Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L och C backar om att ge ordförandeposter till SD

Annie Lööf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll är väldigt kritisk mot Alliansens agerande.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Björklund.
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 9

Alliansen var enig om att man vill släppa in SD på ordförandeposter i riksdagens utskott efter valet - men nu backar C och L i frågan. 

– Vi menar att frågan har fallit och är utagerad, säger centerledaren Annie Lööf. 

Det var på torsdagskvällen som SVT rapporterade om att alliansen öppnar för att SD ska kunna få ordförandeposter i riksdagens utskott efter valet i höst. 

I nuläget är det bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som inte innehar några presidieposter i utskotten.

– Valresultatet bör få genomslag i fördelning av olika poster i riksdagen. Allt annat vore orimligt, sa Andreas Carlson, KD:s gruppledare i riksdagen under gårdagen och fortsatte: 

– Proportionalitet är en viktig utgångspunkt för riksdagens arbete. Alliansen kommer att hålla ihop i samtal kring hur posterna i riksdagen ska fördelas. 

L och C backar 

Men nu vänder alltså Centerpartiet och Liberalerna i frågan. På Twitter skriver L-ledaren Jan Björklund att man från alliansens sida hade hoppats på att överlägga i fråga med Socialdemokraterna. 

"När S så tydligt säger nej, så är frågan inte längre aktuell". 

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1012622878880256000

Centerpartiets Annie Lööf är inne på samma linje. På Facebook skriver Annie Lööf att Centerpartiet inte kommer att förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. 

"För Centerpartiet är fördelningen av presidieposter utifrån proportionalitet ingen viktig fråga. Det är uppenbart att vi gjorde en missbedömning av hur svaret på frågan skulle uppfattas."

https://twitter.com/annieloof/status/1012627153878470661

– Vi gjorde uppenbarligen en missbedömning om hur den här principen skulle uppfattas. Den här frågan har tagit orimligt stora proportioner. För Centerpartiet har det aldrig varit tal om att förhandla med SD eller rösta på sverigedemokrater till presidieposter. Eftersom den här frågan har uppfattats på det sättet kommer vi inte att driva frågan, säger Annie Lööf. 

När alliansens utspel i frågan om ordförandeposter i utskotten blev en nyhet under torsdagen uttryckte både S och MP kritik. 

"Det går fort nu i svensk politik"

Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, säger att "det går fort nu i svensk politik".

– Det här ser ut som en öppning för en borgerlig regering med aktivt eller passivt stöd av SD. Det var inte länge sedan Jan Björklund och Annie Lööf sa att de var garanter för att SD inte skulle ges inflytande, sa Anders Ygeman.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) skriver på Facebook:

"Det här är ju att ändra praxis, i uttalat syfte att ge SD topposter. Den som väljs till ordförande i ett riksdagsutskott företräder också hela utskottet, ja - i någon mån hela riksdagen. Ett parti som Sverigedemokraterna, med en politik som öppet gör skillnad på svenskar och svenskar, kan aldrig företräda mig eller mitt Sverige."

Åkesson välkomnade 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnade alliansens ursprungliga öppning. 

– Det är naturligtvis ett steg i rätt riktning. Det borde vara en självklarhet att vi i förhållande till vår storlek, ges samma möjligheter som andra partier.

Åkesson undrar samtidigt varför alliansen inte kommunicerat beslutet till SD.

– Däremot är det märkligt att de inte har kontaktat oss direkt med detta besked. Vi måste kunna lämna sandlådan och börja prata med varandra, säger Jimmie Åkesson.

– De är välkomna att kontakta min stabschef för vidare diskussioner, säger han.


"Kommer delta i kraft av sin egen storlek"

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, kommenterade utspelet i Ekot på torsdagskvällen.

– Vi ser ingen anledning till att de inte ska kunna delta i valet av vice ordförande- och ordförandeposter. Men i så fall kommer de att göra det i kraft av sin egen storlek, säger Billström till Ekot.