Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allianssprickan växer – Lööf stoppade Kristerssons plan

Sprickan växer inom alliansen. Foto: OLLE SPORRONG
Idén om en alliansgemensam programförklaring sågades av Annie Lööf. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ

I spelet om regeringsmakten växer nu sprickan inom alliansen. 

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor ville nyligen att alliansledarna skulle skriva en gemensam debattartikel och presentera en omfattande programförklaring – för att lösa regeringsfrågan.  

Men Annie Lööf och Jan Björklund vägrade, kan Expressen nu avslöja. 

Under tisdagseftermiddagen publicerades en debattartikel i DN som var underskriven av Moderatledaren Ulf Kristersson. För Expressen kommenterade Centerledaren Annie Lööf artikeln med orden: 

– Vi fick information om att debattartikeln skulle publiceras, men jag fick läsa om det politiska innehållet när den publicerades.

Men det var inte hela sanningen. 

Expressen kan nu berätta att Ulf Kristersson berättade om artikeln på ett möte mellan alliansledarna flera timmar före publiceringen – och då hade Annie Lööf inte några frågor om innehållet. 

– Om hon hade bett om att få läsa artikeln i förväg så hade hon givetvis fått det. Ulf Kristersson försökte inte dölja något överhuvudtaget, säger en uppgiftslämnare. 

Annie Lööf sa nej till gemensam artikel

Men enligt Expressens källor kan Centerledarens ointresse förklaras av att hon tidigare sagt nej till just en sådan debattartikel. 

Partiledarna diskuterade nämligen förslaget att skriva en alliansgemensam programförklaring redan för ett par veckor sedan, erfar Expressen. Men då sågades idén av Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– De sa aktivt nej och tyckte att det var en dålig idé, berättar en allianskälla. 

Senast alliansens partiledare skrev en gemensam debattartikel var den 12 september. Då bjöd de in Stefan Löfven till samtal, men presenterade inga egna politiska förslag. 

Inom Moderaterna och Kristdemokraterna har många förvånats över Annie Lööfs uttalanden i går. 

Idén om en alliansgemensam programförklaring sågades av Annie Lööf. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

– Den enda tolkningen man kan göra är att hon är pressad nu. Hon vet inte riktigt vilket ben hon ska stå på – hon har ju stängt alla dörrar. 

I samband med Centerpartiets gruppmöte på tisdagseftermiddagen – efter Ulf Kristerssons möte med talmannen – gav hon ett helt annat besked än Moderatledaren om samtalen med Stefan Löfven. 

– Jag hör också vad de säger, att de inte kommer att släppa fram en alliansregering, men jag tycker också att jag hör i de samtal jag själv har haft med Stefan Löfven att han inte stänger dörren för breda blocköverskridande lösningar som rymmer flera partier i Alliansen. Det behöver vi borra vidare i.

Allianskällor: "Lööf beredd spräcka alliansen"

Inom Moderaterna och Kristdemokraterna uppfattas det som att Annie Lööf är beredd att spräcka alliansen och göra upp med Stefan Löfven – trots att hon tidigare lovat att "äta upp sin högra sko" om det händer. 

– Ett otroligt märkligt uttalande som går på tvärs med vad som sägs när alliansledarna träffas. Detta är inte förankrat på något vis, konstaterar en uppgiftslämnare, och fortsätter: 

– Annie Lööf verkar tycka att Ulf Kristersson inte gjort tillräckligt i sina kontakter med Löfven. Vad menar hon egentligen? Skulle han haft med sig vapen och hotat till sig ett samarbete?

Under tisdagen blev det också känt att Annie Lööf träffat Stefan Löfven på tu man hand för att diskutera möjligheterna till samarbete.

– Det var på Annie Lööfs eget initiativ. Hon föreslog ett sådant möte med motiveringen att Stefan Löfven kanske skulle ha lättare att prata med henne än med Ulf Kristersson – men hon fick exakt samma svar, säger en allianskälla. 

Inom Moderaterna och Kristdemokraterna är många kritiska till hur både Centerpartiet och Liberalerna agerat efter valet för en månad sedan. 

– De visade korten direkt genom att utesluta allt annat än en alliansregerig som har stöd av Socialdemokraterna. På så sätt avlövade de hela förhandlingen, säger en källa. 

Expressen har sökt Centerledaren Annie Lööf för en kommentar, men hon är inte tillgänglig. 

I ett sms skriver hennes pressekreterare Hannes Hervieu: 

"Direkt efter valet skrev alliansledarna en gemensam debattartikel om bland annat den politiska inriktningen. Sedan dess har vi velat att alliansens fokus ska vara på att få till en riktig lösning för att kunna bilda en hållbar alliansregering. Då har vi inte velat störa samtalen med nya offentliga krav. Den debattartikel som publicerades igår informerades vi om vid lunchtid, men vi erbjöds inte att få läsa eller skriva under den. Vi har betydligt viktigare uppgifter än att hantera vem som sett eller läst en debattartikel."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!