Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alliansledarna bjuder in Löfven till regeringssamtal

Statsminister Stefan Löfven. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansens partiledare bjuder in Stefan löfven till regeringssamtal, skriver de på DN Debatt. Foto: OLLE SPORRONG

Alliansen kommer att försöka avsätta Stefan Löfven den 24 september, meddelar partiledarna på DN Debatt.

Samtidigt bjuder man in S till samtal och slår fast att ett samarbete med SD är uteslutet.

– Det här är inget spel från vår sida, säger M-ledaren Ulf Kristersson på en presskonferens i riksdagen.  

Enligt alliansledarna kan det ta många månader innan en ny regering finns på plats. 

SD:s gruppledare  Mattias Karlsson säger till Aftonbladets reporter 

"Vi räds inte ett extraval utan ser stor möjlighet i sådant scenario". 

Redan på valnatten – när det preliminära valresultatet visade att det bara skilde två mandat mellan de rödgröna och alliansen – gick de fyra borgerliga partiledarna ut och meddelade att de kommer att söka stöd för en alliansregering.

Sedan dess har de suttit i möten och lagt upp strategin. Nu avslöjar de hur den fortsatta planen ser ut, i en artikel på DN Debatt. 

Man kallade till en pressträff i riksdagen. Där slår M-ledaren Ulf Kristersson fast:

– Vi drar slutsatsen att alliansen är den naturliga regeringsbildaren på det här valresultatet. Vi vill bilda en gemensam alliansregering. Vår uppgift nu är att göra det bästa vi kan för Sverige 

Alliansledarnas bestämda uppfattning är att de utgör det klart största regeringsalternativet givet valresultatet – alliansen är klart större än S, och större än S och MP. 

Alliansens besked: Löfven måste avgå

Ulf Kristersson upprepar att regeringen bör avgå – av respekt för valresultatet. 

Samtidigt är behovet av blocköverskridande samarbete tydligt, menar Kristersson. 

– Vi sa före valet och vi säger efter valet: Vi kommer inte bygga en ny regering på Sverigedemokraterna, säger han. 

M-ledaren säger att alliansen tillskrivit talmannen för att snabba på processen att få till en statsministeromröstning – där Stefan Löfven kommer att tvingas bort.  Han säger vidare att han tror att det kommer att finnas en gemensam vilja att lösa problem "när dammet lagt sig". 

– Det här är inget spel från vår sida, säger Ulf Kristersson.

På Instagram skriver M-ledaren: 

"Alliansen gick till val gemensamt, med en analys av Sveriges problem och förslag till reformer. Nu har väljarna sagt sitt. Alliansen är det i särklass största regeringsalternativet och vi är beredda att axla ansvaret att samla Sverige. Vi är pragmatiska och kompromissvilliga och bjuder därför in socialdemokraterna till samtal som kan ligga till grund för långsiktiga reformer. Vad Sverige behöver nu är ett vuxet förhållningssätt". 

https://www.instagram.com/p/Bnn40t_l9dn/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=3y51vmxojeq3

C-ledaren Annie Lööf upprepar uppfattningen att det kommer att krävas blocköverskridande samarbete. 

– Det krävs en ödmjuk förmåga till pragmatiska samtal och överenskommelser, säger hon.

Kristersson: "Vi tar ansvar för processen"

KD-ledaren hävdar att förutsättningarna för konstruktiva samtal sedan, när Stefan Löfven avgått, blir bättre. 

Hon upprepar alliansens uppfattning om sin legitimitet som regeringsbilare:

– Alliansen är det regeringsalternativ som är klart större än Socialdemokraterna, klart större än den regering som sitter nu, säger Ebba Busch Thor.  

– Vi har en väldigt noggrann ordning för hur man ska hantera en sittande regering i ett sånt här läge, för talmansrundor, säger Busch Thor vidare.   

L-ledaren Jan Björklund säger: 

– Tålamod är höstens viktigaste egenskap. Det här är ett valresultat som är vardag i många europeiska länder, säger Björklund, som påpekar att vi haft det annorlunda i Sverige för att Socialdemokraterna alltid varit så stora. 

Han tror att det kommer ta tid innan vi har en regering på plats. 

– I Tyskland tog det sex månader sist. Det tror jag inte det behöver göra – men det kan ta hösten, säger Jan Björklund. 

Annie Lööf: Vi erbjuder S ny roll i svensk politik

Alliansledarna får vid presskonferensen frågor om hur de ska kunna styra långsiktigt utan stöd från Sverigedemokraterna. 

– Det är för att kunna styra stabilt som vi söker samarbete över blockgränsen, säger Annie Lööf. 

Hon understryker att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande över regeringspolitikens inriktning.  

– Då behöver en allians söka ansvarsfulla, konstruktiva samtal över blockgränsen. 

Annie Lööf säger vidare att man från alliansens sida nu erbjuder Socialdemokratern en ny konstruktiv roll i svensk politik. 

Efter presskonferensen säger Annie Lööf i Expressen TV: 

– Så fort Stefan Löfven väljer att avgå som statsminister kommer de här blocköverskridande samtalen kunna komma i gång.  

KD-ledaren Ebba Busch Thor: 

– I det läget tror jag en del av de här enorma politiska låsningar som finns – en del av dem kan bara lösas genom samtal. Det är därför det inte går att ge svar på alla frågor ännu.  

"En ärligt menad propå till S" 

Efter presskonferensen säger Ulf Kristersson till Expressen TV: 

– Vi gick till val gemensamt, vi har fått ett stärkt stöd. 

Samtidigt konstaterar Ulf Kristersson: 

– Vi kan inte styra det här själva, vi har ingen egen majoritet. Sverige har stora problem som kommer kräva långsiktiga politiska reformer – de löser man bäst över blockgränsen. Det har vi gjort förut i Sverige och det tror vi att vi kan göra igen. 

Varför skulle Socialdemokraterna stötta er? 

– Stötta oss.. Vi säger att det vore det bästa för Sverige att göra långsiktiga överenskommelser som löser viktiga problem. Det är uppgiften. Uppgiften är inte att stötta eller spela – uppgiften är att skapa förutsättningar för politiska reformer som är viktiga för Sverige. Det tror jag ligger också i Socialdemokraternas intresse, för det ligger i Sveriges intresse.  

Han vidhåller att alliansen – som största regeringsalternativ – menar allvar med sin inbjudan om samtal och samarbete till Socialdemokraterna. 

– Det här är en ärligt menad propå till S. Vi tar rollen som regeringsbildare på stort allvar. Men vi är respektfulla för att vi inte kan göra allting på egen hand – därför söker vi samarbete, säger Kristersson.  

Samtidigt twittar Aftonbladets politikreporter Kenan Habul att han talat med SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

Denne säger enligt Habul: 

"Vi räds inte ett extraval utan ser stor möjlighet i sådant scenario". 

 

LÄS MER: K-G Bergström: Alliansen försöker påverka opinionen och återta initiativet

Artikel på DN Debatt

I debattartikeln slår alliansledarna fast att de kommer att försöka avsätta Stefan Löfven för att bilda en alliansregering, oavsett vart de sista mandaten går i den pågående rösträkningen.

– Om Stefan Löfven inte har avgått före riksdagens öppnande så kommer man att kräva en förtroendeomröstning direkt efter talmansvalet den 24 september, säger K-G Bergström, Expressens politiske kommentator.

Eftersom alliansen inte ser Vänsterpartiet som en del av Stefan Löfvens regeringsunderlag, så menar de borgerliga partiledarna att man ostridigt är det alternativ som har störst mandat att leda landet.

I fem punkter presenterar de fyra alliansledarna – Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) – hur de vill fortskrida med en regeringsbildning styrd av alliansen.

De har enats om att:

Alliansen kommer att begära att förtroendet för regeringen prövas så fort talmansvalet har genomförts den 24 september, om inte Stefan Löfven valt att avgå innan dess.

Alliansens utgångspunkt i talmansrundrorna är att de fyra partierna tillsammans bildar regering för att sedan söka politiska lösningar över blockgränsen.

Alliansen kommer att nominera en talman.

En alliansregering kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. "SD och deras väljare ska behandlas med respekt, men vi kommer inte bygga regeringsmakten på SD". Samtidigt vill man utesluta Vänsterpartiet från allt regeringsinflytande.

Alliansen bjuder in Stefan Löfven till samtal för att etablera ett samarbeta i blockgränsen, för att säkra framtida stora och långsiktiga reformer.

Den förre S-ministern Thomas Bodström sågar alliansens inbjudan till Löfven. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I måndags höll Socialdemokraternas verkställande utskott ett möte. Efter det höll partiets gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, en pressträff där han meddelade att Socialdemokraterna söker en blocköverskridande regering där det största partiet – alltså S – ges statsministerposten.

Thomas Bodström, tidigare justitieminister och socialdemokratisk riksdagsman, sågar alliansens inbjudan till Löfven.

– Det här är en del i taktiken för att få fram någon typ av borgerlig regering framöver. Man vet att S inte kommer att acceptera att bara vara stödparti som största parti. Jag tycker att det är som att bjuda in på middag och låta gästerna titta på när maten äts, för att sedan låta dem betala notan, säger Bodström.

Expressen söker företrädare för Socialdemokraterna.