Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Sundell: SD vinnare, trots allt

Statsvetaren Anders Sundell. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Jimmie Åkesson under Sverigedemokraternas valvaka. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Sverigedemokraterna hade nog hoppats på ännu mer, men är ändå valets stora segrare. Statsvetaren Anders Sundell kommenterar valet parti för parti. 

 

VALET 2018: Följ valspurten live med Expressen här! 

Resultat 2018: 7,9

Resultat 2014: 5,7

 Vänsterpartiet går framåt, och tar sina väljare från de båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Troligen fångar partiet upp vänsterväljare som är för en generös migrationspolitik, när regeringen varit tvungen att svänga om i frågan.

 

Resultat 2018: 28,4

Resultat 2014: 31,0

Socialdemokraterna backar, men inte lika mycket som det sett ut i opinionsmätningarna. Tappet nu är mer normalt för ett regeringsparti.

 

Resultat 2018: 4,3

Resultat 2014: 6,9

Små partier brukar ha det svårt i koalitionsregeringar, eftersom de tvingas kompromissa i så många frågor. Stundtals har Miljöpartiet verkat vara i opposition mot sig själv, och har tappat till de andra rödgröna partierna, och även lite till det mest migrationsliberala partiet i Alliansen, Centerpartiet. Partiet ska nog ändå vara glada över att klara sig kvar i riksdagen.

 

Resultat 2018: 8,6

Resultat 2014: 6,1

Annie Lööf är den alliansledare som tagit starkast konflikt med Jimmie Åkesson, och tar liberala väljare från Moderaterna. En genomgående trend är att partierna med tydligast ställningstaganden i migrationsfrågan har gått framåt, oavsett om de är för eller emot.

 

Resultat 2018: 5,5

Resultat 2014: 5,4

Liberalerna står i princip still jämfört med 2014. När C och KD dragit åt en mer liberal respektive mer konservativ hållning har Liberalerna hållit en lägre profil. I riksdagen kommer Liberalerna ändå få en roll med visst inflytande, i och med att de kan vara med och fälla en Löfvenregering.

 

Resultat 2018: 6,4

Resultat 2014: 4,6

Från att ha varit helt uträknade till att gå fram ordentligt jämfört med förra valet. Ebba Busch Thor kom till slut till sin rätt i valrörelsens debatter och intensiva mediebevakning, vilket var vad hon ursprungligen valdes för. Småpartier tenderar att gynnas i slutspurten när väljare börjar intressera sig mer för partiernas ståndpunkter, men mycket av äran bör gå till partiledaren. I SVT:s vallokalsundersökning var Busch Thor den partiledare som hade störst betydelse för sitt parti näst efter Jimmie Åkesson.

 

Resultat 2018: 19,8

Resultat 2014: 23,3

Trots att regeringen tappar lyckas inte Moderaterna profitera, och Ulf Kristersson landar på ett valresultat som inte är mycket högre än vad Anna Kinberg Batra hade när hon avgick. Partiet har tappat liberala väljare till Centerpartiet och migrationskritiska väljare till Sverigedemokraterna. Det är ett misslyckande, även om det är symboliskt viktigt att partiet fortsätter att vara Sveriges näst största.

 

Resultat 2018: 17,6

Resultat 2014: 12,9

Valets stora vinnare, återigen, även om partiet nog hoppats på ännu mer. Valresultatet är nästan exakt vad genomsnittet av opinionsmätningarna visat på, till skillnad från förra valet. Partiet fortsätter att vara vågmästare i riksdagen, och Jimmie Åkesson lovade på valnatten att kräva ännu mer inflytande. Hur det kommer ta sig uttryck får vi se den närmaste tiden.

 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar