i offentligheten, säger kulturministern Alice Bah Kuhnke.

Vill du sitta i en regering framöver med personer som du säger har "gett upp kampen om medmänsklighet"?

– Ja. Det här visar precis hur mycket Miljöpartiet behövs i regeringen. Det sätter också fingret på den kamp som vi fört från humanismens ringhörna i snart fyra år, och det vill vi fortsätta med.

Morgan Johansson och Jonas Sjöstedt i debatt

En annan S-minister hamnade förra veckan i en tuff debatt på Twitter på samma tema.

Ordväxlingen började då med att justitieminister Morgan Johansson lyfte fram beskedet om att högstadie- och gymnasieungdomar i Skåne får åka gratis kollektivtrafik.

Han skrev därefter till Jonas Sjöstedt, V, att reformen inte varit möjlig om regeringen inte stramat åt flyktingpolitiken.

Det fick Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ulla Andersson, att reagera mot Morgan Johansson:

"Tråkigt att du ställer grupper mot varandra och låtsas som om det inte har några konsekvenser. Hur har ni hamnat där?", skrev hon.

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/998636998616322049