Alliansens kollaps – C och L anklagas för dubbelspel

Både Annie Lööf och Jan Björklund markerade tydligt mot KD-ledaren Ebba Busch Thor som inte ser några problem att få stöd av SD. C:s och L:s partiledare anklagas nu av M för att ägna sig åt dubbelspel.
Foto: OLLE SPORRONG
Stefan Löfven röstades bort som statsminister på tisdagen.
Foto: OLLE SPORRONG
M-företrädare anklagar Annie Lööf och Jan Björklund för dubbelspel.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Stefan Löfven förlorade statsministeromröstningen med siffrorna 142-204 – sen kollapsade alliansen.

Både Annie Lööf och Jan Björklund markerade tydligt mot KD-ledaren Ebba Busch Thor som inte ser några problem att få stöd av SD.

C:s och L:s partiledare anklagas nu av M för att ägna sig åt dubbelspel.

Samtidigt kan Expressen avslöja att en grupp M-riksdagsledamöter i hemlighet stödjer Ebba Busch Thor och anser att samtal nu bör inledas med Sverigedemokraterna.

Tanken var att allianspartierna skulle fira Stefan Löfvens nederlag med champagne och snittar på talmannens mingel efter riksmötets öppnande.

I stället blev sprickorna i alliansen allt tydligare – och ledande M-företrädare vägrade svara på frågor. 

– Jag har ingenting att säga, konstaterade till exempel Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer några timmar efter statsministeromröstningen. 

I en annan del av riksdagshuset deklarerade samtidigt KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon är beredd att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

”Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna”, säger Ebba Busch Thor.
Foto: OLLE SPORRONG

Busch Thor: ”Beredd tillträda med stöd från SD”

– Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna, slog hon fast för TT och fortsatte:

– Vår linje är att alliansen bör bilda regering om det finns stöd i riksdagen.Hon fick senare frågan av Expressen:

Specifikt SD – ser du något problem med att ta stöd från dem för att få igenom en alliansregering?

– Att de röstar för våran politik eller som i fallet i går att de röstar för våran talman och att det blir den talman som vi menar är bäst eller den politik som vi menar är bäst – jag förstår faktiskt inte hur det kan vara ett problem.

Liberalernas partiledare Jan Björklund tog direkt avstånd i Expressen TV, och hävdade att detta strider mot vad KD-ledaren sagt i valrörelsen.

– Då spricker alliansen. Men det finns tre andra partier, sade han och upprepade att det är uteslutet med en alliansregering utan stöd från S.

Till TT sade han lite senare att Liberalerna inte kommer att sitta en regering som samarbetar med SD.

– Hon får väl tycka hur hon vill, men alliansen kommer inte agera så, sade han om Ebba Busch Thor.Du är säker på det?

– Ja, då ingår inte jag i den. Det kan jag säga. Jag kommer inte samarbeta med SD.

Svarar inte om spricka i alliansen

Annie Lööf var också åter mycket tydlig med att inte samarbeta med SD utan att det var på andra sidan blockgränsen det fanns samarbetsmöjligheter. 

Hon svarade inte på frågan om det finns en spricka i alliansen men markerade tydligt mot Ebba Busch Thor.

Finns det en spricka i alliansen nu?

– För mig är det viktigt att markera den enighet som vi har: Att inte förhandla och samarbeta med SD, utan vi behöver göra det över blockgränsen. 

Jag uppfattade inte ditt svar på frågan, om det finns en spricka i alliansen nu.

– Både jag och Jan Björklund har varit tydliga med ett stöd över blockgränsen för att kunna tillträda. Ebba Busch Thor har sagt att hon kan tillträda även om det inte finns. För mig är det viktigt att när vi har en regering som tillträder så måste man också kunna genomföra sin politik. Jag tänker inte sitta i en alliansregering där vi blir gisslan till Sverigedemokraterna.

M-kritiken växer mot Lööf och Björklund

Moderatledaren Ulf Kristersson upprepade sitt tidigare besked om att han tänker "köra hela vägen in i kaklet" – vilket kan betyda att han, trots allt, är beredd att bilda en M-KD-regering med stöd av SD. 

Inom Moderaterna växte på tisdagen kritiken mot Annie Lööf och Jan Björklund. 

Moderatledaren Ulf Kristersson upprepade sitt tidigare besked om att han tänker "köra hela vägen in i kaklet" – vilket kan betyda att han, trots allt, är beredd att bilda en M-KD-regering med stöd av SD.
Foto: OLLE SPORRONG

– En utbredd uppfattning är att både C och L ägnar sig åt dubbelspel, säger en M-riksdagsledamot. 

En annan M-politiker säger:

– I dag fick vi se Stefan Löfven falla – och sedan kollapsade alliansen. 

Kritiken mot Annie Lööf och Jan Björklund är minst lika hård inom Kristdemokraterna.

KD-källa: "Man kan inte berätta hur illa det är"

– Det är väl ganska få hos oss som verkligen tror på en alliansregering nu – men något måste man ju säga framför tv-kamerorna. Då kan man inte berätta hur det illa det egentligen är med samarbetet, hävdar en KD-riksdagsledamot.

Enligt Expressens uppgiftslämnare anser flera M-riksdagsledamöter att partiledningen nu bör förbereda sig på att gå fram utan C och L och i stället planera för samtal med Sverigedemokraterna.

Enligt Expressens uppgiftslämnare anser flera M-riksdagsledamöter att partiledningen nu bör förbereda sig på att gå fram utan C och L och i stället planera för samtal med Sverigedemokraterna.
Foto: OLLE SPORRONG

– Det är samma grupp som i den slutna talmansomröstningen i måndags gav sina röster till Björn Söder, hävdar en M-källa. 

En annan uppgiftslämnare i Moderaterna säger: 

– I dagsläget är inte M och KD något som diskuteras mer än mellan skål och vägg. Sedan är det kanske något allt fler ser komma, men det diskuteras inte jättemycket.

Jimmie Åkesson hotar fälla varje regering

I den sista omröstningen i måndags, då Björn Söder ställdes mot vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarve, kom 20 röster från andra partier än Sverigedemokraterna.

Bara några timmar senare kunde Expressen avslöja de interna bråken i Moderaternas riksdagsgrupp som föregått talmansomröstningen. Kvällen före ska gruppledningen ha uttryckt att kritikerna hade rätt i sak, men att man tvingats till "en eftergift till Centerpartiet och Liberalerna”.


LÄS MER: K-G Bergström: Talmannen behöver övernaturliga krafter 


Efter statsministeromröstningen på tisdagen meddelade SD-ledaren Jimmie Åkesson att partiet kommer att stoppa varje försök till regeringsbildning – och fälla varje regering – som inte ger partiet ett "rimligt inflytande".

– Vi sitter inte här för att vara något slags stödparti utan att få någonting tillbaka. Våra väljare vill ha inflytande och de tänker jag försöka ge dem.

På torsdag morgon inleder den nye talmannen Andreas Norlén den första talmansrundan med riksdagspartiernas partiledare.