Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alliansens motattack efter Löfvens ”game changer”

Annie Lööf och Ebba Busch Thor har taktiken klar efter S-löftet om ”familjeveckor”. Foto: LISA MATTISSON
Taktiken: Ställ S-löftet om "familjeveckor" mot "LSS-sveket". Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det var under tisdagen som Stefan Löfven och Socialdemokraterna presenterade sitt vallöfte om en extra vecka föräldraledigt. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf och Ebba Busch Thor har taktiken klar: Ställ S-löftet om ”familjeveckor” mot ”LSS-sveket"”.

Jan Björklund kallar det för ”valpanik”.

Så ska alliansen skjuta Socialdemokraternas "game changer" i sank.

Ett dygn efter att Socialdemokraterna på tisdagen presenterade sitt stora vallöfte om en extra vecka föräldraledigt för alla föräldrar med barn under 16 år är alliansens taktik klar.

Expressen kunde redan i måndags avslöja att Socialdemokraterna skulle lansera något som internt inom partiet kallats för en "game changer". Det begreppet har nu korrigerats och lyfts till "life changer" av näringsminister Mikael Damberg.

Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) reagerade snabbt efter Socialdemokraternas löfte om en extra ledig vecka för föräldrar med barn under 16 år presenterades av S klockan 15.27 på tisdagen.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven under tisdagens presskonferens. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch Thor twittrade redan 16.24 kopplingen till LSS och assistansersättning:

”God morgon statsministern! Yrvaket, 12 dagar innan valdagen! Var har intresset för Sveriges barnfamiljer befunnit sig under hela den här mandatperioden när ni försämrat BUP, assistansen och tvångsdelat föräldraförsäkringen?”

Det var också hennes linje när hon mötte finansminister Magdalena Andersson (S) i ”Aktuellt” i SVT på tisdagskvällen i en debatt om vallöftet.

 

Annie Lööf ställde "familjeveckor" mot LSS

Annie Lööf debatterade senare i "Aktuellt" LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade, med barnminister Lena Hallengren.

– I Socialdemokraternas Sverige har vi nu barnboende för att staten sviker. Ni har lagt besparingskrav. Ni lägger fem miljarder på att jag och min man ska få ha familjeveckor men ni har inte råd att satsa på de allra mest utsatta i samhället, konstaterade Annie Lööf.

Hon gjorde senare som Ebba Busch Thor och ställde "LSS-sveket" mot miljarderna som en extra veckas föräldraledigt kostar på Twitter:

"Jag hade gärna sett att de skattemiljarderna exv gick till att korta köerna till BUP, som tredubblats senaste åren och till att återupprätta LSS när (s)taten nu sviker och funktionsnedsatta barn blir av med statlig assistans och tvingas till barnboenden. Det är solidaritet."

Satirteckningen av "Steget Efter".

I sociala medier har också en satirteckning från det anonyma twitterkontot "Steget Efter" med samma koppling fått stor spridnig bland allmänhet och allianspolitiker. 

 

Ebba Busch Thor fick ta debatten när M vägrade

Bland alliansens partiledare har Jan Björklund (L) också gått till angrepp mot regeringen och kallat löftet för "valpanik.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterade inte Löfvens valmanifest under det första dygnet men partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson har kritiserat innehållet.

Hon tackade dock nej till debatten mot Magdalena Andersson i ”Aktuellt” som Ebba Busch Thor fick ta i stället.

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018