Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Ygeman: Går inte att ignorera SD

Anders Ygeman skickar nya inviter till Centerpartiet och Liberalerna.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Ygeman skriver att SD inte kan ignoreras men uppmanar övriga partier att inte samarbeta med dem.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Socialdemokraternas strategi har länge varit att splittra alliansen genom att få med sig C och L i ett samarbete.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Anders Ygeman uppmanar på nytt till samarbete över blockgränserna i ett försök att splittra alliansen.

Inför valet av talman i dag och statsministeromröstning senare i veckan skickas nya inviter med adress C och L.

"Det går inte att ignorera Sverigedemokraterna, men det går att välja bort samarbete med dem och det bör varje anständigt demokratiskt parti göra", skriver Ygeman på Aftonbladets debattsida. 

Alliansen väntas föreslå Andreas Norlén, M, när riksdagen i dag röstar om vem som ska bli dess talman den kommande mandatperioden.

Sverigedemokraterna har i förväg deklarerat att man stöder det förslaget.

"Löfven står till förfogande"

Senare i veckan kommer nästa viktiga omröstning i riksdagen. Då gäller det vem som ska vara statsminister.

S-gruppledaren Anders Ygeman konstaterar att hans partiledare Stefan Löfven sitter löst till.

"Någon av de kommande dagarna kommer statsministerns förtroende prövas av riksdagen. Sannolikt kommer en koalition av Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna då rösta ner Stefan Löfven", skriver Ygeman i Aftonbladet.

 

Om Löfven röstas ned kommer den sittande regeringen att bli en övergångsregering, medan den nyvalde talmannen börjar sondera terrängen.

Stefan Löfven står då till förfogande för att bilda en ny regering med stöd över blockgränsen, uppger Ygeman i debattartikeln.

Mål: Splittra alliansen

Socialdemokraternas strategi har länge varit att försöka splittra alliansen och få med sig Centerpartiet och Liberalerna i ett blocköverskridande regeringssamarbete. 

Det har hittills misslyckats.

Nu skriver Anders Ygeman i Aftonbladet:

"Vi socialdemokrater har öppnat för samarbete om talmansvalet och i regeringsfrågan. Hittills har de borgerliga partierna avvisat dessa erbjudanden. När den nyvalda riksdagen nu samlas tror jag att väljarna förväntar sig av alla anständiga partier att ta ansvar och försöka söka samarbete för Sveriges bästa".

Ygeman skriver vidare att SD inte kan ignoreras men uppmanar övriga partier att inte samarbeta med dem.

MP: Bättre om vi kommit överens

Miljöpartiet kommer att rösta på Socialdemokraternas kandidat till talman, Åsa Lindenstam. Det säger Maria Ferm, riksdagsledamot för MP i Expressen TV på måndagsmorgonen.

– Det hade varit mycket bättre om vi hade kunnat komma överens med alliansen om en talman med brett stöd. Men de har inte varit intresserade, uppger Maria Ferm.

Samtidigt har Miljöpartiet gått ut med att man stöder Vänsterpartiets förslag till andre vice talman,  Lotta Johnsson Fornarve.

Detta trots att det strider mot riksdagens praxis att tredje största parti får den posten. I det här fallet Sverigedemokraterna som nominerat Björn Söder.

– Vi tycker inte Björn Söder är en bra representant för Sverige, bland annat med tanke på hans uttalanden om samer och judar, förklarar Maria Ferm.

Fd talman tror på ny regering i oktober

Riksdagens tidigare talman Per Westberg, M, tror att det trots det komplicerade läget inte kommer att dröja allt för länge innan Sverige har en ny regering på plats.

– Jag tillhör optimisterna och tror att vi kommer att ha en regering klar under första halvan av oktober, säger Westerberg i Expressen TV.

Den före detta talmannen (2006-2014) uppfattar debatten som föregått måndagens omröstning i riksdagen som ren symbolpolitik från S-sidan.

– Hela det socialdemokratiska agerande tolkar jag som mycket kraftiga försök att  bryta upp alliansen enighet. Det kommer igen nästa varje dag.

Per Westerberg tror inte alliansen kommer att vika undan, utan försöker bilda regering efter att ha kört ända in i kaklet.