Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Borgs känga till Lööf, Löfven – och Ulf Kristersson

De tidigare finansministrarna Anders Borg (M) och Erik Åsbrink (S) i SVT:s "Agenda". Foto: SVT
Erik Åsbrink. Foto: SVT
Anders Borg. Foto: SVT
Camilla Kvartoft frågade ut de tidigare ministrarna. Foto: SVT

Tidigare M-finansministern Anders Borg tycker att Kristersson, Löfven och Lööf måste skärpa sig.

I SVT:s ”Agenda” på söndagen kommenterade han det låsta läget i regeringsbildandet och sa:

– Om man lyssnar på Ulf Kristersson och Annie Lööf och Stefan Löfven så förefaller det mest troliga att Sverige inte ska ha någon regering.

Tidigare finansministrarna Anders Borg, M, och Erik Åsbrink, S, gästade SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har tydligt sagt, både inför och efter valet, att det finns ett behov av blocköverskridande samtal och reformer.

Anders Borg, som var finansminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering, tror att det viktigaste reformområdet är bostadspolitiken och att man förbereder sig på en lågkonjunktur.

– Stefan Löfven och Ulf Kristersson har förmodligen bättre förutsättningar än många andra har haft att komma överens, det är två förhandlingsorienterade personer som borde gemensamt kunna se till att de här blocken för diskussioner, säger Anders Borg i ”Agenda”.

”Enklare att tala fritt”

Anders Borg tror att problemen kommer fördjupas, om man inte får igenom en bred överenskommelse.

Erik Åsbrink håller med om att det krävs en omfattande reform när det gäller bostadspolitiken. Båda ex-ministrarna räknar upp flera specifika områden där de menar att nya regler behövs, men båda är också noga med att de inte vill lägga sig i Ulf Kristerssons och Stefan Löfvens arbete, mitt i regeringsbildningen.

– Nu sitter Anders och jag i icke ansvarig position. Det är enklare då, att tala fritt. Sitter man mitt inne i smeten ... det är inte lätt för Moderaterna att återinföra fastighetsskatten, och det är inte lätt för Socialdemokraterna att medverka till en friare hyressättning. Det enda sättet att lyckas är att man byter, jag får det här och du får det här, säger Åsbrink i ”Agenda”.

Åsbrink varnar för finanskrasch

Reformerna är tekniskt och politiskt komplicerade, säger Anders Borg, men:

– Det farligaste är om vi får en handlingsförlamad regering, och så växer de här problemen. Att man inte göra något nu, det bidrar bara till att problemen förvärras framåt, säger tidigare M-toppen i ”Agenda”.

Både Borg och Åsbrink är inne på risken för en ny lågkonjunktur, men Åsbrink varnar också för en ny finanskrasch.

– Då har vi ett allvarligt läge. Det är vad som hände -98-99. Det är en klar risk att vi hamnar i en sådan situation, ingen vet när eller hur det går till, men risken finns absolut.

Åsbrinks kritik mot alliansens beteende mot S

Frågan om hur en ny regering ska kunna tillsättas togs upp i ”Agenda”. Erik Åsbrink tror att Moderaternas – och alliansens – agerande mot Socialdemokraterna efter valet är ett ”önsketänkande”.

– Problemet är att ... en alliansregering, det första man gör är att man avsätter Stefan Löfven tillsammans med Sverigedemokraterna. Nästa steg går man till Socialdemokraterna och säger ”nu vill att de stöder en alliansregering”. För det tredje: Nu vill vi att ni tillsammans med oss löser några av de problem som vi står inför. Det är ingen rimlig balans i detta och det är ett önsketänkande, skulle jag säga, det kommer inte att ske.

”Låta känslorna svalna”

Anders Borg, i ”Agenda”:

– Jag tror att man måste låta känslorna svalna lite grann, så man får ett lite lugnare diskussionstempo.

– Man måste enas om ett antal huvudpunkter och enas om ungefär hur arbetet framåt ska bedrivas.

Anders Borgs känga till Lööf, Löfven och Kristersson

På programledaren Camilla Kvartofts fråga om vilken regering som skulle kunna genomföra reformerna som Borg och Åsberg pratat om svarar Anders Borg med en känga till Stefan Löfven, Centerpartiets ledare Annie Lööf – och Moderaternas Ulf Kristersson.

– Det är jag inte riktigt säker på. Det är så mycket låsningar nu. Om man lyssnar på Ulf Kristersson och Annie Lööf och Stefan Löfven så förefaller det mest troliga att Sverige inte ska ha någon regering. Nu får man nog försöka komma i gång med någon typ av samtal om innehåll, och jag förstår att det är känsligt för alla, och då måste man försöka hitta någon typ av vettig form för det. Jag tror man ska hitta en bred blocköverskridande bas för en regering.